Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  10.09.2015 14:55:42

Dočkáme se bitvy - Netflix vs. Apple?


Netflix, který byl zatím opravdovým králem streamovaného obsahu, nyní bude čelit konkurenci, kterou poprvé musí brát smrtelně vážně. Je to totiž společnost, která je v podstatě modlou pro řadu lidí. Tou společností je Apple.

Netflix se v poslední době stal terčem prodejních pokynů a ztratil téměř 20 % své hodnoty. Je to společnost, která která je sice hodně volatilní, tak jako ostatní, které rychle rostou. Ale tentokrát za tím stojí i něco jiného a to právě připravovaný vstup Apple do odvětví, který to myslí smrtelně vážně.

nflx99

Pro obsah pro svůj stream si nešel nikam jinam než do Hollywoodu. V posledních týdnech Apple prý prodělal několik kol jednání s výkonnými představiteli filmového průmyslu z Hollywoodu s tím, jak se stále více zajímá o možnost produkce unikátního obsahu pro Apple. Vstup do odvětví Applu však ještě chvíli potrvá.

Důvodem může být nižší počet jednotek Apple TV na kterém by nová služba měla běžet. Ale hlavně to má být průtahy v jednání s jednotlivými dodavateli obsahu. Apple původně chtěl představit svojí streamingovou službu společně s novou Apple TV. Což se bohužel nestane a Apple pravděpodobně zatím představí jen novou Apple TV a se službou přijde až příští rok.

Apple může svou přítomností na trhu s online videem kompletně přeházet váhami na celém trhu. Apple je obrovská společnost, která má až neuvěřitelně loajální zákazníky, hodnotný a obdivovaný brand, má dobrou pověst co se služeb a zboží týče a v neposlední řadě sedí na 200 mld. USD v hotovosti, které kdyby se daly do pohybu, mohly by si koupit přímo jedno ze studií. Abychom pochopili, že je to jako příběh o boji Davida s Goliášem, je třeba říct, že tržní kapitalizace Netflixu je 42 mld. USD. Apple si může koupit Netflix čtyřikrát, hned teď v hotovosti.

Navzdory tomu je Netflix jednička trhu, která prošlapa cestu trnitou cestou za což teď řekněme až oprávněně sklízí plody svého úsilí. Expanduje v rámci své strategie v Evropě a Asii. V zádech mu stojí 65 milionů platících zákazníků z různých koutů světa, unikátní obsah, který nikdo jiný nemá a taky velmi konkurenceschopné ceny nastavené pro všechny klienty.

To, že se pravděpodobně schyluje ke vstupu na online streaming trh, neznamená, že Netflix a Apple skončí v klinči. Apple obyčejně volí strategii prémiového skvělého vyladěného ale také dražšího produktu, tudíž je možné, že se jejich cílové skupiny potenciálních klientů prakticky úplně míjejí.

Může to tedy dopadnou tak, že na tomto kolbišti je místa pro dva ještě docela dost. Stejně tak jako televizní trh si rozebralo vícero společnosti, stejně tak může dopadnout i trh se streamovaným videem. Vstup Apple automaticky nemusí znamenat ztráty pro Netflix.

Zdroj: Bloomberg, Motley Fool

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688