Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  09.09.2015 17:30:48

Světlíkovy Vítkovice ostře útočí na miliardáře Berana

Rozhodčí nález k červencové arbitráži, který dnes dorazil Janu Světlíkovi v písemné podobě, je prý pochybný a hrubě porušuje zákony, píše se v tiskové zprávě společnosti Vítkovice Machinery Group, jejíž znění přetiskujeme.

Rozhodčí nález k červencové arbitráži, který dnes dorazil Janu Světlíkovi v písemné podobě, je zjevně pochybný a hrubě porušuje zákony. Přisuzuje sumu vyšší, než je částka v opraveném podání Davida Berana, což je absurdní. Jeden z rozhodců zatajil, že několikrát působil v kauzách souvisejících s předmětem řízení, takže je podjatý. Rozhodci vůbec neměli pravomoc vést řízení. „Máme dost podkladů k žalobě na zrušení nálezu a okamžitě ji podáváme. Vylhaný nárok si nic jiného nezaslouží,“ komentoval Jan Světlík.

 Současně hlavní vlastník skupiny Vítkovice Machinery Group, o jejíž akcie ve sporu s Davidem Beranem jde, podává návrh na odklad vykonatelnosti rozhodnutí. Následuje tedy standardní soudní řízení. „K němu doložíme i to, že už několik měsíců po podání rozhodčí žaloby existovala informace, že o výsledku řízení je předem rozhodnuto ve prospěch Davida Berana,“ uvedl J. Světlík.

Rozhodčí nález, vynesený ústně 23. 7. u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR, vydali a podepsali pouze dva ze tří rozhodců. Třetí ho podepsat odmítl. Zatímco ústní verdikt vynesli rozhodci okamžitě a bez jakéhokoli odůvodnění, písemná podoba nálezu dorazila nestandardně až po 46 dnech a nijak neospravedlňuje nezákonný postup rozhodců. Ti v novém řízení posuzovali znovu totéž, co již bylo vyřešeno dřívějším rozhodčím nálezem z 11. 1. 2008. Projednání žaloby tedy bránila překážka věci rozhodnuté a rozhodci měli řízení zastavit. Pokračování v řízení a vydání rozhodčího nálezu bylo samo o sobě nezákonné.

V řízení D. Beran tvrdil, že po vydání dřívějšího rozhodčího nálezu z roku 2008 nastala nová skutečnost, kterou bylo zvýšení základního kapitálu VÍTKOVICE HOLDING, a. s., k němuž došlo v roce 2010. Rozhodci pak naprosto ignorovali, že zvýšení základního kapitálu se D. Berana vůbec netýkalo. Přestal být akcionářem již v roce 2006, takže co se stalo v roce 2010, je ve vztahu k němu lhostejné. Mezi D. Beranem a J. Světlíkem navíc nebyla nikdy uzavřena žádná rozhodčí doložka, která by se zvyšování základního kapitálu jakkoli týkala.

Text rozhodčího nálezu přebírá, většinou doslovně, co napsal D. Beran, resp. jeho právní zástupce. Pouze je připojována formulace „podle názoru rozhodčího senátu“, jinak se text nezměnil. Důkazy předložené J. Světlíkem byly vesměs ignorovány, případně odmítnuty jako nepodstatné nebo nic neprokazující. Kuriózní je, že D. Beran sice původně podal žalobu na 1,69 miliardy korun, ale v průběhu řízení ji vzal částečně zpět – o zhruba 3,4 milionu korun. Přesto mu rozhodci přisoudili plných 1,69 miliardy. „Na tomto příkladu je jednoduše vidět, jak se rozhodčí nález chystal předem,“ konstatoval J. Světlík.

Eva Kijonková, mluvčí skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688