BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  09.09.2015 12:57:14

Nákupní apetit po riziku roste, akcie posilují; analýza USD/CAD, EUR/CAD, GBP/USD

Americké akciové burzy po pondělní odmlce, kdy byly zavřeny kvůli státnímu svátku, v úterý získaly přes 2 procenta zisku, čímž umazaly část ztrát z minulého týdne. Oživení globálních akcií táhla jak Čína, tak očekávání, že Fed příští týden nezvýší úrokové sazby. Devět z 10 hlavních sektorů nejširšího indexu S&P 500, výjimkou byla energetika, ukončilo včerejší obchodní seanci se ziskem vyšším než 2 procenta. Index Dow Jones uzavřel výš o 2,42 procenta na hodnotě 16 492,68 bodu, širší index S&P 500 přidal 2,51 procenta, když uzavřel na úrovni 1 969,41 bodu a technologický Nasdaq posílil o 2,73 procenta na 4811,93 bodu.

Po slabých úterních datech čínského zahraničního obchodu, kde dovozy klesaly již 10. měsíc v řadě a propadly se o 13,8 procenta, vzrostla totiž naděje na další prorůstová opaření ze strany čínské vlády.

Po pátečních smíšených srpnových datech z amerického trhu práce vzrostla nejistota, že Fed v září nemusí zvýšit úrokové sazby, což je obecně pozitivním impulzem pro riziková aktiva, naopak negativním pro „bezpečné přístavy" (JPY). Fed již dříve uvedl, že zvýší úrokové sazby, až uvidí trvalé oživení ekonomiky. Trh práce sice sílí, avšak inflace zůstává pod 2procentním cílem. Globálními finančními trhy v posledních měsících otřásají obavy, že zpomalení čínské ekonomiky může přibrzdit už tak slabý celosvětový růst, což přinutilo některé investory sázet na to, že americká centrální banka odloží zvýšení úrokových sazeb na konec roku. Navíc hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu (MMF) opět upozornil na zvýšené riziko spojené s utažením měnových podmínek největší světové ekonomiky.

Evropské burzy ve středu ráno následují dění v USA a Asii a rovněž si připisují zisky. Ihned po otevření rostly okolo 2 procent na téměř třítýdenní maximum. Evropské indexy rostou třetím dnem v řadě a dosahují nejvyšších hodnot od 21. srpna.

Britská výrobní produkce v červenci meziměsíčně nečekaně klesla o 0,8 procenta, když analytici oslovení společností Reuters čekali mírný 0,2 procentní růst podobně jako v červnu. Jde o největší pokles od května 2014. Britská libra reagovala poklesem. Zítra zasedá centrální banka, od níž se očekává nezměněná měnová politika. Klíčovou informací bude počet členů hlasujících za zvýšení základní úrokové sazby zveřejněn ihned po zasedání bankovní rady.

Hlavními událostmi dnešního dne bude zasedání kanadské (BoC) a novozélandské centrální banky (RBNZ). Investorsky zajímavější by mělo být dění u protinožců, kde pravděpodobně klesne základní úroková sazba z 3 procent na 2,75 procenta.  Krom toho banka nabídne aktuální ekonomický výhled stejně jako výhled vývoje cen mléka, základní exportní komodity. Důležité rovněž bude nastínění dalšího osudu úrokových sazeb na Novém Zélandu.

USD/CAD na denním grafu postupně roste v trendovém kanálu. Nicméně podle vývoje oscilátoru MACD mu docházejí síly a rovněž čelí rezistenci 1,3400.

GBP/USD koriguje předchozí pokles. Korekci zastavila Fibonacciho hodnota 38,20 a rezistence 1,5407. Negativní výhled naznačují i klouzavé průměry, kde 55denní již protnul 100denní a chystá se protnout i 200denní směrem shora dolů.

EUR/CAD se pohybuje v rostoucím kanálu, jehož dolní hrana je právě testována. Když se měnový pár udrží v kanálu, může dosáhnout hodnoty až 1,5200, naopak v případě proražení kanálu jsou vyznačeny jednotlivé hodnoty supportů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688