Dopravní policie chystá pokuty ve výši 5000 i více

TNBiz, 8.9.2015

První citelná změna pro řidiče přijde už letos - týká se trestů, respektive blokových pokut ukládaných policisty na místě. Změny přinesla novela zákona o rejstříku trestů. Ta sice začne platit sice až příští rok v říjnu, ovšem některé její části vejdou v platnost již tento podzim.

K nim právě patří mezi například zvýšení horní hranice blokových pokut. Pokud tedy takovou pokutu obdržíte, můžete zaplatit až třikrát víc než nyní. Podle ministra Dana Ťoka je totiž současný systém příliš mírný a třeba řidiči si z bodování nedělají těžkou hlavu.

Dosud platilo, že maximální výše blokové pokuty mohla být tisíc korun. Tato hranice teď bude navýšena až na 5 000 korun a v některých případech ještě víc. Pokuty ukládaná a vymáhaná v příkazním řízení pak vyjde nově až na 10 tisíc korun, přičemž dosud to byly jen čtyři tisíce.

Ministerstvo dopravy také připravuje další novelu, která by mohla zcela změnit praxi přidělování a odebírání řidičských průkazů. Například mladí začínající řidiči a řidičky by měli mít řidičský průkaz zpočátku jen na zkoušku.

Nepolepší si ani ti, co si příliš často připisují do své karty řidiče trestné body. Už jim nebude stačit absolvovat "jen" autoškolu. Povinně budou muset absolvovat i speciální psychologické školení, které by jim mělo pomoci zvládat své chování za volantem.

Trestem pro řidiče hříšníky nebude jen fakt, že budou muset psychologické školení absolvovat, ale i to, že si ho budou muset sami zaplatit. Cena by přitom mohla dosahovat až téměř deseti tisíc.

Jak nakonec bude novela zákona vypadat, není zcela jasné, protože ji ministerstvo dopravy teprve připravuje.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky