BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  08.09.2015 11:57:14

Čína navrhuje pojistky proti volatilitě, Německo s rekordním zahraničním obchodem


Německé vývozy a dovozy v červenci stouply na rekordní hodnoty
od zavedení statistiky v roce 1991. Sezónně očištěné exporty meziměsíčně stouply o 2,4 procenta na 103,4 miliardy eur a dovozy vzrostly o 2,2 procenta na 80,6 miliardy eur. Obchodní přebytek tak stoupl na 22,8 miliardy eur. Analytici oslovení Reuters očekávali, že vývozy stoupnou o 0,7 procenta a dovozy se meziměsíčně zvýší o 0,5 procenta. Přebytek zahraničního obchodu čekali na úrovni 22,3 miliardy. Na německá data reaguje pozitivně hlavně německý akciový index DAX, který posiluje o 2 procenta.

Nicméně v zahraničním obchodu se dařilo mnohem hůř Číně. Dovozy se meziročně propadly o 13,8 procenta, zatímco analytici čekali pokles pouze o 8,2 procenta. Oslabily již desátý měsíc v řadě vlivem snížení globálních cen komodit. Překvapivá srpnová devalvace jüanu a slabší spotřebitelská poptávka rovněž zhoršují výhled, že by se dovozy v nejbližší době výrazně zvedly. Většinu dovozů Číny tvoří komodity a suroviny pro další výrobu, jejíž finální výrobky opět směřují do zahraničí. Propad dovozů proto může být špatným signálem pro vývozy v příštích měsících. Také exporty spadly více, než čekal trh, když v srpnu oslabily o 5,5 procenta. Analytici tak pochybují, že Čína splní svůj letošní cíl šestiprocentního růstu zahraničního obchodu. Obavy o zdraví druhé největší ekonomiky světa a jejího dopadu na globální růst po těchto datech stále neutichají.

Čínské akciové burzy v Šanghaji a Šen-čenu a čínská burza s futures plánují zavést pojistky pro tamní hlavní akciové indexy, které by stabilizovaly trh, uvedla včera ve svém prohlášení Šanghajská burza. Burza navrhuje, že pokud index Shanghai Shenzhen (CSI 300), který zahrnuje největší kotované firmy obchodované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, stoupne nebo klesne o 5 procent proti závěru z předchozího dne a pokud tento výkyv přijde před 14:30 místního času, zastaví se na 30 minut obchodování pro všechny čínské akciové indexy. V případě, že by pětiprocentní pohyb trhu nastal po 14:30, bude obchodování zastaveno do konce seance. Pohyb indexu výraznější než 7 procent proti předchozímu závěru by zastavil obchodování na zbytek dne. Burza čeká připomínky obchodníků s cennými papíry ke svému návrhu do 21. září.

Americký dolar v reakci na horší čínská data mírně oslabil, s tím jak investoři zvažují, zdali Fed příští týden zvýší základní úrokovou sazbu, když čínská ekonomika zřetelně zpomaluje.

Britské libře se včera podařilo odrazit od 4měsíčního minima vůči americkému dolaru, kam ji předchozí týden dostala horší data nákupních manažerů ze sektoru služeb, která přinutila investory přehodnotit sázky na zvýšení úrokových sazebBritánii. Nicméně tento týden zasedá centrální banka a čísla ihned ukážou, kolik členů bankovní rady hlasovalo za zvýšení základní úrokové sazby.

Zlato po páté odmítlo klesající trendovou linii a hodnotu rezistence 1150 USD za unci. Medvědi získávají nad býky převahu a cena podle všeho otestuje předchozí minima.

EUR/CHF se chystá na souboj s předchozími maximy. Nicméně poměrně solidně se drží nad Fibonacciho hodnotou 50, což by mu mohlo otevřít prostor k další Fibo úrovni 61,80.

USD/JPY na 4hodinovém grafu proráží trojúhelníkovou konsolidační formaci, avšak na cestě vzhůru ho mohou zastavit důležité rezistenční úrovně 120,50 a 122,00.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:34  Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Pá   9:25  Geopolitika: Izrael provedl odvetný útok na Írán Research (J&T BANKA)
Pá   9:24  Koho nejvíc bolí vyšší výnosová křivka? Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688