Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  08.09.2015 10:33:27

ČR - nezaměstnanost v srpnu poklesla na 6,2% a je nejníže od r. 2011, druhý nejlepší srpen v historii

           
Podíl nezaměstnaných se v srpnu po měsíční přestávce vrátil na hodnotu 6.2%, která je nejnižší od roku 2011. Počet nezaměstnaných klesl dokonce nejníž od první poloviny 2009. Srpnové snížení počtu lidí bez práce téměř vyrovnalo rekord loňského osmého měsíce, čímž se letošní srpen představil jako druhý nejúspěšnější v historii. Jak dokládá také vývoj volných pracovních míst, který meziměsíčně přidal dalších skoro 6 tisíc, poptávka po pracovní síle v české ekonomice zůstává vysoká. Nabídka se ale s poptávkou úplně nepotkává regionálně a z hlediska kvalifikačních požadavků. Také platí, že limitem dalšího nabírání zaměstnanců není nedostatečný počet nezaměstnaných, ale spíš nedostatečný počet prácechtivých. Zájem podniků na vzniku nových míst potrvá i v dalších měsících, takže během podzimu uvidíme v nezaměstnanosti nová dlouhodobá minima. Ohledně příštího roku je situace nejistější. Na jednu stranu by měl být stávající počet volných pracovních míst zárukou, že sehnat práci bude snazší i dlouhodobě. Na druhou stranu máme zkušenost, že když nastane v ekonomice ochlazení, papírově volná pracovní místa velmi rychle zmizí.

 

Pavel Sobíšek
Chief Economist
UniCredit Research


Vývoj na pracovním trhu zůstává i nadále velmi příznivý a zkraje podzimu bychom mohli být svědky poklesu nezaměstnanosti pod hladinu 6 %. Pozitivnímu trendu nahrává sílící domácí poptávka, díky níž dochází k stále větší  tvorbě nových pracovních míst i mimo zpracovatelský průmysl. Nábor nových zaměstnanců se tak již týká většiny odvětví.

Podíl nezaměstnaných osob v srpnu poklesl, a to na 6,2 % z červencových 6,3 %. Zatímco v červenci se do mírného zvýšení nezaměstnanosti promítly negativní sezonní faktory jako příliv absolventů a učitelů na úřady práce, tak srpen díky tvorbě nových pracovních míst červencové zvýšení nezaměstnanosti plně kompenzoval. Navíc došlo k dalšímu růstu volných pracovních míst a jejich počet se již přehoupl přes 100 tis. Na jedno pracovní místo tak po zaokrouhlení připadají pouze čtyři uchazeči.

 Vývoj na pracovním trhu zůstává i nadále velmi příznivý a zkraje podzimu bychom mohli být svědky poklesu nezaměstnanosti pod hladinu 6 %. Pozitivnímu trendu nahrává sílící domácí poptávka, díky níž dochází k stále větší  tvorbě nových pracovních míst i mimo zpracovatelský průmysl. Nábor nových zaměstnanců se tak již týká většiny odvětví.

 Stále intenzivnější tvorba nových pracovních míst a zároveň klesající počet nezaměstnaných vytváří v některých oborech nesoulad poptávky po nových zaměstnancích a jejich dostupnosti na pracovním trhu. Jedná se zejména o technické obory. Zároveň to znamená, že na některých pozicích budou sílit požadavky na rychlejší mzdový růst, který však nebude celoplošný, ale diferenciovaný.

 Problémem zůstává i nadále dlouhodobá nezaměstnanost nad dva roky. Meziročně počet dlouhodobě nezaměstnaných poklesl jen minimálně o 6 tis. a z celkového počtu nezaměstnaných tvoří dlouhodobě nezaměstnaní již více jak 30 %.

 Miroslav Novák
Analytik
AKCENTA a.s. 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688