Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.09.2015 14:55:33

Trhy v Evropě obrátí a začnou opět růst


Akciové trhy v eurozóně prošly během léta prudkou korekcí. Je možné určit, proč k tomu došlo? Je zřejmé, že ekonomické faktory působily negativně. Množily se totiž špatné zprávy z globální ekonomiky a zejména z rozvíjejících se zemí včetně Číny. Podle našich odhadů se přitom tempo růstu čínské ekonomiky nachází mnohem níž, než udávají oficiální čísla (kolem 3 %). Jestliže spočítáme tempo růstu globální ekonomiky na základě tohoto našeho odhadu, roste světová ekonomika asi 2% tempem, což je velmi málo. Růst v samotné eurozóně zůstává utlumený a pokud ho očistíme o vliv, který má slabé euro na exporty a o vliv nízkých cen ropy, pohybuje se kolem nuly.

Navíc je nyní stále více ohrožena vyšší konkurenceschopnost eurozóny, kterou jí zajistilo slabé euro. Jeho kurz totiž v poslední době mírně posílil vůči dolaru a prudce posílil vůči měnám rozvíjejících se ekonomik. Ale zatímco popsané ekonomické faktory působily na akciové trhy v eurozóně negativně, najdeme i několik finančních faktorů, které by měly mít opačný vliv.

Za prvé, dlouhodobé sazby zůstanou v eurozóně i nadále nízko. Příčinou je očekávaná nízká inflace a ekonomický růst. Monetární politika by měla zůstat uvolněná i na globální úrovni, v současné době k tomu významně přispívají pokusy eurozóny, Číny a Japonska o oslabení kurzu jejich měn. Posílení dolaru vůči měnám rozvíjejících se zemí povede podle našeho názoru ke zpomalení cyklu utahování americké monetární politiky. Nízké sazby by měly na evropské akcie samozřejmě působit pozitivně.

Za druhé, eurozóna má vysokou míru úspor a není pravděpodobné, že tyto úspory budou i nadále investovány hlavně do dluhopisů a krátkodobých nástrojů a ne do akcií. Pozitivně by pak měl působit i návrat zahraničních investorů na evropské akciové trhy. K němu došlo poté, co skončila akutní fáze řecké krize a i tento faktor by měl v budoucnu působit na evropské trhy pozitivně. Vývoj čistých nákupů evropských akcií zahraničními investory je vyznačen v grafu (v miliardách dolarů):

eusup

Podle našeho názoru naberou popsané finanční faktory postupně na důležitosti. Významnou roli by mělo hrát zejména chování domácích investorů, u nichž je velmi nepravděpodobné, že by své úspory i nadále směřovali na dluhopisové trhy, které už nyní nabízejí velmi nízké výnosy.

Autorem je Patrick Artus.

Zdroj: Natixis



Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:45  Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:32  Americký růst i v 1. čtvrtletí (opět) velmi svižný ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688