Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.09.2015 08:41:28

Souhrn pátečního dění na světových burzách

ČR

Pražská burza skončila v pátek v červených číslech. Index PX ztratil 1,15 %. Elektrárenská společnost ČEZ se obchodovala kolem hodnoty 550 , tato hranice byla poměrně silně celý den podporována. A v přicházející závěrečné aukci se tato hranice prolomila a titul zavřel -0,85 % na 548,30 .

Finanční sektor opět výrazně v červených číslech. Erste bank odepsala 2,52 % a zavřela pod psychologickou hranicí na 696 . VIG klesl o 1,61 % a zavřel mírně pod 750 . I Komerční banka neuhájila svůj statut stabilnějšího bankovního titulu a klesla o 0,91 % na 5450 .

Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens připsal 0,22 % na 897 . Telekomunikace O2 byla v dopoledních hodinách v zelených číslech, avšak odpoledne zaznamenala pokles a skončila -1,28 % na 216,20 . Unipetrol zakončil den v zelených číslech a připsal 2,07 % na 148 .

Evropa

Evropské akciové trhy zakončily poslední seanci minulého týdne v záporném teritoriu, když indexy oslabily o více než dvě procenta. K poklesu došlo po zveřejněných makrodatech ze Spojených států, kde počet nově vytvořených pracovních míst ve výši 173 tis. nedosáhl na odhadovaných 2,1 %, přičemž míra nezaměstnanosti klesla na 5,1 %, což znamená nejnižší hodnotu od srpna 2008.

Výprodeje poznamenaly sektor základních materiálů, který propadl o pět procent. Pod prodejní tlak se dostaly akcie Anglo American se ztrátou 7,8 %, Glencore, které odepsaly 6 % nebo Antofagasta a BHP Billiton, které ukončily seanci 5,4 %, resp. 5,2 % pod včerejším závěrem. S tím jak se cena ropy vydala směrem dolů tak Seadrill pak oslabil o 7 %, Tullow Oil o 6,9 % a například BP o 5 %.

Zisky si naopak připsala Lufthansa, která zpevnila o 5 % poté, co firma oznámila, že s přehledem splní cíl pro EBIT na letošní rok. Společnost pak navíc uvedla, že by mohla intenzivněji spolupracovat s Turkish Airlines.

Celoevropský Euro Stoxx 50 odepsal stejně jako německý DAX 2,7 %, britský FTSE 100 2,3 % a francouzský CAC 40 2,8 %.

USA


Americké trhy v párek po 2 růstových dnech oslabily. Investoři se tak zřejmě při stále vysoké volatilitě nechtěli pouštět do větších akcí. Dnes jsou trhy na druhé straně Atlantiku zavřeny z důvodu svátku „Labor Day“.

Dow Jones Industrial Average oslabil o 1,7%, S&P500 ztratil 1,5% a technologický Nasdaq Composite -1,0%. Index volatility VIX naopak vzrostl o 9%. Sektorově se nejméně dařilo komoditám (-2,0%) a financím (-1,9%).

Dolar bez většího pohybu zavřel na 1,1150 USD/EUR. Zlato mírně kleslo na 1120 USD/unci. Ropa se udržela nad hladinou 46 USD/barel.

Royal Caribbean zvýšily dividendu o 25% na 38c na akcii. Titul ale oslabil o 8 desetin procenta.

Gap reportoval 2% pokles srpnových tržeb, na kterém se podepsal zejména 11% propad u značky Banana Republic. Akcie odepsaly 1,8%.

VeriFone Systems sice překvapil výsledky, avšak zklamal výhledem a dnes propadl až o 4,7%.

Asie

Asijské akcie se na počátku nového týdne obchodovaly smíšeně, na trhu převládala nervozita v reakci na divoké výkyvy na čínském trhu před jeho uzavřením u příležitosti 70. výročí konce druhé světové války v Tichomoří a navíc na páteční výprodej na Wall Street.

Čínské akcie po čtyřdenním prodlouženém víkendu otevřely do volatilní obchodní seance. Hlavní index Shanghai Composite od otevření kolísal mezi zisky a ztrátami a odepisoval více než 1,5 procenta. Čínský index blue-chips CSI300 se propadl o téměř 2,5 procenta. Během víkendu se čínské úřady přitom snažily uklidnit akciový trh. Guvernér Čínské centrální banky na summitu G-20 v Turecku oznámil, že korekce na čínském akciovém trhu je poté, co se na něm v první polovině roku vytvořila bublina téměř u konce. Čínský národní statistický úřad dnes však revidoval růst tamního HDP pro rok 2014 z původních 7,4 procenta na 7,3 procenta.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688