Čekají vaše dítě kromě školních povinností vlastní klíče?

Možná i za vámi přišel koncem srpna váš malý školák s otázkou, jestli by už nemohl chodit ze školy domů sám. Nebo o tom uvažujete vy, protože jste v práci déle, než má otevřeno družina, a babičky jsou daleko. Tak či tak je první vlastní klíč od domu a náhle nabytá volnost pro školáka nejspíš vítanou změnou a dobrodružstvím, pro rodiče možná zpočátku pěkný stres. Jak poznáte, že už to dítě zvládne a na co si dát pozor? Ve spolupráci s Janem Hrnčířem, bezpečnostním specialistou značky FAB, jsme pro vás připravili několik praktických tipů.

1. Důvěřuj, ale prověřuj… aneb Dokáže to?

Samostatnost a zodpovědnost dítěte jsou jednoznačně nejdůležitějším předpokladem pro to, vypustit je samotné do ulic. „Pokud máte doma roztržité dítko s hlavou v oblacích, je na místě ještě počkat. Záleží ale i na tom, jak daleko škola je a jak náročná je cesta, případně jestli musí dítě využívat MHD,“ radí Jan Hrnčíř, specialista na bezpečnost známé české značky FAB.

2.Těžko na cvičišti, lehko na bojišti

Trénujte s dítětem odemykání, zamykání i otvírání dveří dostatečně dopředu. Když společně přicházíte nebo odcházíte, nechte jej, ať odemkne a zamkne samo. Možná se vám zdá, že to zdržuje, ale určitě se to vyplatí. „Než pustíte poprvé dítě domů samotné, musíte si být jisti, že skutečně ví, na kterou stranu se odemyká a na kterou zamyká, a také že se mu podaří klíč vždycky do zámku správně vsunout. Budete tak mít jistotu, že nezůstane stát s klíči v ruce před zavřenými dveřmi,“ vysvětluje Jan Hrnčíř. Pro případ, že by k tomu přece jen došlo, se domluvte se spolehlivým sousedem, který bývá doma a dítěti může pomoci.

3. Mami, nemůžu najít klíče

Tahle věta nemusí nutně znamenat, že klíč je v nenávratnu. Možná bude stačit probrat všechny kapsy a vysypat aktovku. Vyberte proto společně s dítětem nejvhodnější místo v aktovce a naučte jej ukládat klíč pouze tam. Některé aktovky a batohy mají i speciální všité karabiny právě na klíče.

4. Ztráta klíče nerovná se výměna celé vložky. Ale jen v případě, že máte tu „správnou“.

Je dobré připravit se i na možnost, že dítě klíče ztratí. Pak je tu nebezpečí, že klíč někdo zneužije. A to nejspíš nedlouho poté, co jej nalezl. Nepříjemnému, časově i finančně náročnému zařizování výměny bezpečnostní vložky můžete snadno předejít tím, že si pořídíte „chytrý zámek“ 2 v 1. „Takový zámek je totiž vybaven dvěma odlišnými sadami klíčů a speciálním mechanismem, umožňujícím přenastavení z jednoho režimu na druhý. V případě ztráty klíče tedy stačí přepnout cylindrickou vložku a začít používat druhou sadu klíčů,“ vysvětluje Jan Hrnčíř z FABu.

5. Nikdy nikomu neotvírej!

Jasně se s dítětem dohodněte, že nebude nikomu otvírat. Doporučenou poštu malý školák stejně nepřevezme, kde jsou odečty plynu, neví, a sousedka, která potřebuje půjčit vajíčka, může přijít klidně později. To, že dítě otevře vlezlému podomnímu prodejci nebo dokonce zloději, za riziko nestojí. Nejlepší tedy je, když dítě na zvonek vůbec nereaguje a ke dveřím ani nechodí. Někdy se ale stane, že naopak potřebujete, aby potomek otevřel například babičce. „Dítě, jež je samo doma, by mělo mít vždy k dispozici mobil a kukátko. Ideálně digitální kukátko s displejem, na němž lze pohodlně sledovat dění za dveřmi, aniž by bylo nutné natahovat se přímo ke kukátku ve dveřích,“ doporučuje Hrnčíř. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky