Podzimní čas: to je čas na piknik v přírodě

TNBiz, 3.9.2015

Základem jsou vždy tekutiny. Vhodná je určitě voda, tou se nikdy nic nezkazí. Tekutiny ale nemusíme doplňovat jen pitím, je dobré si s sebou přibalit i zeleninu, například salátovou okurku, která také obsahuje velké procento vody.

Jako hlavní chod je vhodné pečivo, ideálně tmavé, vícezrnné. "Ve stravě potřebujeme průběžně doplňovat vlákninu a potřebujeme i nenasycené mastné kyseliny. Obojí je obsaženo v těchto druzích chleba," vysvětluje vedoucí nutriční terapeutka z pražské Thomayerovy nemocnice Tamara Starnovská.

A co na chleba? Vhodné jsou potraviny, které se dají na chléb natírat, jako jsou paštiky nebo pomazánky. Výběr na trhu je velký, paštiky jsou dnes v nabídce v různých variantách, můžeme si vybrat druh s pečeným masem či třeba brusinkami. Pro ty, kteří raději bezmasé varianty, se nabízejí pomazánky, opět jsou možnosti výběru obrovské.

"Je dobré vybírat takovou velikost balení, aby nám pak potravina nezbyla. Stogramové balení je vhodné, to je jedna porce," radí Tamara Starnovská. Po hlavním chodu v podobě tmavého pečiva s paštikou či pomazánkou si můžeme dát ještě například čerstvé ovoce či oříšky s ovocem sušeným. Ty nám doplní sacharidy, které se našemu tělu hodí, pokud za piknikem urazíme nějakou fyzicky náročnější cestu.

"Určitě bych nedoporučovala si na piknik v horkých letních dnech brát nějaké tepelně upravené potraviny nebo lahůdky, které jsou náchylné ke kontaminaci, to je pak riziko," doporučuje na závěr Tamara Starnovská.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky