BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  03.09.2015 11:12:14

Přinutí slabší inflace ECB k holubičí rétorice? Analýza EUR/USD

Včerejší horší zprávy z amerického trhu práce, kde soukromý sektor vytvořil v srpnu jenom 190 000 nových pracovních míst, mírně pod odhady trhu (201 000), nakonec vylepšil sentiment akciových investorů, kteří vítají jakoukoliv informaci, která podporuje názor, že Fed nemusí v září zvyšovat úrokové sazby. Navíc přírůstek za červenec byl revidován na 177 000 z původně uváděných 185 000 nových míst. Údaj ADP bývá sledován jako předzvěst širší zprávy o tvorbě pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP) a míře nezaměstnanosti ve Spojených státech, které vyjdou v pátek.

Podpůrný impulz poskytla včera akciovým trhům i Čína po prohlášení v China Securities Journal, že devět čínských makléřských domů chce koupit akcie za více než 30 miliard jüanů. Nicméně do pondělí zůstává Čína na druhé koleji, kvůli čtvrtečnímu a pátečnímu státnímu svátku a velkolepým vojenským přehlídkám, kdy jsou burzy zavřeny. Pro další růst akciových trhů budou klíčové kroky ze strany centrálních bank, jako například u Číny, která dělá více pro to, aby podpořila ekonomiku, prodloužení odkupu státních dluhopisů ze strany ECB nebo odložení růstu úrokových sazeb Fedu.

Mezinárodní měnový fond (MMF) rovněž vyzval centrální banky rozvinutých zemí, aby neutahovaly monetární politiku v čase slábnoucího globálního růstu. S těmito slovy přišla Lagardeová před víkendovým zasedáním zemí G20.

Na ziskovou středu navazuje dnes ráno i Evropa, která otevírá v zelených číslech. Právě dnes nás čeká zasedání Evropské centrální banky, která podle všeho ponechá nastavení měnové politiky beze změny. Avšak možnost naznačení prodloužení programu QE nebo zvýšení obejmu nákupu dluhopisů (nyní 60 mld. eur měsíčně) budou pozitivními impulzy pro riziková aktiva, naopak negativním signálem pro euro.

Nové objednávky zboží z amerických továrenv červenci rostly druhý měsíc v řadě díky silné poptávce po automobilech, což by mělo pomoci zpracovatelskému průmyslu, který pracuje se silným dolarem a oslabující světovou poptávkou. Nové objednávky zboží ze zpracovatelského průmyslu v červenci stouply o 0,4 procenta po červnovém růstu o 2,2 procenta, revidovaném směrem nahoru. Aktivitu amerických továren v posledních měsících brzdí silný dolar a výdajové škrty v energetickém sektoru po loňském propadu cen ropy. Zpracovatelský sektor, který představuje zhruba 12 procent výkonu ekonomiky Spojených států, tíží také vlažná globální poptávka. Objednávky investičních statků po vyloučení sektoru obrany a letadel - považované za ukazatel důvěry a výdajových plánů podniků - se v červenci zvýšily o 2,1 procenta.

Česká národní banka (ČNB)podle odhadů ING prodala během srpnových intervencí na devizovém trhu kolem 80 až 90 miliard korun, aby bránila nechtěnému posilování koruny vůči euru. Oproti červenci jde sice o výrazný nárůst, ale stále je to částka, která centrální bance nečiní žádný problém. Centrální banka své aktivity na devizovém trhu nekomentuje. Saldo devizových obchodů ke konci července oznámí 8. září, za srpen pak až 7. října. Teoreticky nákupy v rozsahu 3 miliard eur měsíčně by mohly do poloviny roku 2016 navýšit devizové rezervy na úroveň kolem 85 miliard eur z 51,2 miliardy ke konci července. Devizové rezervy by tak představovaly zhruba 50 procent HDP, což je stále výrazně pod 80 procenty HDP, kdy švýcarská centrální banka přestala držet strop pro frank.

Slabší červencové maloobchodní prodeje přiblížily australský dolar vůči americkému dolaru blíže k 6 a půl letým minimům, kterých dosáhl ve středu po slabších výsledcích HDP (0,6982). Právě výdaje domácností jsou složkou, na níž centrální banka spoléhá, že alespoň částečně nahradí slábnoucí investice v těžařském průmyslu.

EUR/USD bojuje s ddůležitou hodnotu podpory na úrovni 1,1200 a rostoucí trendovou linií. Již týden konsoliduje v obdélníkové formaci a čeká na další impulz. ECB dnes zveřejní aktuální výhled inflace, který když bude podpořen holubičí rétorikou, lze očekávat proražení hodnoty podpory a oslabení EUR/USD. Naopak v případě, že se Mario Draghi i navzdory pomaleji rostoucí inflace zdrží holubičích slov, EUR/USD podle všeho najde u hodnoty 1,1200 alespoň na dnešek (zítra NFP) podporu a posílí. O růstovém trendu lze uvažovat až v případě překonání rezistence 1,1300.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688