Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  03.09.2015 07:52:15

Je tady září, období největších akciových propadů

Poslední dva týdny nám připomněly, že se blíží historicky nejhorší měsíc v roce, co se týče výkonnosti amerických akcií. Prakticky všechny trhy zažily pěkný výplach, zaznamenaly nejvýraznější denní propady za několik let a investoři začali spekulovat o začátku medvědího trhu. Z hlediska historických měsíčních výkonností jsou ale podobné události naprosto běžné.

Mnohé naznačuje, že je sezóna velkých propadů již v plném proudu. A pokud si někdo myslí, že poslední týden byl, pokud jde o poklesy, jen krátká epizoda, je na omylu. Bude to horší. Stejně jako ekonomika, i akciové trhy podléhají sezónnosti. Vznikají na nich silné trendy, a to ne náhodně. To nejhorší letos investory ještě čeká.

Září je historicky nejhorším měsícem roku, pokud jde o výkonnost amerických akcií. Nejlepší výnosy mohou investoři naopak očekávat v červenci, prosinci, dubnu a lednu, nejhůře dopadnou právě v září, květnu a únoru.

Nejlepší a nehorší průměrné výkonnosti indexu S&P 500 v jednotlivých měsících
Nejlepší a nehorší průměrné výkonnosti indexu S&P 500 v jednotlivých měsících

Důvod, proč investoři v září prodělávají, je prostý - daně. Manažeři fondů se totiž snaží zbavit všech prodělávajících titulů ve svých portfoliích, aby tyto ztráty odepsali a vykompenzovali tím daně, které platí ze zisků. Faktem však je, že i když je nejhorším měsícem roku září, výprodeje začínají běžně již v polovině srpna a na dně se trhy ocitnou někdy v polovině října.

A to je řeč o průměru. V letech, kdy trhy zaznamenávají velké korekce a propady (a zatím to vypadá, že letošek bude takovým rokem), jsou rozdíly ve výkonnostech výrazně větší. Právě období od poloviny srpna do poloviny října mají tendenci být nejextrémnější.

Klasickým příkladem je rok 1987. Trhy dosáhly vrcholu 25. srpna, do 8. září zaznamenaly menší korekci, pak se do 2. října odrazily ode dna, aby do 20. října ztratily v průběhu tří týdnů 34 %. Tyto pohyby mohou být bleskové. V roce 1987 trhy ztratily za jeden týden 31 % a jen černé pondělí 19. října znamenalo propad o 20 %. Celkově tehdy Dow ztratil 41 %. Je ale pravda, že rok 1987 je dosud v historii kategorií sám pro sebe.

Čím větší bublina, tím hlubší propady

Z tabulky je patrné, kdy v průběhu ztrátových let došlo k největším propadům. Výraznější propady byly vidět právě v období mezi červencem a říjnem. Někdy se propady protáhly až do závěru roku, například v letech 1929 a 1930. Stále ale platí, že čím je bublina větší, tím je delší období propadů.

Velké korekce v sezóně propadů
Velké korekce v sezóně propadů

Letos to vypadá podobně. Trhy zaznamenaly vrchol 20. května, následoval zaoblený vrchol, podobně jako tomu bylo v roce 2008, než se situace začala výrazně zhoršovat. Zatím to celkem sedí. Jediným důvodem, proč se současná bublina nafoukla a stále nesplaskla, jsou levné peníze. Matka příroda, zdá se, má zajímavý smysl pro humor.

 

Riziko finanční krize je větší, než jsme si připouštěli

 

Riziko finanční krize je větší, než jsme si připouštěli

Riziko finanční krize je podstatně vyšší, než se původně očekávalo. Vyplývá to z nového výzkumu, který zohledňuje více úrovní provázanosti ve finančním systému.  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688