Nový český dokument o historii galerie: Mánes na vodě

Začátek září bude ve znamení premiéry dokumentu o významné pražské funkcionalistické budově Mánes – Mánes na vodě, scenáristy a režiséra Vladimíra Škultétyho.

Film propojuje historii budovy od jejího vzniku za první republiky po její nedávnou rekonstrukci. Významná galerie a společenské centrum v důsledku historických změn měnilo své využití podle kulturních potřeb a společenských podmínek té které doby.  Zrekonstruovaná forma budovy v současnosti znova hledá svůj obsah.

Film kombinuje časosběrné sledování rekonstrukce s  množstvím archivních dokumentárních i hraných materiálů. Zaznamenává názory architektů, galeristů, umělců, kurátorů a dalších osob často spojených s architektonicky výjimečným Mánesem, který náleží k nejznámějším symbolům Prahy. Dokument vznikal od roku 2012, tedy od příprav rekonstrukce, až po jeho částečnou kolaudaci a zpřístupnění veřejnosti. Film si udržel po celou dobu výroby svou absolutní nezávislost a autorský pohled tvůrců.

Dlouhou dobu mohl vznikat díky finančnímu zajištění producenta Iva Krátkého z produkce Bio Art Production, koproducentem se posléze stala Česká televize a film podpořil také Magistrát hlavního města Prahy.

Režisér si k sobě vybral kameramana Gašpera Šnuderla, střihače Črta Brajnika, se kterými již stvořil několik audiovizuálních počinů. Vladimír Škultéty v roce 2010 natočil společně s producentem Petrem Kozou dokument s názvem Longplay o designu obalů hudebních nosičů, za který obdrželi Cenu na filmovém festivalu Arts and Film v Telči.

Veřejně přístupná premiéra se uskuteční 2. září 2015 od 20.30 hod. v Letním kině na Střeleckém ostrově. Vstupenky lze získat přes Ticketstream.cz nebo na pokladně Letního kina Střelecký ostrov.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy