Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.08.2015 15:27:19

Občas se na trhu objeví hodně špatný nápad...


Občas se objeví hodně špatný nápad, který je nejdříve předmětem intenzivní debaty, pak se ukáže jeho nesmyslnost a nakonec upadne v zapomnění. Na trhu myšlenek a nápadů se tak rozhoduje o tom, které z nich uspějí a které ne. Dnes chci psát o jedné myšlence, která je tak pomýlená, že křičí po tom, aby byla vyvrácena: Obchodované společnosti by měly přestat zveřejňovat své čtvrtletní výsledky.

Podle Moneybeat se prý tento nápad objevil poprvé ve Velké Británii ve společnosti Legal & General Investment Management. Ta prý kontaktovala vedení 350 firem obchodovaných v Londýně s tím, že by měly upustit od zveřejňování čtvrtletních výsledků. V USA nyní tento nápad prosazují Martin Lipton a Sabastian Niles z Wachtell Lipton.

Nejdříve je dobré zmínit, že se zveřejňováním čtvrtletních výsledků je skutečně spojena řada problémů. Některé firmy mají kvůli současnému systému příliš velkou motivaci k zaměření se na krátkodobé cíle. Tlak na manipulaci s účetnictvím může být vysoký a řada firem finanční výkazy zneužívá. Některé společnosti mohou například omezovat výdaje na výzkum a vývoj, protože se obávají jejich negativního dopadu na čtvrtletní čísla. Ignorování dlouhodobé strategie může vést i ke špatně promyšleným akvizicím či k posedlosti s omezováním nákladů. Krátkodobé cíle také bezesporu podporují současnou praxi, v jejímž rámci firmy zvyšují dluh, aby za získané zdroje kupovaly vlastní akcie.

Právníci ze společnosti Wachtell nejsou jediní, kdo považuje posedlost krátkodobými čísly za škodlivou. Hovoří o ní McKinsey & Co. či třeba prezidentská kandidátka Hillary Clintonová. Jen málo lidí je ale ochotno jít až k návrhům na ukončení čtvrtletních zveřejňování finančních výsledků. Ty podle současných pravidel naopak obchodované společnosti zveřejňovat musí.

Bývalý novinář z New York Times Alex Berenson ale dokonce hovoří o tom, že posedlost zisky „zkorumpovala“ obchodované firmy a jejich management. A je nutno uznat, že současné systémy odměňování managementu významně přispívají k tomu, jak moc jsme zaměřeni na krátkodobé výsledky. Pokud s tím ale chceme skončit, je třeba nastavit opční programy odměn tak, že budou odrážet dlouhodobé výkony firem. Pokud nebude management firem smět své akcie prodat během prvních deseti let poté, co je dostane, stanou se možná divy.

Stejně tak je dobré bavit se o tom, proč je management velkých firem placen za to, jak dobře si vede akciový trh a ne za to, jak dobře si vede konkrétní společnost. Statistické důkazy ukazují, že velká část celkové návratnosti akcie je dána tím, v jaké fázi cyklu se trh nachází – zda je v býčím či medvědím trendu. Právě tak hodně záleží i na tom, jak si vede celý sektor. Management na takové faktory nemá žádný vliv, jeho odměny se od nich ale odvíjejí, a to je hodně hloupé. Odměny by tedy měly být provázány s dlouhodobými úspěchy firem a měly by být založeny na tom, jak si vede konkrétní společnost a ne celý trh.

Co se týče samotných čtvrtletních zisků, je dobré si uvědomit, proč je vůbec potřebujeme. Zvyšují transparentnost a umožňují investorům činit lepší rozhodnutí ohledně toho, které akcie nakoupit a kterým se vyhnout. Pokud se ve firmě objeví problémy, její vlastníci to chtějí vědět co nejdříve a čtvrtletní čísla v tom pomáhají. A nejúspěšnější firmy ukazují, že management se může zaměřovat na krátkodobé výsledky, trh ale nakonec stejně odmění ty firmy, které přemýšlejí dlouhodobě. Ukazují to společnosti jako Apple, Google či Amazon. Na nich je jasné, že úspěch vyžaduje perspektivu, která jde daleko za následující čtvrtletí.

Autorem je investor Barry L. Ritholtz.

Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688