Smart Companies (Smart Companies)
Okénko pro podnikatele  |  31.08.2015 08:55:37

Daň jako náklad?

S českými daněmi a poplatky však mezinárodním společnostem, které si nastavují daňově maximálně efektivní struktury, vzdorovat téměř nelze. Kdo chce v tak silně konkurenčním prostředí uspět, nemá mnoho jiných možností než se bez výjimky zabývat všemi náklady.


Dnes už ale není mezinárodní daňové plánování zdaleka žádným luxusem určeným jen pro velké hráče na trhu - jako jsou Google nebo Starbucks, kteří mohou vynakládat miliony na tyto účely. Naopak, dnes už tento proces finančně zvládne i střední či menší podnikatel. Být daňově efektivní není žádnou ostudou, nýbrž právem. Často jde také o nutnou podmínku k přežití podniku na trhu v tvrdém konkurenčním prostředí. Otázka tedy není zda být daňově efektivní - přiznejme si, že tu si logicky pokládá každý. Otázka zní „Jak být daňově efektivní?“ Odpověď může podniku zásadně pomoci a investice do této odpovědi je často překvapivě příznivá a rychle návratná.


Moderním způsobem jak být daňově efektivní je optimalizace pomocí mezinárodní holdingové struktury, přičemž v posledních letech se jeví jako nejvýhodnější holdingy se zapojením Kypru či Malty, umožňující dosáhnout ve srovnání s naší zemí nižší efektivní daňové zátěže. Holding s mezinárodním prvkem totiž umožňuje kombinovat výhody skýtané různými jurisdikcemi. Pryč je samozřejmě doba, kdy stačilo jen založit společnost. Daňová optimalizace dnes již nespočívá v založení jedné zahraniční společnosti v některém z „daňových rájů.“ Ani místní sazby daní z příjmů už nejsou zdaleka tak důležité, jako obsah a výklad mezinárodních dohod o zamezení dvojímu zdanění. Obecně lze říci, že dnes je daňově efektivní mezinárodní holdingová struktura obvykle představována dvěma a více zahraničními společnostmi, které jsou majetkově či smluvně propojeny. Pozitivní daňový efekt ale přichází pouze tehdy, když jsou tyto společnosti propojeny vhodně a transakce mezi nimi jsou prováděny legálními způsoby, transparentně, z racionálních a reálných důvodů. Důležité je samozřejmě nezapomínat ani na právní a ekonomickou stabilitu dané jurisdikce a nutno je vždy a pokaždé posuzovat také povahu samotného podnikání, protože univerzální recept na daňovou optimalizaci neexistuje. Také vývoj státní regulace v oblasti mezinárodního daňového plánování je dynamický a zároveň na první pohled i poněkud schizofrenní. Na jedné straně je totiž úsilí států směřující k neustálému rozšiřování dohod o zamezení dvojímu zdanění a na druhé straně zde vznikají dohody o výměně informací daňových i bankovních (např. FATCA ke které nyní přistoupily i Spojené arabské emiráty, GATCA apod.) a iniciativy jako BEPS (Base Erosion and Profit Shifting), která proti nadnárodním společnostem snižujícím základ daně podniká řadu kroků. Tématem k řešení bude nepochybně mmj. i oprávněnost výše tzv. transferových cen a transakce se spojenými osobami. Budou tedy zcela po právu podnikány kroky k tomu, aby se zamezilo zneužití práva.
Veškerý vývoj tedy nasvědčuje tomu, že mezinárodní holdingové struktury budou nadále výhodným řešením, nejen tolerovaným ale i podporovaným, nicméně principy mezinárodních holdingových struktur jsou založeny na tom, že tok peněz je naprosto řádně a zcela v souladu se zákony zdaněn. Jen méně.

Michael Dobrovolný

Michael Dobrovolný

Vystudoval Vysokou školu aplikovaného práva. Studiu práva se i nadále věnuje, v současné době působí jako manažer ve společnosti SMART Office & Companies, s.r.o., kde využívá předchozích zkušeností získaných v právním prostředí, Risk managementu a společnostech zabývajících se finančními produkty a investicemi.




Logo SMART Office & Companies, s.r.o.

SMART Office & Companies, s.r.o.

Společnost SMART Office & Companies, s.r.o. je jedním z nejvýznamnějších tuzemských subjektů na trhu zakládání a prodeje společností. Její portfolio zahrnuje jak prodej ready-made s.r.o., a.s. a SE, tak jejich zakládání na míru klienta. Samozřejmostí jsou i zahraniční destinace a společnosti s vyšším základním kapitálem. Kontaktujte nás telefonicky na 800 276 278 nebo přes email info@smartcompanies.cz. Více informací naleznete na www.smartcompanies.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688