Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  31.08.2015 06:00:41

Horký podzim v ekonomice: EET, hazard, rozpočet a antikuřák

Podzim bude mimo jiné ve znamení schvalování několika významných zákonů, majících vliv na ekonomiku a podnikatelské prostředí České republiky.

V polovině září začne první poprázdninová schůze Poslanecké sněmovny. Na ní se bude projednávat již tolikrát komentovaný zákon o elektronické evidenci tržeb. Zákon má za sebou hladké schválení v prvním čtení, nyní jej čeká čtení druhé a třetí. Opoziční strany ODS a TOP09 se před několika měsíci nechaly slyšet, že přijetí zákona o EET ve sněmovně zablokují. Petr Fiala k tomu na webových stránkách své ODS říká: „Zavedení registračních pokladen nepřinese zlepšení výběru daní ani narovnán“ podnikatelského prostředí, ale zbytečně sníží naši svobodu. Stát bude zase za naše peníze více řídit, evidovat, kontrolovat, regulovat, bude získávat zbytečné informace, co se kde kupuje a prodává, které jsou zneužitelné pro konkrétní ekonomické zájmy jednotlivců. Na podzim tohoto roku budeme proto dělat vše, co bude v našich silách, abychom zavedení registračních pokladen zabránili.“ Ministr financí Andrej Babiš však on-line evidenci tržeb považuje za natolik důležitou, že byl ochoten s hlasováním o příslušném zákonu spojit s hlasováním o důvěře vládě. Elektronická evidence tržeb prý přinese státní pokladně 10 miliard ročně navíc, což představuje necelé jedno procento celkových příjmů státního rozpočtu.

Dalším důležitým zákonem, který se bude na podzim projednávat, je zákon o státním rozpočtu. Vládní návrh zákona počítá na příští rok se schodkem 70 miliard korun. Má se tak oproti letošku snížit o 30 miliard. Výdaje státního rozpočturoce 2016 mají dosáhnout výše 1,14 bilionu korun, příjmy pak 1,07 bilionu. Téměř polovinu ze všech státních výdajů (47 %) má spolykat ministerstvo prácesociálních věcí, celkem 536 miliard korun. To představuje oproti letošku nárůst o téměř 9 miliard. O dvě miliardy se mají zvýšit výdaje ministerstva obrany na 46,1 miliard korun a o 2,3 miliardy si má polepšit také ministerstvo školství na celkových 131,1 miliard korun. Podle ministra financí se mají snížit výdaje na dluhovou službu, a to o 7,5 miliardy korun.

Ve stínu těchto dvou zákonů zůstává zákon, upravující hazard a zákon, kterým se má omezit kouření a prodej alkoholu, tak zvaný antikuřák. V případě protikuřáckého zákona se očekává bitva i uvnitř koalice, neboť, jak už to tak bývá, v otázce omezování kouření tradiční pravolevé dělení politické scény neplatí. Protikuřácký zákon navíc nebude prubířským kamenem soudržnosti vládní koalice. Dá se tedy očekávat, že pokud by měl mít tento zákon problémy se schválením v Poslanecké sněmovně, koalice ho buď přepracuje, nebo jej prozatím shodí pod stůl.

To pro zákon o regulaci hazardu neplatí. Je totiž nutné, aby začal platit nejpozději na začátku příštího roku, jinak České republice hrozí sankce od Evropské unie. Česká republika totiž musí sjednotit právní úpravu hazardu s tou unijní. Premiér Sobotka již nechal legislativce ministerstva financí návrh zákona přepracovat. Vláda jej tak schválila teprve v červenci. K novele zákona o regulaci hazardu premiér Sobotka na tiskové konferenci řekl: „Schválené návrhy zákonů posilují pravomoci státu a obcí v kontrolách provozu hazardu, zavádíme povinnou přestávku po dvou hodinách hry i povinnou zavírací dobu heren od 3.00 do 10.00 hodin, zvyšujeme zdanění hazardu a rovněž sankce za porušení pravidel.“

Horko sice možná s koncem prázdnin skončí. Horko na politické scéně však nejspíš ještě nějakou dobu potrvá.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688