Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  28.08.2015 14:09:43

9 důvodů, proč byste už nikdy neměli kupovat akcie

Před čtyřmi lety napsal James Altucher článek o tom, proč byste už nikdy neměli investovat do akcií. Vzhledem k tomu, že od té doby akcie vydělaly investorům desítky procent, se to může zdát jako jedna velká zmýlená. Nedejte ale na první dojem.

Altucher sice před čtyřmi lety věřil akciím a nakupoval je, ale většině lidí tuto možnost zhodnocení peněz nedoporučoval. Pro většinu lidí je to totiž stejné, jako když spláchnou peníze do záchodu, nebo ještě lépe uspořádají velkou party. Peníze je lepší si užít a být v klidu, ne se stresovat investováním. Proč?

1. Lidé to zkrátka neumí. Investování do akcií není jednoduché. Nejde jen o to nakoupit a sledovat, jak vydělají deset tisíc procent. Někdy je potřeba nakoupit akcie, sledovat, jak ztratí 80 %, a pak až vzrostou o 20 % nad kupní cenu. Je to o čekání a psychice, ta znamená 80 % úspěchu. Skutečnost je taková, že průměrný roční výnos akciových trhů je 10,7 %, ale průměrný roční výnos individuálního investora je 1,9 %. Více není potřeba dodávat.

2. Konkurence vás chce zničit. Nejen okrást, ale ještě pak zastřelit v temné uličce, kde to nikdo neuvidí. Víte, kdo jsou největší zloději vašich peněz? Warren Buffett a jemu podobní. Každý den chodí ulicemi, aby si vás našli, okradli vás o všechno, co máte u sebe, a pak vás ještě střelili do týla. Asi tak to vypadá na akciovém trhu.

3. Konkurence podruhé. Velcí investoři vědí, jak se dostat k informacím, které vy nikdy nedostanete. Někteří jsou prý schopni (možná je to fáma, možná ne) posílat své známé za finančními řediteli firem, aby se seznámili a získali informace o fungování společnosti. Nemusí jít hned o insider informace. Ale informace hýbou světem, zejména tím finančním.

4. Konkurence potřetí. Dalším extrémem je případ šikuly, který byl schopen se nabourat do databáze FDA (Food and Drugs Administration, Úřad pro kontrolu potravin a léčiv), kde díky speciálnímu programu hledal minimální rozdíly v jakýchkoli výkazech. Na první pohled se to nezdá, ale pokud dojde k minimální změně u nějakého zajímavého titulu, který má FDA pod dohledem, mohou se dít velké věci. Veřejnost se to dozví s několikadenním zpožděním, ale hacker je v pohodě a realizuje zisky. Vy to nejste.

5. Většinou jde o podvod. Podle Altuchera není možné věřit výkazům pro Komisi pro cenné papíry nebo tomu, že společnost dodržuje účetní standardy. Firma Enron také dodržovala účetní standardy, dokud nepřišel její bankrot.

6. Skutečného bohatství na akciových trzích dosáhnete pouze tehdy, když můžete držet napořád a nemusíte diverzifikovat. Ti, kdo nediverzifikovali (a není jich více než stovka) a stále drží akcie, vydělali balík, zatímco ostatní se o to pouze snaží za pomoci diverzifikace (těch jsou miliony). Warren Buffett, který je ztělesněním strategie "kup a drž navždy", říká, že "širokou diverzifikaci používají pouze investoři, kteří nevědí, co dělají".

7. Někteří investoři naopak vydělávají tím, že drží akcii miliontinu vteřiny. Některé firmy se specializují na realizaci velice rychlých obchodů, k čemuž jim slouží speciální algoritmy vyhledávající minimální cenové rozdíly. Při obrovských objemech a počtech obchodů vydělávají i na minimálních pohybech cen aktiv obrovské peníze. Spíše než o investování jde o matematiku. Kritická je rychlost, které běžní investoři nemohou konkurovat.

TRADING EXPO A ALTERNATIVNÍ INVESTICE 2015: Veletrh, na kterém byste neměli chybět

 TRADING EXPO A ALTERNATIVNÍ INVESTICE 2015: Veletrh, na kterém byste neměli chybět

8. Další skupinou specialistů jsou intradenní obchodníci. Mnozí tvrdí, že jsou úspěšní, ale většinou je to lež. Existují i výjimky, to ano, když vám ale budou tvrdit, že je daytrading způsob vydělávání vhodný pro každého, nevěřte jim. Někdo dokáže vydělávat hokejem miliony dolarů, to ale neznamená, že všichni mohou být jako Gretzky nebo Jágr. Pravdou naopak je, že i úspěšní krátkodobí obchodníci často zaznamenávají velké ztráty.

9. Akcie jsou nudné. Představte si, že se vám líbí akcie společnosti, která vyvíjí lék na syndrom dráždivého tračníku. Nejprve si musíte zjistit, co to je syndrom dráždivého tračníku. Pak zjistit, které firmy se zabývají jeho léčbou, respektive vývojem léků (už jen zjistit počet těchto firem je problém), pak si o nich zjistit všechny dostupné informace, a nakonec se pokusit zjistit hodnotu dané společnosti. Po úmorných hodinách studia nakonec může dojít k tomu, že se někdo z FDA špatně vyspí a lék neschválí. Nemá to význam.

Takže Altucher byl sice optimistou, pokud jde o vývoj cen akcií, ale nedoporučoval se jimi vůbec zabývat. Podivné? Ani ne. Je to všechno podvod? Podle Altuchera ano. "V následujících letech se po světě prodají miliony iPadů, takže mám rád Apple. Nevěřím akciím, věřím inovaci," uvedl ale.

Jak na to?

Inovace je patrná v mnoha odvětvích. Energetika, technologie, biotechnologie, robotika, syntetická biologie, 3D tisk, internet věcí a tak dále. Altucherova strategie spočívá ve sledování fondů, které najímají vzdělané odborníky s velmi dobrým přehledem v daných oborech. Je dobré je sledovat a zpozornět vždy, když o sobě dávají vědět. Není to tedy o nenávisti k akciím. Jde spíše o to, že většina lidí by se akciím a indexovým fondům (zde už vůbec nejde něco ovlivnit) měla vyhnout.

Důležitým faktorem pro úspěch je vlastní názor. Například finanční média se tváří, že všemu rozumí, ale v důsledku se jim líbí pár titulů, jako jsou Apple, Twitter, Amazon a podobně. Jenže na akciových trzích jsou tisíce dalších firem. Je tedy důležité se rozhodovat na základě vlastních myšlenek. Když má někdo dostatek peněz, nápad a schopnosti, měl by investovat do sebe a vlastního byznysu. Má větší šanci na úspěch a znásobení svého kapitálu. Pokud chce někdo přesto zkusit akcie, může to zkusit tak, že bude sledovat úspěšné hedgeové fondy a investovat podle toho, jaké jejich manažeři otevírají pozice. Ale není to v žádném případě jednoduchá strategie, navíc v době, kdy manažeři mají problém překonat vývoj trhu.

10bilionový akciový zářez: Letos, nebo až v roce 2016?

10bilionový akciový zářez: Letos, nebo až v roce 2016?

Odpověď na otázku, zda přijde krach trhů, je jasná. Ano, podobně jako je tomu každých přibližně osm let. Letos to opět zažíváme. Další bublina, další její splasknutí, další krach na trzích a další ztráta deseti bilionů dolarů amerických investorů, podobně jako v letech 2000 a 2008. Déja vu. A pravděpodobně i další příliv optimismu od investičních guruů, který budou nadšeně hltat drobní investoři.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

16.10.20235 důvodů, proč by měly firmy kupovat biometan Renewable Energy Europe B. T. (Renewable Energy Europe B. T.)
20.06.20226 důvodů, proč nemít strach z medvědího trhu Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
27.04.2021Filozofický pohled na to, proč byste neměli zkoušet stock-picking Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688