Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  29.08.2015 09:06:42

Jen aby Fed všechny nepřekvapil dalším kolem QE

Ray Dalio, zakladatel největšího světového hedgeového fondu Bridgewater Associates, si nemyslí, že by dalším krokem Fedu muselo být zvýšení základní úrokové sazby. Naopak si umí představit, že Janet Yellenová a spol. zareagují na současnou situaci ve světové ekonomice dalším kvantitativním uvolňováním.

"Rizika na straně dalšího poklesu cen (deflace) jsou aktuálně výrazně větší než rizika na straně inflace," říká Dalio. Chápe zároveň, že by bylo pro Fed velice složité uhnout z mnohaměsíční pomalé cesty k prvnímu zvýšení sazeb po zhruba devíti letech a naskočit opět do vlaku s nápisem "uvolňování měnové politiky".

To ale neznamená, že další peníze nebudou na americkém, potažmo globálním trhu potřeba. A Dalio, jakkoli s tím osobně nemusí souhlasit, očekává, že americká centrální banka nezůstane ve světle událostí posledních týdnů nečinná.

Důležitým hybatele dění na trzích i v měnové politice navíc zůstává dluh, a to v mnoha podobách. Američtí producenti ropy z břidlic jsou velice zadlužení a růst sazeb by řadu z nich, kteří jsou již nyní pod tlakem kvůli nízkým cenám ropy, mohl položit. Čína od začátku poslední finanční krize zněkolikanásobila své zadlužení, řada mladých trhů je již nyní pod tlakem kvůli silnému dolaru a prodražování půjček (a jejich refinancování) denominovaných právě v dolarech. To všechno tak či onak přispívá k současné nejistotě na trzích, která zpětně může dopadnout i na USA. A i proto to tamní centrální banka zřejmě bude chtít pomoci řešit.

Podle Dalia se Fed v uplynulých letech soustředil především na obnovu americké ekonomiky a byznysu, ale již méně řešil široké souvislosti dluhového (super)cyklu. Rizikem pro jeho scénář dalšího uvolnění americké měnové politiky je tak především v úvodu zmíněná nutnost celkem rychlého "přehození výhybky", koleje v posledních měsících vedly víceméně rovně k postupnému zvyšování úroků.

  Pokles na trzích jako další manipulace?

  Pokles na trzích jako další manipulace?

Když ceny aktiv rostou, dříve či později se objeví kritici, pro které jsou vysoké ceny neopodstatněné a jsou pouze výsledkem manipulace trhu (velkými hráči, centrálními bankami a podobně). Pokud je ale řeč o ovlivňování cen za určitým účelem během růstu cen, proč by tomu tak nemělo být v případě poklesu trhů?


29.08. 17:38  proboha to jsou zase kecy (Pibik)
29.08. 17:33  proboha to jsou zase kecy (Pibik)
29.08. 17:15  proboha to jsou zase kecy (Georgios Maniacos)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688