Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  26.08.2015 12:32:59

Čeští ekonomičtí experti o aktuálních výprodejích na trzích

Poslední čísla z Číny a úprava kurzu měny čínskou centrální bankou zasely mezi investory silné pochybnosti. Škarohlídům dal za pravdu i pátek 21. srpna, kdy se potvrdily neradostné vyhlídky čínského průmyslu. A zatímco donedávna přetřásané Řecko je z hlediska světové ekonomiky nepodstatné, čínská těžká váha má obrovský vliv.

Čína: Akcie a ekonomika

Ale je skutečně problém, pokud čínská ekonomika bude růst namísto o 7 % třeba o 6 %? "Není, jádro pudla je jinde. Nikdo totiž neví, co se v Číně děje a nakolik se to dotkne tržeb a zisků globálních firem. Nedostatečná transparentnost živí spekulace a každý náznak problémů zasévá mezi investory strach. Čínské hospodářství prochází transformací a každé zakolísání na této cestě vnímá zbytek světa velice ostražitě. Dosud byli investoři přesvědčeni, že tamní komunistická vláda bude schopna jakékoli problémy vyřešit. Poslední vývoj je však v tomto přesvědčení znejistil. A právě toto znejistění způsobilo tak razantní vývoj na trzích," upozorňuje investiční stratég z ČSOB Aleš Prandstetter.

"Je evidentní, že akciový trh v Číně byl přehřátý, korekce ale přišla pozdě a trh reaguje nepřiměřeně silně. Analýza situace s pomocí ekonomických fundamentů není v tuto chvíli úplně směrodatná, jelikož vývoj je poháněn sentimentem a přelévá se napříč trhy. Ceny komodit a energií klesají, ceny zlata rostou, očekávání zvyšování sazeb Fedem zkolabovala a výnosy amerických dluhopisů padají. Americký dolar posiluje vůči asijským měnám, ale vůči euru se dostává na nejslabší úrovně od února 2015," říká k aktuálnímu tržnímu tématu číslo jedna hlavní ekonom ING v ČR Jakub Seidler.

Podle něj není dost dobře možné předpovědět, zda a jak rychle pomůže snížení sazeb a povinných rezerv Čínskou lidovou bankou zastavit propady na čínském akciovém trhu. Korekce může pokračovat po delší dobu, už vzhledem k předchozím rychlým růstům cen čínských akcií.

I proto ING vypracovala analýzu toho, kam by se měly pohnout ceny jednotlivých aktiv, pokud by index Shanghai Composite odepsal dalších 1 000 bodů (to by znamenalo návrat na úrovně z prvního pololetí 2014). V tabulce jsou vedle toho v závorkách uvedeny i predikce analytiků z ING, které zohledňují silnější dopady šoku způsobeného pokračujícími propady trhu.

Co by vyvolal další pokles Shanghai Composite o 1 000 bodů
Co by vyvolal další pokles Shanghai Composite o 1 000 bodů

Světové trhy: Korekce pokračuje

V pondělí jsme si připomněli, jak prudký může být pokles na akciovém trhu, obzvlášť v kombinaci s nižší likviditou. Počítačové algoritmy chrlily prodejní příkazy a trhy se, zejména v prvních minutách amerického obchodování, v podstatě zhroutily. Typická ukázka prodejní spirály.

Situace však podle Prandstettera není vyloženě temná, jakkoli vedle rizik spojených s Čínou trhy do cen mohou započítávat i nejistou politickou situaci v Řecku nebo Turecku, konflikt na Ukrajině či rozklížený Blízký a Střední východ. "Oživení v USA stojí na poměrně pevných základech. Evropa, ačkoli se zadrháváním, také ekonomicky roste. Nízké ceny komodit, zejména ropy, by měly být pro světové hospodářství podporou, která postupně přispěje k růstu a zneutralizuje negativní vlivy čínského zpomalení. Centrální banky jsou ostražité a v případě rozšíření hrozeb budou schopny přijmout další opatření," věří stratég.

Tvůrci monetární politiky nemají zrovna na růžích ustláno. Boj za vyšší (nebo alespoň nějakou) inflaci zatím prohrávají. Možným vodítkem pro interpretaci jednotlivých inflačních ukazatelů a jejich dopadů na měnovou politiku budou poznatky z letošního setkání ekonomů a centrálních bankéřů v Jackson Hole ve druhé polovině tohoto týdne (od čtvrtka do soboty). Letošní téma je totiž klíčové – dynamika inflace a měnová politika. "Bude tedy řeč o tom, jak je možné, že přes všechno to úsilí centrálních bank podpořit růst cen a přes pokles míry nezaměstnanosti zůstává inflace a růst mezd níže, než by napovídala historie. Připomeňme, že například loni bylo vystoupení Maria Draghiho klíčové, pokud jde o očekávání kvantitativního uvolňování v eurozóně," poznamenává hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Akcie ani po dosavadní korekci nelze považovat za vyloženě levné, nicméně z hlediska výnosu podle Prandstettera v zásadě nemají alternativu. "Ceny nejsou přestřelené a v odpovídajícím investičním horizontu by měly zajistit očekávaný výnos. Kolísavost patří k akciovým investicím jako Pat k Matovi. Ostříleného investora pohyby trhů nepřekvapí, ti odvážnější slevu využijí k nákupům," zní logicky od Aleše Prandstettera, stratéga banky, která nabízí řadu podílových fondů zaměřených na světové akcie.

Konsolidaci a napravení alespoň části rychlých a hlubokých ztrát na vyspělých akciových trzích předpokládá ale i Martin Krajhanzl, akciový analytik z České spořitelny. "Myslíme si, že jde zatím jen o korekci. Fed má stále prostor pozdržet začátek zvyšování sazeb (díky nižší inflaci), ekonomiky USA i eurozóny pokračují v růstu a z dílčích makrodat zatím není patrné žádné zhoršení situace. Na konec růstového trendu, který trvá od roku 2009, to zatím nevidíme. Do konce roku pak očekáváme, že rozvíjející se akciové trhy budou za těmi vyspělými zaostávat," říká Krajhanzl.

Z pohledu sektorů lze podle něj situaci dobře hrát skrze nižší ceny ropy. "Spotřebitelské sektory (možné přesunutí útrat spotřebitelů od pohonných hmot), automobilky a letecké společnosti by měly z levné ropy těžit, bité naopak mohou být akcie evropských exportérů, které těžily z výrazného růstu na rozvíjejících se trzích," odhaduje analytik z České spořitelny.



10bilionový akciový zářez: Letos, nebo až v roce 2016?10bilionový akciový zářez: Letos, nebo až v roce 2016?

Odpověď na otázku, zda přijde krach trhů, je jasná. Ano, podobně jako je tomu každých přibližně osm let. Letos to opět zažíváme. Další bublina, další její splasknutí, další krach na trzích a další ztráta deseti bilionů dolarů amerických investorů, podobně jako v letech 2000 a 2008. Déja vu. A pravděpodobně i další příliv optimismu od investičních guruů, který budou nadšeně hltat drobní investoři.



 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688