Research (Proinvestory.cz)
Akcie v ČR  |  26.08.2015 12:12:15

Hledejte na správném místě - žádné klapky na očích

 Klapky na očích jsou dobré pro taženého koně. My, investoři, spatříme skryté poklady tam, kde je laici nikdy neuvidí. Laici prosívají akcie firem svým sítem, ale velmi často jim unikne zlatý valoun. Jak je to možné? Ukážeme si to na oblíbeném investorském sportu, jakým jsou tzv. poměrové ukazatele?

Investoři a analytici poměrové ukazatele sledují pečlivě. Tradičně se začíná poměrem P/E, čili ceny akcie a čistého zisku připadajícího na jednu akcii. Jako další poměrové ukazatele se často používají P/B (Price – to – Book). To je poměr tržní ceny akcie a účetní hodnoty aktiv připadajících na akcii. A samozřejmě P/S (Price – to – Sales), což ukáže poměr tržní ceny akcie a tržeb připadajících na jednu akcii. Pokud tyto ukazatele splňují požadované parametry, akcie zkoumané firmy projdou prvním kolem filtru. A jde se dál.

A právě zde hodně investorů překročí místo, kde je čas od času skrytý poklad.

Zajímavá příležitost byla zahozena, škoda. Skutečnou investiční chuťovku lze totiž najít občas i mezi společnostmi, které nesplňujícími P/E nebo další kritéria obvyklá kritéria.

Protože nás zajímají „tip ťop“ investiční příležitosti, jeden z výše uvedených poměrových ukazatelů jsem si lehce poupravil. Je to oblíbená vychytávka, kterou si oblíbili všichni investoři, kterým jsem ji ukázal. Nesleduji totiž účetní hodnotu připadající na jednu akcii, ale objem finančních prostředků připadajících na jednu akcii. To je velký rozdíl! Tuto hodnotu následně porovnávám s cenou akcie. Tento screening provádíme s kolegy 2-3x ročně.

A teď pozor! Jakmile jsou finanční prostředky připadající na jednu akcii rovné ceně akcie dávám společnost na Short list. jakmile jsou finanční prostředky připadající na jednu akcii o 25- 30% větší, než je tržní cena akcie, společnost si zasluhuje pozornost. Taková firma může vykazovat "otřesné" P/E a další ukazatele, a přesto být zajímavou příležitostí, protože její budoucí vývoj nabízí řadu scénářů. A jak už určitě tušíte, stejně tak se adekvátním způsobem nabízí příležitosti investory.

A teď jak to vypadá v praxi: Schválně, jaká společnost se minulý týden dostala na můj short list? Je to výrobce mobilních telefonů, společnost HTC. Ano, jeden z největších producentů mobilních telefonů na světě se obchoduje za takovéto ceny.

Nebo třeba čínský dodavatel zařízení pro elektrárny (kterých se v Číně staví celá řada), se obchoduje za méně než polovinu hotovosti na účtech. Než propadnete nadšení, uvědomte si, že samotný tento ukazatel nic neřekne. Co kdyby společnost právě čerpala úvěr? Nebo něco jiného. Samozřejmě, že firmu podrobíme ještě další detailní fundamentální analýze. Mrkneme se jí pořádně „na zoubek“.

Jak vidíte, skryté poklady jsou kolem nás. Umíme je hledat právě proto, že nemáme klapky na očích a že nepodléháme zažitým investorských stereotypům. Pro ty z vás, co preferují video, jsem připravil i článek nově i ve videoformátu.

 Kniha věnovaná fundamentální analýze:
EBOOK ZDARMA ZISKOVÉ AKCIE: investujte profesionálně Ke stažení ZDE

Tyto zprávy pro vás vytváří server Proinvestory.cz
ve spolupráci se serverem SILVERUM.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688