Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  25.08.2015 06:00:44

Čínské černé pondělí dorazilo do Evropy. DAX odepsal skoro 5 %


Čínské finanční trhy zaznamenaly největší propad od roku 2007. Černé pondělí se rozšířilo jako tsunami do zbytku světa. Frankfurtský DAX odepsal za jediný den téměř 5 %. Opatření čínské vlády na podporu trhů, zdá se, nefunguje.

Čínské akcie během prvního dne nového týdne propadly nejvíce od roku 2007. Zdá se, že opatření vlády, která mají investory přesvědčit o tom, že druhá největší ekonomika světa nezpomaluje, nezabírají. Index šanghajské burzy odepsal za jediný den 8,5 % a umazal tak veškeré letošní zisky. Hongkongský Hang Seng poklesl o téměř 6 % a nachází se na nejnižší hodnotě od března 2014.

Horší ekonomická data a kapitálový odliv tak podkopávají bezprecedentní tržní stimuly čínské vlády. „Je to skutečná katastrofa a zdá se, že to nic a nikdo nedokáže zastavit,“ řekl agentuře Bloomberg jeden z čínských analytiků. Více nže 800 titulů za jediný den ztratilo 10 %, což je maximum pro zisk nebo ztrátu, kterou mohou akcie vytvořit za jediný den.

Jakmile se otevřely evropské burzy, panika se podle očekávání z Asie přenesla i na starý kontinent. Jeden z nejsledovanějších evropských indexů, frankfurtský DAX ztratil za jediný den 4,7 %. Ze své nejvyšší letošní úrovně odepsal již 22 %. Jiný index, Stoxx Europe 600 ztratil 5,3 %, přičemž během dne ztrácel i více než 8 %. V čele poklesu stály především akcie těžařů a komodity. Britský FTSE 100 pokles relativně málo, jen o 2,7 %. Evropské finanční trhy tak zaznamenaly nejhorší obchodní den od roku 2008.

Nyní jsou na řadě Spojené státy. A ani tam není vývoj na finančních trzích rozdílný. Kolem 15.30 místního času byly ztráty na newyorské burze podobné, jako v Evropě. Index S&P 500 odepsal 4,4 % a nacházel se přibližně 12 % pod svým letošním květnovým maximem. Přičemž v jednu chvíli ztrácel i více než 5 %. Index Dow Jones klesl o 4,2 %. Nejdivočejší vývoj zatím zaznamenal technologický index Nasdaq, který se dostal až na téměř 9% ztrátu oproti pátku. Hodinu a půl před koncem obchodního dne své ztráty zmírnil, takže je ve srovnání s koncem minulého týdne jen o 4,4 % slabší.

Otázkou je, co bude dál. Současná smršť, která se prohnala finančním světem, je na první pohled výsledkem paniky, která zachvátila čínské trhy. Investoři se rozhodli minimalizovat své ztráty, a tak prodávají. Jiní naopak cítí dobrou příležitost k nákupu. Zatím se ale zdá, že prodejci mají značně navrch. V nejbližších dnech a týdnech můžeme s poměrně velkou pravděpodobností očekávat na trzích volatilitu, podobně, jako tomu bylo po propuknutí finanční krize.

Zda se trhy uklidní, bude velmi závislé na vývoji hlavních světových ekonomik. Čínská ekonomika zpomaluje a zdá se, že s tím již všichni počítají. Bude velmi záležet na tom, jak tento nepříznivý vývoj ovlivní Evropu a Spojené státy, tedy dva nejvýznamnější obchodní partnery Číny. Na jedné straně může oslabení jüanu Evropu a USA poškodit, na straně druhé může pomoci Číně a tím zpětně i Evropě a USA. Záleží na tom, který efekt bude silnější. Spojeným státům však příliš nepomáhá sílící dolar ani avizované zvyšování sazeb FEDem.

Evropa je na tom v tomto ohledu o něco lépe, neboť Evropská centrální banka provádí kvantitativní uvolňování, kdy každý měsíc pumpuje do ekonomiky eurozóny 60 miliard eur. To by mělo pokračovat minimálně do září příštího roku. Každopádně bychom si měli zvyknout na to, že 10% přírůstky čínské ekonomiky jsou nejspíš nenávratně pryč. A čím dřív si na to zvyknou i trhy, tím dříve se situace může uklidnit.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688