Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  24.08.2015 23:42:26

24. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie do nového týdne vstoupily prudkým poklesem, Nasdaq odepisoval přes sedm a půl procenta, Dow se poprvé od února 2014 propadl hluboko pod 16 000 bodů a S&P 500 se zřítil pod 1 900 bodů. Během dopoledne hlavní indexy ztráty pomalu umazávaly a kolem 18.30 SELČ byly de facto na nule. Poté se ale znovu vytvořil přetlak na straně prodejců a akcie se sesunuly zpět do výrazného mínusu.

Americký trh reagoval na prudký propad akciových trhů v Asii a Evropě. Čínský index Shanghai Composite pondělní obchodování uzavřel slabší o 8,49 % a index CSI300, který zahrnuje tři stovky největších firem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čenu, oslabil o 8,75 %. V Evropě oslabil regionální STOXX Europe 600 o 5,33 % na 432,01 bodu a panevropský index FTSEurofirst 300 klesl o 5,4 %, tedy nejprudším tempem od listopadu 2008. V jednu chvíli ovšem odepisoval dokonce 7,8 %, což představovalo nejvýraznější průběžný pokles od října 2008, tedy od období po krachu americké banky Lehman Brothers, který se stal symbolem poslední globální finanční krize.

Burzy ve světě v pondělí navázaly na páteční masivní výprodeje, vyvolané nepříznivými údaji z čínské ekonomiky. Investory navíc zklamalo, že Peking po hlubokých ztrátách z uplynulého týdne, který byl pro světové akcie nejhorší v tomto roce, a pro americké dokonce nejhorší za poslední čtyři roky, proti výprodeji nijak významně nezasáhl. Mnozí investoři čekali, že čínská centrální banka například sníží povinné minimální rezervy komerčních bank, aby uvolnila dodatečné peníze pro nákupy akcií a úvěry pro ochabující průmysl. Peking pouze oficiálně povolil penzijním fondům nakupovat akcie, což ale signalizoval již dříve.

Dow v pondělí spadl o 3,57 % na 15 871,35 bodu, širší S&P 500 odepsal 3,94 % na 1 893,21 bodu a Nasdaq Composite klesl o 3,82 % na 4 526,25 bodu. Index volatility VIX pokračoval v raketovém růstu, vyskočil o dalších 45,34 % na 40,74 bodu. Výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o necelé dva bazické body na 2,017 %.

Hlavní index spadly nejprudším tempem za poslední čtyři roky a sérii poklesů prodloužily na pět. Také zobchodovaný objem byl v pondělí největší za poslední zhruba čtyři roky. Majitele změnilo více než 13,9 miliardy akcií obchodovaných na NYSE a Nasdaqu. 

Index volatility VIX (24. srpna 2015)

Další propad navíc srazil indexy S&P a Nasdaq do pásma korekce. S&P 500 z lokálního maxima dosaženého 20. července klesá o zhruba 10,5 % a Nasdaq odepisuje již kolem 13 %. S&P 500 a Nasdaq se tak přidaly k indexu Dow, který se do pásma korekce propadl již na konci minulého týdne.

"Investoři spatřují náznaky nejistoty ve všem. Bojí se Fedu, ropy i Číny, řekla Quincy Krosbyová, tržní stratéžka ve společnosti Prudential Financial. "Trhy budou čekat, jestli do rána čínská centrální banka nepřijde s nějakým opatřením na podporu trhů," dodala.

"Doufám, že se trhy brzy stabilizují, zatím ale mají tendenci na všechny negativní zprávy reagovat prudkými poklesy," doplnil Dan Veru, investiční šéf v Palisade Capital Management. 

Americké akcie (24. srpna 2015)

Hluboko v mínusu skončilo všech deset hlavních sektorů, téměř pět procent odepsaly energetické odvětví a sektor základních materiálů a kolem čtyř procent odepsaly sektor telekomunikací a finanční odvětví. Nejméně, zhruba dvě a půl procenta, odepsal sektor necyklického spotřebního zboží. Nepatrně více ztratilo technologické odvětví.

Hlavní pondělní události na amerických trzích

  • Euro se poprvé od února obchoduje na úrovni 1,16 EUR/USD. Dolar sráží ústup analytiků od očekávání, že americká centrální banka (Fed) začne úrokové sazby zvyšovat již na svém zářijovém zasedání. Změnu očekávání vyvolávají dramatické propady na finančních trzích vyvolané obavami z dalšího vývoje čínské a světové ekonomiky. Kurz dolaru navíc prorazil směrem nahoru linii 200denního klouzavého průměru, čímž se podle analytiků měně otevřela cesta k dalšímu oslabení.
  • Ruský rubl ztrácí k americkému dolaru další zhruba tři procenta a dostal se na dosah letošního lednového minima. Jeho kurz reaguje na další pokles cen ropy a propad cen akcií v Číně. Intervence centrální banky na jeho podporu je podle analytiků nepravděpodobná, uvedla agentura Reuters.
  • Netflix v rámci vstupu na japonský trh uzavře partnerství s tamní telekomunikační firmou SoftBank.
  • Chmurné vyhlídky čínské i světové ekonomiky vyvolaly nejen na asijských akciových trzích neřízené výprodeje. Panika a šílenství se šíří celosvětově. V takovémto prostředí že by měl Fed zvyšovat sazbyNa zářijovém zasedání k tomu nepřistoupí ani náhodou, shoduje se většina analytiků.
  • Světové ceny ropy v pondělí ráno sestoupily na nová minima za zhruba šest a půl roku, a navázaly tak na propad z předešlého týdne. Ropný trh nadále srážejí obavy, že zpomalující růst čínské ekonomiky povede k slabší poptávce po této strategické surovině, které je na globálním trhu již nějakou dobu nadbytek.
  • Pokud americká centrální banka (Fed) v dohledné době začne zvyšovat úrokové sazby, udělá velkou chybu. Prohlásil to bývalý šéf ekonomických poradců Bílého domu Lawrence Summers. Fed by dle Summerse zvýšením sazeb riskoval, že inflace zůstane dlouhou dobu uvězněna pod úrovní dvou procent.
  • Britská libra se k euru propadla na dvouměsíční minimum 0,731 EUR/GBP.
  • Americký producent a dodavatel elektřiny Southern Co. se dohodl na převzetí energetické firmy AGL Resources za 12 miliard dolarů. Transakce by měla být dokončena v letošním druhém pololetí. Spojením vznikne druhý největší poskytovatel energetických služeb v USA podle počtu zákazníků za společností Exelon, napsala agentura Reuters.
  • USA: Index aktivity chicagského Fedu v červenci vzrostl na 0,34 bodu z -0,07 bodu (revidováno z +0,08 bodu).
  • Gartman umí malovat na černo. A také toho na trzích už celkem dost zažil a docela solidně se na nich živí. Je to kontrarián k pohledání, ale pokud opravdu sám dělá to, co radí ostatním, je ke zvážení, zda s těmi pověstnými nákupy za atraktivní ceny ještě nepočkat.
  • Šéf technologické společnosti Apple Tim Cook dostává na stůl denně údaje o výkonnosti firmy na čínském trhu a aktuální čísla ukazují, že se Applu v Číně v červenci a srpnu více než dařilo. Cook to napsal v e-mailu adresovaném moderátorovi finanční televize CNBC Jimu Cramerovi.
  • Úrokové sazby ve Spojených státech by se měly začít zvyšovat ještě letos. V pondělí to řekl šéf atlantského Fedu Dennis Lockhart. Nezopakoval ale svůj dřívější názor, že by se tak mohlo stát již na zářijovém zasedání FOMC.

 Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

----------

 

Akcie: Murdoch varuje před novou krizí, bankéři zatím spíše uklidňují trhAkcie: Murdoch varuje před novou krizí, bankéři zatím spíše uklidňují trh

Rupert Murdoch se na svém twitterovém účtu zamýšlí na tím, že by případná nová krize nemusela mít snadné řešení. JPMorgan alespoň prozatím uklidňuje investory menší historickou exkurzí.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688