Seznam potravin, které zrychlí váš metabolismus a nastartují spalování tuků

TNBiz, 22.8.2015
Odbornice na výživu Frida Harjuová poradila čtenářům listu Daily Mail, které potraviny by neměli opomenout ve svém jídelníčku. "Potraviny, které jsou bohaté na vlákninu a proteiny, mohou přirozeně zrychlit metabolismus. Když se vyvarujete sacharidů a přehnaně tučných potravin, tak začne vaše tělo spalovat tuky," řekla Harjuová. Co by podle ní nemělo v jídelníčku chybět?

1. Libové organické maso
Kuřecí či krůtí masa jsou ideálním zdrojem proteinů. Jejich trávením spalujete více kalorií, než když si tělo musí poradit se sacharidy.

2. Kokosový ořech
Kokos obsahuje velké množství mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem. Tělo z nich získává energii, ale zároveň se v těle neusazují. Tím prospívá ke shazování kil. Ovšem je nutné jej konzumovat v rozumné míře

3. Ryby
Ryby jako tuňák či losos obsahují velké množství zdravých tuků. Jejich konzumace zrychluje metabolismus.

4. Zelený čaj
I katechiny a kofein zrychlují metabolismus a to až po dobu dvou hodin.

5. Avokádo
Tohle ovoce je zdravá svačinka. Obsahuje nasycené kyseliny, které tělo dobře spaluje a na rozdíl od tuku jej neukládá.

6. Listová zelenina
Zelenina je základem většiny diet. Odborníci doporučují preferovat listovou zeleninu, která je bohatá na vlákninu a vitamíny A a C. Doporučují především špenát a pak také brokolici a kapustu.

7. Skořice
Další z důležitých složek stravy, která zrychlí metabolismus. Konzumace skořice znesnadňuje ukládání tuku v těle. Skořice také příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi.

8. Grep
Grepy snižují hladinu insulinu v krvi. Tělo pak ukládá méně tuků. Obsahuje také spoustu vitamínu a minerálů a zrychluje metabolismus.

9. Vejce
Kolem prospěšnosti vajec se vedly dlouhé debaty. Faktem je, že kyseliny v nich obsažené nastartují pořádně metabolismus. Vajíčka také obsahují téměř všechny vitamíny a minerály, které v průběhu dne potřebujeme. Jsou také dobrým zdrojem proteinů. Nejnovější studie navíc prokázaly, že ačkoliv vajíčka obsahují vysoké množství cholesterolu, nikterak neovlivňují cholesterol v krvi.

10. Čili a pálivé papričky
Kapsaicin v pálivých papričkách pomáhá rozkládat tuk. Metabolismus to nastartuje až na tři hodiny. Jejich pálivý efekt omezuje apetit.

11. Lněné semínko
Semínka obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, a díky tomu pak tělo lépe spaluje tuk. Na oleje se pak dobře vážou škodlivé toxiny, které tyto kyseliny pomáhají vyplavovat z těla.

12. Rajčata
Jako většina zeleniny i rajčata obsahují velké množství vlákniny. Vedle toho je rajče také důležitým zdrojem antioxidantu lykopenu. Tělo se tak pak lépe brání některým nemocem. Když jich sníme dost, naše tělo navíc nebude zadržovat vodu.

13. Ořechy
Studie potvrdily, že ořechy pomáhají hubnout, snižují riziko problémů se srdcem a cukrovky. Odborníci doporučují především kešu ořechy, bohaté na železo a měď a přitom obsahující málo tuku. Vedle toho také doporučují mandle jako dobrý zdroj proteinů.

14. Koření
Především pálivé koření, například kajenský pepř nebo také kurkuma, tělo výrazně pomáhají snižovat glukózu v krvi a jsou navíc dobrými antioxidanty.

15. Merlík
Merlík čilský, nebo-li quinoa, má nízký glykemický index, takže vyrovnává krevní cukr. Merlík je bohatý na vlákninu a protein, díky čemuž se při jeho konzumaci cítíme plnější, a přitom se řadí mezi nízkokalorická jídla.

16. Banány
Ačkoliv banány obsahují také fruktózu, vyrovnávají to především obsahem velkého množství vlákniny. Škrob z banánu se ve střevech mění na nasycené kyseliny, což pomáhá trávení tuků a spalování kalorií.

17. Čočka
Čočka je prospěšná především díky velkému obsahu vlákniny, proto stačí sníst menší množství, abychom se cítili sytí. Navíc je ovšem čočka také bohatá na železo a minerály, které organismus posilňují.

18. Brokolice
Díky velkému obsahu vlákniny v ní najdeme sulforafan, který našemu tělu pomáhá předcházet vzniku rakoviny.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky