Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  20.08.2015 06:00:52

Nevyžádané poště ve druhém kvartálu panovaly nigerijské dopisy

Nevyžádané zprávy se ve druhém čtvrtletí roku 2015 dle analýzy Kaspersky Lab nesly ve znamení e-mailů založených na skutečných událostech. 

Takzvané nigerijské dopisy zneužívaly tématiku zemětřesení v Nepálu, prezidentských volebNigérii či olympiády v Rio de Janeiro. Cílem bylo získat osobní údaje a dobrovolné příspěvky od uživatelů po celém světě.

Přestože podíl spamu v e-mailové komunikaci klesl oproti minulému čtvrtletí o 5,8 procentního bodu (z 59,2 % na 53,4 %), ve druhém kvartálu značně narostlo zneužívání světových událostí v nevyžádané poště. Některé zprávy obsahovaly podvodné sdělení žádající příjemce o poskytnutí příspěvku na pomoc obětem zemětřesení v Nepálu. V další hromadné poště se podvodníci snažili nalákat příjemce na sumu dvou milionů dolarů, kterou byl údajně nově zvolený prezident Nigérie připravený zaslat uživateli jako kompenzaci. Jiné e-maily obsahovaly podvodné oznámení o výhře vstupenek na olympijské hry v Brazíliiroce 2016. Cílem bylo přimět příjemce k poskytnutí osobních údajů za účelem obdržení výhry.

Ve druhém čtvrtletí došlo k výrazným změnám v první trojici zemí, do nichž nejčastěji škodlivé hromadné e-maily směřují. První místo obsadilo s 19,59 % Německo, které bylo v předchozím čtvrtletí čtvrté. Velká Británie, která byla v prvním čtvrtletí na čele žebříčku, klesla s 6,31 % na druhé místo a na třetím místě skončila s 6,04 % Brazílie. Čtvrté místo patří zemi, na kterou tradičně škodlivé e-maily nejvíce cílí, tedy USA (5,03 %). Páté skončilo Rusko s 4,74 %, které bylo v prvním čtvrtletí na desáté pozici. Největšími zdroji spamu zůstaly USA (14,59 %) a Rusko (7,82 %). Následovala Čína (7,14 % oproti 3,23 % v Q1), Vietnam (5,04 % oproti 4,82 % v Q1), Německo (4,13 % oproti 4,39 % v Q1) a Ukrajina (3,90 % oproti 5,56 % v Q1).

Od začátku roku došlo k celosvětovému poklesu spamu v e-mailové komunikaci. Tento trend se ale téměř zastavil. Ve druhém čtvrtletí se podíl ustálil a pohyboval se mezi 53,5 % (duben) a 53,23 % (červen). Anti-phishingový systém Kaspersky Lab byl na počítačích uživatelů v tomto období spuštěn celkem 30 807 071krát. Do databáze Kaspersky Lab přibylo 509 905 masek podvodných URL adres. Na špici žebříčku škodlivých programů zaslaných e-mailem se umístil Trojan-Spy.HTML.Fraud.gen. Ten je podvodnou HTLM stránkou napodobující důležité sdělení například od velké obchodní banky, online obchodu či vývojáře softwaru. Na této stránce musel uživatel zadat svá osobní data, která byla následně přeposlána kyberzločincům.

Nigerijské dopisy nebo Scam419 jsou specifický druh podvodu, kdy se podvodník snaží vylákat ze své oběti peníze pod různorodými záminkami – veškerá komunikace však probíhá na dálku přes dopisy nebo e-maily a k přímému kontaktu mezi podvodníkem a obětí vůbec nedojde.

Tato forma podvodu se vyvinula z tzv. řetězových dopisů, které byly hojně šířeny zejména v 90. letech 20. století a obvykle v nich jejich pisatelé apelovali na citovou stránku člověka popsáním dojemného příběhu (například o těžce nemocných nebo umírajících afrických dětech) a končících žádostí o zaslání určitého finančního obnosu sloužícího ke zmírnění popisovaných útrap.

-of- 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688