Barbora Dlabáčková (MasterCard)
Obchod a služby  |  19.08.2015 13:51:23

Skoro každý Čech již nakoupil na internetu

Průzkum MasterIndex 2015 společnosti MasterCard se zaměřil na zvyky Čechů při nákupech online

 Podle výsledků průzkumu MasterIndex[1] používá internet téměř každý den 94 % respondentů, 93 % dotázaných má nějakou zkušenost s nákupy online. Téměř polovina lidí (40 %) přitom uvedla, že si produkty a služby zajišťuje přes internet velmi často.

 Z průzkumu vyplynulo, že typický online nakupující z České republiky je člověk mezi 30 a 39 lety se středoškolským či vysokoškolským vzděláním, bydlí ve městě nad 100 000 obyvatel a má příjem více než 18 000 měsíčně. Nikdy na internetu nenakupovalo 6 % mužů a 8 % žen. Loni to bylo 6 % mužů a 13 % žen. Polovina respondentů považuje nákupy na internetu za bezpečné, 36 % si není jisto. Pouze 14 % respondentů tuto aktivitu za bezpečnou nepovažuje, ale přesto ji dle výsledků realizuje.

 Lidé nakupující na internetu si nejčastěji pořizují elektroniku (56 %), oblečení a módní doplňky (42 %), domácí spotřebiče (29 %), produkty v internetových aukcích (27 %), kosmetiku a parfémy (26 %) a vouchery na slevových serverech (26 %). V porovnání s rokem 2014 se zvyšuje online nákup knih a hudebních nosičů, hraček a potřeb pro děti, lístků na kulturní akce, sportovního vybavení a zájezdů.

 „Jsme velmi rádi, že roste obliba nakupování online, je to rychlé a pohodlné,“ říká Richard Walitza VP, Mobile Payments & Innovations, MasterCard, „stejně tak roste i využívání online plateb kartou a naší globální služby MasterPass, která je dostupná i zákazníkům v České republice. Je to nejpohodlnější platba, která využívá digitální peněženky zákazníka stažené v mobilním telefonu. Stačí místo dobírky kliknout na tlačítko MasterPass na webu obchodníka. Všechny potřebné údaje, včetně informací o platební kartě a doručovací adrese, se bezpečně přehrají z aplikace, zákazník nemusí nic znovu vyplňovat. MasterPass navíc nabízí stejnou ochranu, jako platební karta - v případě nedodržení určitých závazků obchodníka dostane zákazník své peníze zpět.“

 Služba MasterPass byla uvedena na český trh loni v listopadu. Nyní jsou v systému zahrnuty více než dva tisíce českých e-shopů, do konce roku se očekává plné pokrytí českého trhu s e-commerce. Češi MasterPassem nejčastěji platí v e-shopu Českých drah, právě díky pohodlí online nákupu a výhodám digitální platby potvrzené heslem či otiskem prstu.

 MasterIndex proto rovněž zkoumal, jaké platební metody lidé na internetu využívají. Oproti loňskému roku o tři procenta stouplo využívání online plateb (z 26 % na 29 %), procentuální nárůst zaznamenaly i digitální peněženky. Postupně klesá podíl plateb v hotovosti (25 % využívá dobírku, 14 % platí při vyzvedávání zboží například v kamenné pobočce). Zbývajících 25 % tvoří převod z účtu na účet. Češi nejčastěji platí online na slevových serverech (46 %), lístky na kulturní představení (45 %) a dárky a květiny (41 %). Významný podíl online transakcí byl zaznamenán i u cestovních kanceláří, kde již 35 % zákazníků platí online. Naopak jen 6 % lidí stále využívá platbu za cestování v hotovosti.


[1] Průzkum byl realizován výzkumnou agenturou g82 na reprezentativním vzorku 1 007 respondentů ve věku 18+. Průzkum je realizován jednou ročně.

Logo MasterCard MasterCard (NYSE: MA) je jednička v inteligentních, pohodlných a bezpečných platbách. Provozuje nejrychlejší síť pro zpracování plateb, která propojuje spotřebitele, finanční instituce, obchodníky, vlády a podniky ve více než 210 zemích a teritoriích celého světa. Produkty a řešení společnosti MasterCard ještě více usnadňují, zabezpečují a zefektivňují každodenní obchodní činnosti – například nakupování, cestování, podnikání a hospodaření s financemi.
Více informací na: www.mastercard.com
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688