Okénko investora  |  18.08.2015 09:23:24

Nový stříbrný býčí trh možná již začíná

17/08/2015/ Zlaťáky.cz - V současné době jsme svědky nízké ceny stříbra. Stříbro zatím za letošní rok zaznamenalo pokles o 7,1 %. Je třeba si položit otázku: ,,Bude tento nedostatek i nadále přetrvávat?“ Chceme-li zjistit, co za tím stojí, musíme se podívat na klíčové faktory, které tento rok ovlivňují trh se stříbrem. Stejně jako stříbro, pokleslo také zlato, ale naproti tomu americký dolar vzrostl z důvodu očekávání, že americká centrální banka (FED) přistoupí k navyšování úrokových sazeb. Zatím ke zvyšování nedošlo, ale očekávání se přesunula na září, kdy má zasedat FED. Předpokládá se, že dojde k navýšení krátkodobých úrokových sazeb a tím pádem dojde k posílení dolaru. To by mohlo tlačit ceny kovů ještě níže.

 

Graf - Cena stříbra za rok

Celosvětová poptávka po fyzickém stříbře klesla v roce 2014 o 4 %, z velké části je na vině pokles investiční poptávky o 19,5 %. ETF Silver (Exchange Traded Fund - burzovně obchodovatelný veřejný fond, který obvykle investuje do jednoho oboru, průmyslu či indexu. V relativně nedávné době byly na burzu uvedeny Gold a Silver ETF) neviděl velké likvidace v roce 2014. V ETF společnostech byl nárůst o 1.400.000 OZ a na konci roku byla zaznamenána nejvyšší úroveň na 636.000.000 OZ. První dva faktory pomohly posunout stříbro níže a to o 19,9 % v loňském roce. To je více než byl pokles u zlata nebo jiných drahých kovů. Navzdory tomu v roce 2014 vzrostla výroba stříbra o 5 %, což přidalo tlak na ceny.

Položme si otázku: ,,Proč těžařské společnosti neustále produkují více stříbra, když ceny klesají?“ Je to z důvodu vedlejší produkce kovu. Přibližně 75 % vytěženého stříbra je vedlejším produktem při těžbě zlata nebo obecných kovech v dolech. Tito výrobci budou držet těžbu stříbra téměř bez ohledu na cenu. Dalším důvodem je snížení nákladů. Primární producenti stříbra mají snížit náklady a při zvyšující se produkci dosáhnout úspor z rozsahu. Třetím důvodem je přežitek “býčího” trhu. Drahé kovy byly v hlavním býčím trhu od roku 2001 do roku 2011. To mělo za následek “boom” v otevírání nových dolů. Nikdo v současné době nechce otevírat nové doly, které by byly prodělečné.

To vše vytváří pozadí vývoje na trhu se stříbrem. Nyní se pojďme podívat na letošní faktory, které jej ovlivňují:

Zásoba

Těžba stříbra stoupala 12 po sobě jdoucích let. V letošním roce by mohlo dojít k prolomení tohoto trendu. Odborníci na GFMS předpovědi (londýnská firma sledující světový trh s drahými kovy) předpokládají v roce 2015 pokles stříbrné výroby o 4 %. Je to z důvodu menší výstavby nových dolů v důsledku nižších cen. Takže zbývá dodávka tzv. “šrotu", který pochází ze šperků a prodejci jsou citliví na ceny. Lidé by rádi prodávali stříbro, když cena stoupá. Očekává se tedy, že dodávky šrotu stoupnou.

Poptávka

Investiční poptávku tvoří drobní investoři a představují poměrně velký podíl na celkové poptávce po stříbře. Podle nejnovějších údajů je to 18,4 %. Byl zde ale zaznamenán velký pokles oproti loňskému roku, kdy tento podíl tvořil 19,5 %. Tyto údaje nám říkají, že mnoho krátkodobých investorů a prodejců opustilo trh. Znamená to, že dnešní stříbro a drahé kovy jsou uloženy u silnějších investorů a každé další nové nákupy by mohly mít dopad na cenu. Silver Institut letos očekává větší poptávku ze strany investorů. Ve své zprávě uvádí, že v první polovině roku 2015 byly prodeje stříbra páté nejvyšší v historii. Dalším významným zdrojem poptávky po stříbře je fotovoltaika (FV). Mnozí analytici očekávají její nárůst i v letošním roce, což by vedlo k růstu poptávky. Celosvětová poptávka FV by se měla zvýšit o 30 %. Velký nárůst bude opět zaznamenán v Číně. Samotná Čína má v plánu navýšit své solární kapacity a do konce roku instalovat dalších 17 gigawattů. Solární průmysl ve srovnání se šperky a další elektronikou spotřebovává zatím ještě malé množství stříbra. Přesto, pokud se naplní předpoklady a dojde k navýšení FV o zmiňovaných 30 %, by mohlo dojít k posunu na třetí místo v poptávce po stříbře. Realita je o to blíže, protože např. společnost Tesla plánuje dodávat baterie, které by byly dostatečně velké aby poháněly celý dům a domácnost. Co se pak stane, pokud k tomu skutečně dojde, se lze jen dohadovat. Bylo by to ale velké a také vliv na poptávku po stříbře by byl velmi znatelný.

Dolar a FED

V současné době je zastáván názor, že je dolar značně nadhodnocen. HSBC (nadnárodní instituce poskytující bankovní a finanční služby se sídlem v Londýně) si myslí, že se růst americké měny od roku 2014 blíží ke své konečné fázi. Za tři měsíce od dubna do června americký dolar oslabil oproti každé měně rozvinutého trhu (s výjimkou jenu a novozélandského dolaru. Mnoho investorů je přesvědčeno o tom, že FED rozhodne v září. HSBC se domnívá, že je to v této fázi nepravděpodobné. Je pravda, že zpřísnění měnové politiky USA by pohánělo dolar na nová maxima, což by se také odrazilo v ceně kovu. Ale ještě silnější dolar by znamenal ukrajování miliard mimo HDP USA. Tato situace není z hlediska FEDU žádoucí vzhledem k pomalému růstu ekonomiky. Je také možné, že FED oddálí zvyšování sazeb až do roku 2016 a nebo také na neurčito. Každé zpoždění je rána pro dolar a výhra pro vzácné kovy. Na druhou stranu, pokud FED udělá posun ceny ještě letos dojde pravděpodobně k útlumu na akciovém trhu a následkem toho by byla podpořena poptávka po zlatě a stříbře. Mohlo by to cenu stříbra posunout mnohem výše, vzhledem k malé velikosti trhu.

Poměr zlata a stříbra (GSR)

GSR představuje poměr mezi zlatem a stříbrem, uvádí kolik unci stříbra je nutné mít ke koupi jedné unce zlata. Stříbro je v zemské kůře asi 17krát hojnější než zlato. Stříbrné a zlaté ceny byly v blízkosti tohoto poměru po většinu historie. Mnoho investorů si myslí, že by měl být GSR 17 na 1 a že k tomu v budoucnu nakonec dojde. Mohou mít pravdu, skutečně k tomu může časem dojít. Nicméně GSR napovídá hodně, ale nic nedokazuje.

 

Graf - Cena stříbrna za posledních 10 let

Závěrem je třeba říci, že základy pro stříbro a jeho vývoj jsou v roce 2015 pozitivní. Méně dodávek a zdravá poptávka to vše je optimistické. Větší poptávka by mohla skutečně vytvořit zásobovací krizi. V důsledku tohoto je očekávána stabilita po celou dobu roku 2015 a možná i růst rychleji než u zlata a to v případě, že se celý sektor drahých kovů změní pozitivně. Pokud jde o hádání budoucnosti, nikdo nemá křišťálovou kouli. Pokud stříbro rozjede svou současnou úroveň z 15 dolarů na 20 nebo 30 dolarů mohli by investoři dosáhnout pěkných zisků. A právě teď je šance jednou za desetiletí ke koupi za velmi výhodné ceny.

Hlavní ekonomické události tohoto týdne, které mohou ovlivnit komoditní kovy:

 

1. 17.08.2015 v 01:50 Japonsko Hrubý domácí produkt
2. 17.08.2015 v 14:30 USA Newyorský výrobní index
3. 18.08.2015 v 03:30 Austrálie Zápis z posledního zasedání RBA
4. 18.08.2015 v 10:30 Velká Británie Indexy CPI, PPI a RPI
5. 19.08.2015 v 14:30 USA Index CPI
6. 20.08.2015 v 00:00 Japonsko Zasedání Bank of Japan
7. 20.08.2015 v 10:30 Velká Británie Maloobchodní tržby
8. 20.08.2015 v 14:30 USA Žádosti o podporu v nezaměstnanosti
9. 21.08.2015 v 03:45 Čína Výrobní index PMI - HSBC
10. 21.08.2015 v 14:30 Kanada Index CPI

Predikce na tento týden:

Cena zlata zůstává v krátkodobé vzestupné tendenci. Nicméně byly splněny minimální podmínky pro zdravý odraz a klesající trend může nyní pokračovat. Hranice odporu je na 1.130 dolarů, hranice podpory 1.090 dolarů. Hranice podpory 1.090 dolarů je kritická, protože pokud cena klesne pod tuto úroveň, můžeme se dočkat obnovení tendence směrem dolů k hranici 1.040 - 1.000 dolarů. Týdenní vývoj zůstává v dlouhodobějším medvědím trendu.

Přejeme Vám hodně úspěchů!

 
Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jaroslav Křůpala

Vystudoval Ekonomickou akademii Sting v Brně a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688