STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  17.08.2015 09:14:48

Proč je pro Vás výhodné investovat do ETF?

Poslední dobou stále více stoupá popularita ETF (burzovně obchodované fondy). Shrňme si proto jejich hlavní výhody a nevýhody oproti investování do akcií. Je velmi důležité znát obě strany, abyste se mohli správně rozhodnout, co je pro vás tou výhodnější investicí.

Na trhu existují stovky typů ETF, některé kopírují vývoj indexů (Dow Jones, S&P, Nasdaq), další se zaměřují na určitý sektor průmyslu (technologie, energie, biotechnologie) a jiné ETFka mají ve svém portfoliu například akcie z jedné země (Japonsko, Velká Británie, Austrálie).

ETF je investiční produkt, který se řadí k těm méně až středně rizikovým. Určité investiční riziko však s sebou určitě nese. Jejich cena se odvíjí od průměrné výkonnosti daných titulů. ETFka mohou být skvělou investicí jak pro velké, tak i pro malé investory. Jestli jste se rozhodli začít investovat, je pro vás důležité si uvědomit, jak jste ochotní se investování věnovat, kolik si na něj najdete času a jaké jsou vaše cíle. Pokud se vidíte v popisu ETF investora, měli byste rozhodně číst dál.

Největší výhodou ETF oproti akciím je jejich diverzifikace. Jednoduše můžete investovat do stovek akcií najednou. U některých ETF můžete nákupem jediného podílu držet všechny důležité akcie z určitého sektoru.

Jako příklad diversifikovaného ETF lze uvést ticker SPY, který kopíruje výkonnost ekonomiky USA skrz nejvýznamnější společnosti:

  

Další výhoda ETF je, že pokud jsou navázány na některý index, tak nikdy nemůžou zcela zkrachovat. Může samozřejmě dojít k poklesu daného sektoru, ale o všechny svoje peníze nepřijdete. V případě krachu jedné akcieindexu je ta akcie nahrazena jinou.

Investování do ETF nepotřebujete věnovat tolik času jako akciím a stejně můžete docílit dlouhodobého zhodnocení. Nechtěl bych však vyvolat domnění, že všechna ETF jsou zázračná a vždycky vám budou vydělávat peníze, ať se děje na trzích cokoliv. Samozřejmě tomu tak není. ETF titulů je na trhu mnoho a záleží na vás, které si vyberete. Stejně tak jako většina skvělých věcí, všechno má svá pro a proti. ETF nejsou žádnou výjimkou. Nevýhoda ETF je, že se jedná o průměr výkonnosti akcií. Může se stát, že se jedna akcieindexu zhodnotí o 50% za rok, ale ostatní akcie už nebudou tak výkonné a celkové zhodnocení bude mnohem nižší. Díky ETF se z vás boháči nestanou.

Pokud budete investovat do ETF a začnete se o trhy více zajímat, zkoumat složení ETF a sledovat dané tituly, můžete se potom lehce přeorientovat a přejít k akciím, které mohou nabídnout zajímavější zhodnocení.  Začátečníkům bych však nedoporučoval se hned pouštět do akcií, protože většina začínajících investorů si na nich takzvaně vyláme zuby. K obchodování s akciemi již potřebujete nějaké zkušenosti a znalosti. Musíte se mu věnovat mnohem častěji a musíte počítat s mnohem větším rizikem.

Závěrem bych chtěl říct, že portfolio žádného investora by se nemělo skládat pouze z ETF nebo pouze z akcií. Vždycky je potřeba svoje peníze rozložit do více produktů. Je jen na vás, jakou strategii zvolíte a jaký podíl svých peněz dáte do akcií, kolik do ETF a kolik do jiných investičních produktů.

 Další články a zajímavosti o ETF naleznete na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování  

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

18.08. 10:47  ETF není pro pravidelnou investici (Pavel Rudolf)
18.08. 06:45  neni (kakraholte)


Přečtěte si také:

20.10.2018Proč je tak těžké investovat do nejvýnosnějších akcií Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
08.10.2015Hedgeové fondy: Jak fungují a proč je vhodné do nich investovat? Ing. Petr Cimala (Aura Invest Group)
21.08.2015Investujte snadno do realit pomocí ETF STOX.CZ (Grant Capital)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688