TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  17.08.2015 09:50:03

Vyhnout se trestu za přestupky bude brzy složitější!


Lidem, kteří například řídili opilí, dosud stačilo, aby se rok vyhýbali úředním zásilkám a pak už je nebylo možné potrestat. Novela, která lhůtu trojnásobně prodlouží, má začít platit ještě letos.

Přestupky lidí zahrnují takřka vše od špatného parkování po sousedské spory. Každý třetí provinilec se ovšem podle úředníků snaží za každou cenu vyhnout potrestání. Když totiž úřad nezačne přestupek řešit do jednoho roku, musí ho odložit.

Nejčastěji se prý přestupkům vyhýbají řidiči, kterým hrozí nejenom finanční postih, ale i připsání bodů. "Je opravdu nárůst těch řidičů, kteří nechtějí nést zodpovědnost za svůj přestupek," potvrzuje Lucie Konečná, úřednice přestupkového oddělení.

V celé zemi jde o desítky tisíc provinilců. Mnohdy jsou prý ochotni raději zaplatit za právní zastupování firmě se sídlem kdesi v deštném pralese, jen aby jim úřady nemohly doručit obsílku. "Ti lidé jsou ochotni zaplatit více než za ten přestupek, za který jsou ty částky třeba i stokorunové," diví se Lucie Konečná.

A způsob, jak se provinilci projednání přestupku vyhýbají? "Bylo to zpravidla pět lidí, přes které se pinkaly ty různé přestupky, a tím pádem se řidič vyhnul tomu přestupku," popisuje Petr Vomáčka z Ústředního automotoklubu ČR.

Nejčastěji se ale pachatelé přestupků vymlouvají na nemoc, mění datové schránky nebo úředníkům posílají dokumenty v zavirovaných emailech. "Tim je musíme znovu zvát a tak dále," vysvětluje Lucie Konečná, úřednice přestupkového oddělení. "Pokud úřad má takovouto řádnou omluvenku, musí přestupkáře znovu vyzvat, protože bez něj přestupek projednat nelze," říká Romana Macová, mluvčí radnice v Ústí nad Labem.

Novela zákona, která prodlouží promlčecí lhůtu, začne platit už za pár měsíců. "Zákon již byl podepsán prezidentem republiky. Účinnost předpokládáme v říjnu nebo v listopadu," uvedla Petra Kučerová, mluvčí Ministerstva vnitra.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

20.08. 07:47  Místo 1 roku 3 hm.... (K men)
17.08. 16:52  Místo 1 roku 3 hm.... (lovec kocoura Mikeše)
17.08. 10:47  Místo 1 roku 3 hm.... (PavelPavel007)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688