Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  14.08.2015 23:02:59

14. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy v první polovině pátečního obchodování kolísaly a hledaly jasnější směr. Ve druhé polovině seance se sjednotily a nakonec uzavřely mírně v plusu. Wall Street povzbudila série nových údajů, které naznačily příznivý vývoj americké ekonomiky ve třetím čtvrtletí, na druhé straně to ale také znamená zvýšenou pravděpodobnost brzkého zvyšování úrokových sazeb.

Dow posílil o 0,4 % na 17 477,40 bodu, S&P připsal 0,39 % na 2 091,54 bodu a Nasdaq Composite vzrostl o 0,29 % na 5 048,23 bodu. Index volatility VIX klesl o 4,89 % na 12,83 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o jeden bazický bod na 2,19 %.

V zelených číslech páteční obchodní seanci zakončilo devět z deseti hlavních sektorů. Dařilo se zejména sektoru veřejných služeb, průmyslovému odvětví a finančnímu sektoru. V mínusu skončilo energetické odvětví.

Za celý týden Dow zpevnil o 0,6 %, S&P 500 přidal 0,67 % a Nasdaq Composite stoupl o 0,09 %.

Výrobní ceny v USA vzrostly v červenci třetí měsíc za sebou, což naznačilo, že tlak na pokles inflace kvůli nízkým cenám ropy ustává. Průmyslová výroba se minulý měsíc zvýšila nejsilnějším tempem za osm měsíců.

Většina obchodníků a analytiků očekává, že centrální banka (Fed) začne zvyšovat krátkodobé úrokové sazby už v září. Kvůli nedávným nepřesvědčivým údajům z ekonomiky ale někteří předpokládají, že tento krok odloží na prosinec.

Americké akcie (14. srpna 2015)

 

"Na trzích ještě stále doznívají důsledky kroků čínské centrální banky,“ řekl David Lefkowitz, akciový stratég v UBS Wealth Management Americas. „Investoři budou až do zářijového zasedání americké centrální banky sbírat ekonomická data, z nichž se budou snažit odvodit, kdy Fed začne zvyšovat sazby. Pro následující období tak očekávám zvýšenou volatilitu," doplnil Mark Luschini, hlavní investiční stratég v Janney Montgomery Scott.

Z indexu Dow v pátek nejvíce zdražily akcie chemického obra DuPont (+1,57 %), technologické společnosti Cisco Systems (+1,15 %) a konglomerátu General Electric (+1,12 %). Nedařilo se naopak cenným papírům ropné společnosti Exxon Mobil (-0,37 %), mobilního operátora Verizon Communications (-0,36 %) nebo zábavní společnosti Walt-Disney (-0,33 %).

Hlavní páteční události na amerických trzích

  • Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity v srpnu podle předběžných dat klesl na 92,9 bodu z červencových 93,1 bodu, analytici počítali s růstem na 93,6 bodu.
  • Průmyslová výroba ve Spojených státech v červenci vzrostla meziměsíčně o 0,6 %, očekával se 0,3% růst po 0,1% růstu v červnu (revidováno z +0,2 %). Meziročně se zvýšila o 1,3 %. Využití kapacit se zvýšilo na 78 % ze 77,7 % v červnu (revidováno z 77,8 %), jak se očekávalo. Výroba ve zpracovatelském sektoru v červenci vzrostla o 0,8 %, analytici předvídali 0,4% růst po červnovém poklesu o 0,3 % (revidováno z 0,0 %).
  • Ceny průmyslových výrobců ve Spojených státech v červenci vzrostly o 0,2 %, očekával se 0,1% nárůst po 0,4% růstu v červnu. Meziročně prohloubily pokles - snížily se o 0,8 % po -0,7 % v červnu, očekával se však hlubší propad o 0,9 %. Po očištění o volatilní ceny potravin a energií se ceny meziměsíčně zvýšily o 0,3 %, stejně jako v červnu, při očekávání 0,1% růstu a meziročně vzrostly o 0,6 %, čekal se přitom růst o 0,5 % po červnovém zvýšení o 0,8 %.
  • JPMorgan snižuje doporučení na akcie King Digital na "neutral" z "overweight", cílovou cenu upravuje na 17 z 20 dolarů.
  • JPMorgan zvyšuje doporučení na akcie DuPont na "overweight" z "neutral", cílovou cenu zvyšuje na 60 dolarů z 58 dolarů.
  • Počet aktivních ropných vrtů v USA za týden stoupl o dva na 672, zatímco počet aktivních vrtů pro těžbu zemního plynu se od pondělí snížil o 2 na 211. V předchozím týdnu počet aktivních ropných vrtů stoupl o šest.

 Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

----------

 

Tiskařské stroje centrálních bank bude slyšet až na Marsu. Tuto investici musíte mít!Tiskařské stroje centrálních bank bude slyšet až na Marsu. Tuto investici musíte mít!

Albert Edwards je tak trochu medvěd, který maluje čerty na zeď. Už léta pochybuje o trvalosti řešení poslední velké finanční krize z dílny centrálních bank (nulové sazby, kvantitativní uvolňování). Až "to praskne" a ukáže se, že léčba levnými penězi vyvolává závislost a potřebu dalších peněz, bude podle něj mít zlato v portfoliu obrovský smysl.

 
 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688