BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  14.08.2015 12:12:14

Česko roste nejrychleji v regionu, Řecko rychleji než Německo, ropa zůstává pod prodejním tlakem, analýza EUR/USD

Nervozita na globálních finančních trzích byla částečně zmírněna, když Čínská centrální banka (PBOC) uvedla, že není důvod, aby jüan dále oslaboval vzhledem k silným ekonomickým fundamentům. PBOC tak již druhým dnem nezasahovala do vývoje měnového kurzu. Americký akciový trh včera uzavřel smíšeně, stejně jako v pátek ráno Asie. Evropa otevřela mírně v plusu. Nicméně celkové týdenní výkony akciových indexů budou díky měnovému zásahu PBOC podle všeho negativní. Pod prodejním tlakem nadále zůstává ropa. Americká WTI se propadla pod hodnotu 42 USD za barel, nejníže od března 2009. Naopak z dnešního mírného posílení CNY těží AUD.

Výkonnost české ekonomiky (HDP) ve druhém čtvrtletí po očištění o cenové, sezonní a kalendářní vlivy mezikvartálně stoupla o 0,9 procenta a meziročně vzrostla o 4,4 procenta. Výsledek byl silně nad očekáváním analytiků, kteří odhadovali pokles HDP o 0,2 procenta a meziroční expanzi ve výši 3,3 procenta. Pro srovnání s regionem, HDP Polska ve druhém čtvrtletí přidal 3,3 procenta, HDP Maďarska posílil o 2,7 procenta a HDP Slovenska vzrostl o 3,2 procenta. Česká ekonomika tak v meziročním srovnání rostla nejrychleji v regionu.

Ekonomický růst Německa
ve druhém čtvrtletí zrychlil, ale méně, než se čekalo. HDP v období od dubna do června po sezonním očištění stoupl o 0,4 procenta po růstu o 0,3 procenta za první tři měsíce roku. Ekonomové oslovení Reuters v průměru očekávali expanzi o 0,5 procenta. Růst HDP podpořil zahraniční obchod, naopak klesaly domácí investice. Slabé euro se postaralo o to, že vývoz rostl mnohem silněji než dovoz.

Největším překvapením byla včera čísla z Řecka, která ukázala, že ekonomika ve druhém čtvrtletí mezikvartálně posílila o 0,8 procenta, a to i navzdory politické nestabilitě a nejistotě, které zemi v měsících duben – červen sužovaly. Výkon řecké ekonomiky za druhý kvartál výrazně překonal očekávání trhu, když ekonomové oslovení Reuters naopak v průměru předpověděli mezikvartální pokles o 0,8 procenta. Navíc původně uváděný pokles HDP o 0,2 procenta za první kvartál byl vzestupně revidován na 0 procent. Řecko tak rostlo jednou tak rychleji než Německo za stejné období. Řecký parlament dnes ráno schválil podmínky 3. záchranného programu, o němž dnes odpoledne budou v 15:00 jednat ministři financí eurozóny.

Evropská centrální banka (ECB) včera v zápisu z červencového zasedání uvedla, že volatilita čínského finančního trhu by mohla mít větší dopad na křehký růst ekonomiky eurozóny, než se čekalo, a její růst by mohlo zpomalit také zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech. ECB se rovněž obává, že ekonomický růst eurozóny zůstane za prognózou, hlavně kvůli pomalejšímu růstu průmyslové produkce. Hospodářské oživení je pro banku malým zklamáním, protože reálný HDP je poblíž úrovní z roku 2008, zatímco Spojené státy zaznamenaly viditelné oživení.

Maloobchodní tržby ve Spojených státech se v červenci zotavily, když domácnosti více nakupovaly automobily a řadu dalších položek, což ukazuje na silnou nákupní sílu v největší ekonomice světa na začátku třetího čtvrtletí. Nicméně americké akciové trhy a samotný dolar z pozitivních čísel příliš netěžily kvůli obavám a nejistotě, zda příští týden bude PBOC opět aktivní na měnovém trhu. Dnes pokračuje série dat spotřebitelského chování a odpoledne bude publikován index spotřebitelské důvěry Univerzity Michigan. Kromě toho budou zveřejněna data průmyslové produkce USA a využití výrobních kapacit.

EUR/USD se pohybuje v rostoucím kanálu. Dokud ho neopustí, preferují se nákupní pozice s postupními cíli 1,1212; 1,1275; 1,1382. Jako silná hodnota podpory bude sloužit úroveň 1,1070.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688