Jak vybrat bezpečnostní kování a správně ochránit náš majetek a rodinu

REKLAMA       Jiřina Kavková, 12.8.2015

Je pro vás bezpečí vašeho domova tím nejdůležitějším a chcete ji zvýšit? Bezpečnostní kování vhodně poslouží jako jeden z bezpečnostních prvků, které společně s dalšími, mezi které patří například cylindrická vložka nebo bezpečnostní dveře, tvoří komplexní systém ochrany domácnosti nebo firemního či jiného objektu. Označení těchto prvků za „bezpečnostní“ přitom není pouhým slovem, ale dokladem ochrany, kterou vám takový produkt poskytuje. Kování prodávané jako bezpečnostní tedy musí splňovat standardy deklarované bezpečnostní třídy dle normy ČSN P ENV 1627.


Při výběru bezpečnostního kování volte pouze certifikované výrobky

V první řadě je při každém nákupu bezpečnostního kování třeba se obrátit na prodejce, který nabízí pouze certifikované výrobky – jen ty uživatelům poskytují požadovanou kvalitu. Osobně doporučuji největšího prodejce dveřního kování v české republice a to firmu www.kovani-design.cz. Koupě necertifikovaného výrobku se v budoucnu nemusí vyplatit. O bezpečnosti, kterou konkrétní kování poskytuje, hovoří již výše zmíněná bezpečnostní třída.

Rozlišujeme bezpečnostní kování čtyř tříd, přičemž ta označená „jedničkou“ nabízí základní ochranu. „Čtyřka“ značí velmi vysokou ochranu. Platí tedy jednoduché pravidlo – čím vyšší třída, tím vyšší míra zabezpečení. Zvyšuje se odolnost kování proti použití hrubého násilí, odvrtání, vyhmatání, vytržení či proti jiným útokům případného narušitele vašeho soukromí. V domácnostech se nejčastěji setkáme s bezpečnostním kováním druhé a vyšší bezpečnostní třídy. „Dvojka“ nám zajistí běžný stupeň zabezpečení. Bezpečnostní kování třetí třídy již představuje značný, ne-li téměř nepřekonatelný problém i pro narušitele -„odborníka“. Bezpečnostní třída vybíraného bezpečnostního kování by se měla odvíjet i od deklarované bezpečnostní třídy ostatních bezpečnostních prvků – například bezpečnostních dveří. Pro větší pocit bezpečí můžete ještě přidat bezpečnostní přídavný zámek na dveře.

 



Rozteč bývá u bezpečnostního kování obvykle 90 mm

U bezpečnostního kování je stejně jako u interiérového štítového kování potřeba změřit požadovanou rozteč, tedy vzdálenost od osy kliky k ose klíče. V případě bezpečnostního kování se nejčastěji setkáme s roztečí 90 mm v méně případech pak s roztečí 92mm. Dalším rozměrem, který je třeba při výběru bezpečnostního kování zohlednit, je tloušťka vašich dveří. U každého kování by mělo být uvedeno, pro jak tlusté dveřní křídlo je dané kování vhodné.


Kování s překrytkou ochrání cylindrickou vložku

Bezpečnost kování ještě zvýší překrytí vložky. Tento systém dokáže skutečně ochránit cylindrickou vložku před jejím možným odvrtáním. Ale ani bezpečnostní kování bez překryté vložky není „k zahození“. V kombinaci s kvalitní bezpečnostní vložkou, která je sama odolná proti odvrtání, každému uživateli dobře poslouží. Je rovněž také vhodným řešením v případě, že se v domácnosti či jiném zabezpečovaném objektu nachází více dveří s bezpečnostním kováním a toto je pouze jedno z řady, kterou by případný narušitel musel překonat.


I u bezpečnostního kování je možné si vybrat z tří možných provedení – klika/klika, klika/madlo a klika/koule. Při rozhodování, které provedení bude pro nás to pravé, je třeba se zamyslet a zohlednit i to, jak často budeme dveře otevírat – zda vybíráme kování pro vchodové dveře běžné domácnosti nebo prostoru, kde se dveře takříkajíc „netrhnou“. V případě běžně namáhaných dveří je možné si vybírat bez omezení. Pro dveře v objektu s větší frekvencí pohybu je vhodnější zvolit kování v provedení klika/klika.

Ani výběr bezpečnostního kování není žádná věda. S trochou pomoci zvládne účinně zabezpečit svoji domácnost téměř každý. Pokud je pro vás bezpečí a ochrana vašeho domova, rodiny a majetku na prvním místě, rozhodně neponechávejte výběr bezpečnostního kování náhodě. Bezpečnostní kování se vám vyplatí i v případě, že uvažujete o pojištění vaší domácnosti.

 

Tip:

Majetek můžete také zabezpečit bezpečnostním visacím zámkem nebo bezpečnostní cylindrickou vložkou do dveří. Jako vhodný bezpečnostní doplněk můžete také zvolit petlice a závory na dveře.

 

Foto: www.kovani-design.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry