STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  11.08.2015 15:02:33

Ruské HDP padá o 4,6 %

Autor: Bc. Petra Bubeníčková

Ruská ekonomika klesla nejvíce od roku 2009. Po měnové krizi, která otřásla spotřebitelskou poptávkou, táhne zemi do hlubší recese odprodej ropy.

Hrubý domácí produkt se snížil o 4,6 procenta ve druhém čtvrtletí oproti předchozímu roku, a klesl tak o 2,2 procent oproti předchozím třem měsícům, řekl v pondělí Vládní statistický Service v Moskvě, odvolávající se na předběžné údaje. To je tedy horší, než medián prognózy 4,5 procenta propadu podle průzkumu 18 analytiků agentury Bloomberg. Ministerstvo hospodářství předpokládalo pokles produktu o 4,4 procenta za toto období nazývající ho jako "nejnižší bod" pro Rusko.

Debakl na komoditních trzích zastínil první známky stabilizace Ruska. Klepající se rubl tak otřásl zemí, která se opírá o ropu a zemní plynu zhruba polovinou svého příjmového rozpočtu. Národ přetrvává svou první recesi po šesti letech. Recesi způsobila loňská měnová krize a nárůst inflace, která narušila kupní sílu spotřebitelů, stejně tak jako sankce kvůli Ukrajině, které udusili přístup na kapitálové trhy.

"Zatímco růst ve druhém čtvrtletí překvapil, možná mnohem důležitější skutečnost značí, že  ruská ekonomika se zhoršila ve čtvrtletí třetím," řekl Piotr Matys, devizový stratég z Rabobank."

FRA dohody signalizují zvýšení výpůjčních nákladů během příštích třech měsíců o 23 bazických bodů. Ruská centrální banka v letošním roce snížila svou klíčovou úrokovou sazbu kumulativně o šest procentních bodů na 11 procent, a to postupně v pěti krocích.

Rubl za posledních 12 měsíců oslabil vůči dolaru o 43 procent, což je globálně nejhorší výkon, podle údajů shromážděných Bloombergem. 

Centrální banka minulý měsíc oznámila, že se kvůli domácí poptávce, která dopadla hůře, než  se v prvních šesti měsících očekávalo, může zhoršit její prognóza. Podle centrální banky bude Rusku  trvat dva roky, než se ustálí, pokud ceny ropy budou v toce 2016 na 60 dolarech.

Krize ve spotřebitelské poptávce se přelévá také do průmyslu, kde nízké ceny ropy způsobují pokles průmyslové produkce. Ta klesá už pátým měsícem, což je nejdelší propad od roku 2009, výroba se nečekaně zhoršila i v červenci.

"Ekonomické vyhlídky pro příští čtvrtletí vypadají pěkně ponuře," řekl Liza Ermolenko, analytik londýnské Capital Economics Ltd. "Průmysl se zdá být hlavní příčinou zhoršení ve druhém čtvrtletí, přestože v prvním čtvrtletí byl relativně světlým bodem.“

Klesání cen komodit může dovést centrální banku do prekérní situace, pokud to destabilizuje rubl a povede tak k inflaci. Spotřebitelské ceny se zvýšily o 15,6 procenta oproti červenci loňského roku, klesají dolů z 13-letého maxima 16,9 procenta dosaženého v březnu. Centrální banka předpovídá inflaci 10,8 procenta na konci roku, a říká, že 4 procentní cíl bude dosažen v roce 2017.


Další články a zajímavosti naleznete na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování

 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688