Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  11.08.2015 06:00:45

Ministr Chovanec píše telekomunikačním společnostem


Vznik pozice národního koordinátora pro rozvoj internetu v ČR, infrastruktura za deset miliard ročně. Ministr vnitra Milan Chovanec odpovídá na kritický dopis telekomunikačních společností. 

Vážený pane prezidente,

reaguji na Váš dopis ze dne 30.7.2015, ve kterém mě žádáte o vyjádření k mediálním informacím o změně alokace v programu OPPIK, osa 4.1 a zároveň žádáte o zpřístupnění dokumentu Národní plán rozvoje sítí nové generace k připomínkování ze strany odborné veřejnosti a průmyslu.

Debata, která se v současnosti vede v souvislosti se vznikající dlouhodobou strategií rozvoje sítí nové generace, má jeden konkrétní cíl. Tím je plošná dostupnost vysokorychlostního internetového připojení na území celé České republiky. Toto vnímáme jako klíčový předpoklad pro zvýšení konkurenceschopnosti České republiky a pro rozvoj digitální ekonomiky a služeb eGovernmentu v příštích desetiletích. V současné době však neexistuje ani kvalifikovaný přehled o pokrytí ČR infrastrukturou použitelnou pro budování sítí nové generace. Nemáme tudíž ani jasnou představu o tom, kde jsou na mapě ČR tzv. bílá místa bez existující infrastruktury a na ni navázaných služeb, po kterých je zde jasně deklarována poptávka.

Proto vznikající Národní plán rozvoje sítí nové generace počítá se vznikem národního koordinátora rozvoje sítí nové generace, který kromě mapování a monitoringu infrastrukturní sítě a na ni navázaných služeb bude vyhledávat oblasti, kde neexistuje funkční tržní prostředí ani kvalitní infrastruktura, a proto je zde namístě veřejná podpora subjektům, které tuto potřebnou infrastrukturu vybudují a následně umožní vznik tržního prostředí v oblasti poskytování služeb koncovým zákazníkům.

Z těchto důvodů předpokládáme rozdělení alokace v programu OPPIK, osa 4.1 do dvou oblastí podle účelu podpory. První oblastí plánované veřejné podpory je budování pouze pasivní infrastruktury pro sítě nové generace v oblastech, kde z důvodu finanční náročnosti a rizika nízkého zhodnocení investice neexistuje zájem soukromého sektoru na jejím vybudování. Pro veřejnou podporu v této oblasti bude vyčleněno 6 mld. a poskytování této podpory bude koordinováno z pozice národního koordinátora na základě zmapování potřeb v konkrétních oblastech ČR. V konečném důsledku budou příjemci této části veřejné podpory malé a střední podniky, které budou realizovat zakázky na mapování dostupnosti infrastruktury a služeb a na výstavbu optické infrastruktury převážně v tzv. bílých místech této mapy.

Vybudovanou infrastrukturu pak národní koordinátor za jasných a rovných velkoobchodních podmínek nabídne všem zájemcům o vybudování aktivní vrstvy infrastruktury a její komerční využití.

Pro oblast podpory budování aktivních technologií bude vyčleněno dalších 8 mld. z OPPIK, které bude Ministerstvo průmyslu a obchodu přidělovat na základě výzev na primárního poskytovatele služeb aktivní vrstvy infrastruktury.

Prostředky získané z pronájmu pasivní infrastruktury pak budou opět investovány do budování a obnovy infrastruktury v dalších oblastech.

Vzhledem k tomu, že potřebné investice do budování infrastruktury sítí nové generace jsou do roku 2030 odhadovány ve výši 120 – 150 mld. , je zřejmé, že prostředky veřejné podpory z OPPIK jsou pouze dílčí částkou a že bez úzké spolupráce veřejného a soukromého sektoru se naplnění strategických cílů v této oblasti podaří pouze stěží. V této souvislosti samozřejmě předpokládáme adekvátní veřejnou diskusi s odbornou veřejností a všemi zainteresovanými subjekty nad finální podobou tohoto strategického dokumentu. Proto budou v termínu od 19. 8. do 28.8. probíhat workshopy se zástupci samosprávy, oborových sdružení i konkrétními subjekty působícími na trhu. Výsledná podoba dokumentu, která bude zohledňovat diskuze na těchto workshopech, pak bude předložena do mezirezortního připomínkového řízení a na konci září bude následně předložena k projednání Vládou ČR.

S pozdravem

Milan Chovanec

podepsáno elektronicky

Vážený pan

Ing. Svatoslav Novák

ICT UNIE z.s.

K Červenému dvoru 3269/25A

130 00 Praha-Strašnice


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.07.2015Ministr, který píše memoranda písmem Comic Ekonomický deník (Ekonomický deník)
05.05.2015Odpůrci evidence tržeb píší ministrům, aby odmítli Babišův zákon Ekonomický deník (Ekonomický deník)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688