Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie ve světě  |  09.08.2015 06:00:51

Poptávka po tabletech klesá, citelné to je i pro Apple


Analytická společnost IDC zveřejnila statistiky, podle kterých se ve druhém čtvrtletí tohoto roku prodalo o 4 % méně tabletů, než před rokem

Zatímco ve druhém čtvrtletí roku 2014 se globálně prodalo 48 milionů kusů tabletů, letos to bylo pouze 44,7 milionů kusů. Poklesl se znatelně dotkl i lídra na trhu, firmy Apple, který prodal 10,9 milionů kusů iPadů. To je o téměř 18 procentních bodů méně, než před rokem. I tak však Apple stále ovládá čtvrtinu trhu. Druhý největší výrobce tabletů na světě, společnost Samsung, ve druhém čtvrtletí prodal 7,6 milionů kusů tabletů, což je o 12 % méně, než před rokem. Samsung ovládá 17 % trhu s tablety.

Třetí skončilo s 5,7% podílem na trhu Lenovo, kterému se naopak v meziročním srovnání podařilo prodat o 6,8 % tabletů více, a to 2,5 milionů kusů. Na čtvrté příčce se pak umístily firmy Huawei a LG Electronics, jimž se podařilo shodně prodat 1,6 milionů kusů tabletů. Zatímco Huawei má 3,7% podíl na trhu, LG Electronics ovládá 3,6 % trhu s tablety. Nutno podotknout, že obě firmy v meziročním srovnání zaznamenaly raketový nárůst – zatímco pročet prodaných tabletů Huawei vzrostl o 103,6 %, u LG Electronics to bylo dokonce o 246,6 %.

Když už je řeč o Applu: jeho akcie se propadly na nejnižší úroveň za více než šest měsíců. Odepsaly 3,2 procenta na 114,64 dolaru. Za jejich poklesem podle obchodníků stojí mimo jiné obavy ze zpomalení hospodářského růstu v Číně a také skepse ohledně poptávky po chytrých telefonech iPhone 6.

Poněkud paradoxně se Applu podařilo výrazně zvýšit svou burzovní hodnotu; ta činila v pololetí 723 miliard amerických dolarů – o 75 miliard dolarů více než na konci minulého roku.Apple růstem na burze dále zvýšil svůj náskok před internetovým gigantem Googlem následujícím na druhém místě žebříčku a softwarovým koncernem Microsoft (361, respektive 357 miliard amerických dolarů). Pro srovnání, aktuální burzovní hodnota výrobce iPhonu odpovídá ročnímu výkonu ekonomiky Portugalska, Finska a Řecka dohromady.

Osm z deseti společností s nejvyšší tržní kapitalizací dnes pochází ze Spojených států, dvě z Číny. Nejhodnotnější evropskou firmou je švýcarský farmaceutický koncern Novartis na jedenáctém místě. Nejhodnotnější německá společnost Bayer následuje teprve na 62. místě žebříčku.

-of- 

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688