Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  08.08.2015 06:00:45

Dokument: Dopis telekomunikačních firem premiéru Sobotkovi

Jinak nejednotné telekomunikační firmy se sjednotily, aby vyslovily svůj nesouhlas s tím, aby šest ze 14 miliard korun na rozvoj internetu získal namísto volného trhu odštěpný závod státní České pošty

Vážený pane předsedo vlády, obracím se na Vás v zastoupení níže uvedených asociací telekomunikačního průmyslu sdružujících podnikatele od těch nejmenších lokálních poskytovatelů internetového připojení po ty největší firmy působící celosvětově. Zástupci vedení jednotlivých asociací se shodli na obsahu tohoto dopisu na společném jednání ve středu 22. 7. 2015.

1. Žádost o vyjádření ke změně alokace v programu OPPIK, osa 4.1

Jako zástupci odborné veřejnosti, kteří se již od roku 2013 podílejí na odborné oponentuře programu podpory budování vysokorychlostního internetu, se na Vás obracíme s prosbou o oficiální vyjádření k překvapivé a zásadní informaci, která proběhla médii a týká se čerpání dotací na budování a rozvoj vysokorychlostních internetových sítí nové generace (tzv. NGA sítě). Tyto prostředky mají být alokovány v rámci prioritní osy 4.1. Operačního programu Podnikání pro Inovace a Konkurenceschopnost („OPPIK“).

Cílem této prioritní osy je v souladu s politikou EU „Digitální Agenda 2020“ rozvoj vysokorychlostních internetových sítí do oblastí, ve kterých nefunguje trh a nerozvíjí se tržní prostředí. Jedná se o snížení tzv. „digitální propasti“ v místech, kde nemá dosud obyvatelstvo a podnikatelé přístup ke kvalitním přístupovým sítím, jež takové připojení poskytují.

Jak média informovala, mělo dojít k dohodě mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem vnitra na rozdělení původně plánované alokace 14 mld. . Dle těchto informací by v alokaci OPPIK 4.1 zůstalo 8 mld. na původní záměr budování a rozvoj vysokorychlostních internetových sítí pro domácnosti a podnikatele a zbytek alokace, tj. 6 mld. , bude využit Ministerstvem vnitra. O podrobnostech tohoto rozhodnutí a dalším směřování dlouhodobě připravovaného dotačního programu jsme bohužel nebyli ze stran zainteresovaných ministerstev informováni. Tento obrat je o to více znepokojivý, že po celou dobu odborné diskuze a v rámci veřejných konzultací k dokumentům týkajících se dotací na rozvoj budování vysokorychlostního internetu z OPPIK byl našemu odvětví vždy předkládán model, ve kterém o dotace soutěží se svými projekty podnikatelské subjekty oprávněné k podnikání v oboru elektronických komunikací.

2. Žádost o zpřístupnění doplněného dokumentu „Národní plán rozvoje sítí nové generace“ a pokynutí prostoru pro připomínkování ze strany odborné veřejnosti a průmyslu

Na jednání Výboru pro digitální ekonomiku a kulturní a kreativní průmysly při Radě vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst („Výbor“) dne 28. 7. 2015 pan ministr Ing. Jan Mládek, CSc. informoval, že Ministerstvo průmyslu a obchodu dospělo k „dohodě“ s Ministerstvem vnitra na nové podobě klíčového programového dokumentu (Národní plán rozvoje sítí nové generace, NPRSNG), že tento bude Ministerstvem vnitra dopracován do 31. 7. 2015 a že po informování Výboru bude dokument v dopracované verzi předložen neprodleně na jednání Vlády.

Aktuální mezirezortní připomínkové řízení trvá právě do 31. 7. 2015. Z uvedeného časování plyne, že nebude vytvořen časový prostor pro vypořádání připomínek jiných subjektů. Vzhledem k výše uvedené dlouhodobé spolupráci na původní podobě tohoto klíčového dokumentu Vás žádáme, vážený pane předsedo, o zpřístupnění NPRSNG v jeho dopracované verzi a k poskytnutí dostatečného časového prostoru pro diskusi v rámci odborné veřejnosti, nejen ze strany telekomunikačního odvětví (potenciálních subjektů, které budou sítě NGA realizovat), ale i od nejvýznamnějších beneficientů rozvoje sítí NGA, tj. podnikatelských, průmyslových, spotřebitelských a zaměstnavatelských sdružení.

Vážený pane předsedo vlády, odstranění nejasností a brzké spuštění dotačních programů považujeme za nesmírně důležité jak pro rozvoj české ekonomiky, tak i s ohledem na ochranu soukromých investic a dodržení principů povolené veřejné podpory. Budování NGA sítí je časově náročné a každé nedůvodné zdržení spuštění dotačního programu může vyústit do situace, že se České republice nepodaří přidělenou alokaci efektivně vyčerpat.

Jsme připraveni k osobní diskusi, ve které bychom Vám naše stanovisko prezentovali šířeji a seznámili Vás i s případnými dopady různých variant řešení. Stejnou žádost jsme zaslali i oběma dotčeným ministrům a věříme, že si jako zástupci významné části průmyslu naší republiky zasloužíme relevantní odpověď.

Signatáři dopisu jsou zástupci následujících organizací:

ICT UNIE z. s.,  Asociace provozovatelů mobilních sítí, Česká asociace elektronických komunikací, Asociace provozovatelů kabelových a telekomunikačních sítí v ČRČeská asociace telekomunikací, ISP Alliance

-of- 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:41  USD byl během Powellova projevu utlumen X-Trade Brokers (XTB)
Pá 16:00  Klesající sazby a ceny komodit Patria (Patria Finance)
Pá 14:25  USD klesá po čtení PCE (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688