BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  07.08.2015 11:38:24

ERSTE výsledky za 2Q potěšila

Bankovní skupina ERSTE oproti očekávání trhu představila za 2. kvartál lepší výsledky. Zatímco ve srovnatelném loňském období výsledky do miliardové ztráty výrazně stáhly náklady na rizika, nyní byly na obdobné úrovni, jako například v počátku tohoto roku. Banka v tomto ohledu nyní zaúčtovala 190,8 mil. EUR. Čistý zisk tak dosáhl 261,4 mil. EUR, což je i nárůst ve srovnání s 1Q, kdy banka vykázala 225,8 mil. EUR. Trh dle posledních predikcí očekával zisk 239 mil. EUR.

Mezikvartálně se o zhruba 15 mil. EUR zvýšily čisté úrokové příjmy na 1,11 mld. EUR, což bylo rovněž číslo mírně nad očekávání trhu. Konkurenční boj, resp. nabídka levnějších bankovních služeb má dle všeho svůj dopad, resp. příjmy z poplatků bance mezikvartálně klesly o necelých 5 mil. EUR na 456,3 mil. EUR. Jen asi o 600 tis. EUR se navýšily provozní náklady na 948,7 mil. EUR. Za celé pololetí byly prakticky totožné se srovnatelným loňským obdobím.

Vývoj akcií ERSTE včetně naznačeného současného trendu k dispozici zde.

Skupina vs. Česká spořitelna

Česká spořitelna z hlediska zisku skupiny nadále zůstává zlatým vejcem, když tvořila téměř polovinu výsledku. Výkonnostně (byznysem) již ale vlastně není ve skupině jedničkou, přestože čisté úrokové příjmy dosáhly 228 mil. EUR tzn., předstihly byznys v Rakousku. Z hlediska celkových provozních příjmů se však do čela po mnoha letech dostalo právě podnikání v Rakousku. Vykázalo přínos 365 mil. EUR oproti 342 mil. EUR u České spořitelny.

Podrobnosti o výsledcích České spořitelny zde.

Úvěry a výhled

Zlepšuje se stav úvěrového portfolia celé skupiny. Za nízkorizikové je není považováno 78,2 % poskytnutých úvěrů, což je nejvyšší číslo od finanční krize, resp. září 2008. Podíl nesplácených úvěrů klesl nejníže od prosince 2010, nicméně i tak dosahuje poměrně výrazných 7,7 %. V absolutních číslech 10,1 mld. EUR.

Z hlediska poskytovaného byznysu ERSTE potvrdila svůj předchozí výhled pro celý rok. Očekává meziroční růst úvěrů „v oblasti nižších jednomístných čísel“. Došlo i na potvrzení výhledu provozního zisku, přestože banka vylepšila očekávání tvorby nákladů na rizika. Zatímco dříve uváděla 1-1,2 mld. EUR nyní „jen“ 0,9-1,1 mld. EUR. Provozní výsledek se má nicméně stále snížit „ o oblast středních jednomístných čísel“, kvůli nižšímu provoznímu výsledku v Rumunku a Maďarsku a také nízkým úrokovým sazbám. V Maďarsku firma v druhé polovině roku již čeká zlom v hospodaření, za celý rok zde nicméně bude negativní. Rizikem výhledu jsou kromě geopolitického vývoje spotřebitelské iniciativy v Chorvatsku (ohledně potenciální ochrany dlužníků v CHF). Nejasné jsou stále požadavky rakouského regulátora, z hlediska výše kapitálu Tier1. Banka uvádí, že se připravuje na nutnost jeho posílení v příštím roce. Ke konci června dosahuje 11,6 % oproti 10,5 % ke konci 1Q. Obdobné číslo banka uvádí pro ukazatel CET 1, u kterého je požadována minimální hodnota 10 %.

Pro akcionáře může být pozitivní zprávou, že banka zvažuje za loňský rok výplatu dividend.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.08.2022Výsledky Target za 2Q roku zaostaly za odhady Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
29.07.2022Erste Group zveřejní v pondělí ráno výsledky za 2Q Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688