Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  07.08.2015 06:00:58

Novela zákona by měla posílit nezávislost auditorů

Česko do svého právního řádu přejímá evropská pravidla pro fungování auditorů. Dohlížet na ně bude Rada pro veřejný dohled nad auditem. 

Rada ponese konečnou odpovědnost za systém zajištění kvality, nemůže již dále delegovat výkon činností v oblasti kontrol kvality u auditorů subjektů veřejného zájmu, šetření a sankčních mechanismů na jiný orgán. Provádění kontrol kvality Radou pro veřejný dohled nad auditem bude znamenat navýšení jejího rozpočtu především v souvislosti s potřebou personálního rozšíření o kvalifikované osoby, které budou zajišťovat provádění kontrol kvality u auditorů subjektů veřejného zájmu. Kromě příjmů z pokut je činnost Rady pro veřejný dohled nad auditem na základě zákona o auditorech financována ze státního rozpočtu, uvádí se v návrhu Ministerstva financí, který má Ekonomický deník k dispozici.

12b790861d

Činnost Rady by ročně měla státní rozpočet navíc vyjít zhruba na patnáct milionů korun. Z toho budou osobní náklady včetně pojistného na sociální zabezpečení a pojistného na veřejné zdravotní pojištění činit 10,5 milionu korunslužby jako nájemné, telefon, internet, licenční poplatky, náklady na reprezentaci, vzdělávání, školení kontrolorů kvality, správa údržba IT, konzultační služby, externí spolupráce, vedení účetnictví, personální agenda čtyři miliony koruntechnické zabezpečení fungování systému zajištění kvality půl milionu korun

Proč je úprava nutná

Praxe ukazuje, že především v oblasti argumentace ve vztahu k auditorům mohou být zákonné formulace vhodnější než odkazy na právním předpisem aplikované auditorské standardy, konstatuje vládní dokument. Je žádoucí principy nezávislosti přenést do zákona i přesto, že de facto duplikují požadavky mezinárodních auditorských standardů a Etického kodexu pro auditory a účetní znalce IESBA.

Například požadavek nezávislosti je rozšířen na fyzické osoby, které by mohly přímo ovlivnit výsledek auditu a specificky se vyžaduje nezávislost i během období, které je předmětem auditu.

Zavést by se měla také povinná rotace auditorských společností; s délkou spolupráce se totiž logicky prohlubuje vztah mezi auditorem a klientem, což po určité době může ohrožovat kvalitu poskytovaných auditorských služeb tím, že se může zhoršovat schopnost auditora odhalit nedostatky i vůle na tyto nedostatky upozornit nebo tyto nedostatky zveřejnit.

Upřesněny budou i další oblasti auditorské činnosti. Auditor subjektu veřejného zájmu musí být nadále vybírán prostřednictvím otevřeného a transparentního výběrového řízení, do kterého je úzce zapojen výbor pro audit auditované společnosti. Ve výběrovém řízení nemohou subjekty veřejného zájmu omezovat statutární auditory nebo auditorské společnosti s malým podílem na trhu v předkládání nabídek na auditorskou zakázku. Subjekty veřejného zájmu z výběrového řízení nemohou vyloučit účast statutárních auditorů nebo auditorských společností, které získaly v předchozím kalendářním roce méně než 15% celkových odměn za audit subjektů veřejného zájmu.

Ondřej Fér


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688