BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  06.08.2015 12:27:25

Velký den pro britskou libru; analýza AUD/USD, AUD/CHF, CAD/CHF

Britská libra (GBP) má dnes velmi důležitý den, kdy se v průběhu krátkého časového horizontu dozvíme spoustu nových informací. V 13:00 zveřejní centrální banka (BoE) své rozhodnutí o výši úrokových sazeb. Ty by měly zůstat nezměněné. Avšak banka prvně v historii ihned zveřejní i to, jak hlasovali jednotliví členové bankovní rady. Čím více hlasů zazní ve prospěch utažení měnové politiky, tím to pro libru bude pozitivnější výsledek. Navzdory nulové inflaci je pravděpodobné, že 1 nebo 2 z 9 členů bankovní rady budou na dnešním zasedání hlasovat pro zvýšení základní úrokové sazby. BoE rovněž zveřejní aktuální čtvrtletní zprávu o inflaci, která představí výhled vývoje inflace a ekonomického růstu ostrovní ekonomiky pro nejbližší 2 roky. Následně v 13:45 Mark Carney, guvernér centrální banky, představí parlamentu informace obsažené v inflační zprávě.

Dnes zasedá i Česká národní banka. Neočekává se od ní žádná změna měnové politiky. Zajímavý bude nejnovější výhled pro vývoj inflace a čísla devizových rezerv, jež by mohla prozradit, zdali banka aktivně na trhu intervenovala proti silné české koruně.

Americký dolar byl včera pod vlivem smíšených makroekonomických informací, kdy nejdříve zklamala datatrhu práce (ADP), avšak následně pozitivně šokovala data z dominantního sektoru služeb. Makrodata z americké ekonomiky jsou v poslední době smíšená; silná data o zaměstnanosti kompenzují průměrné údaje z trhu bydlení, zpracovatelského průmyslu a o inflaci.

Růst v sektoru služeb Spojených států v červenci zrychlil na 10leté maximum, poháněn rozmachem obchodní aktivity, zaměstnaností i novými objednávkami, ukázaly včerejší údaje. Jde o nejvyšší hodnotu indexu od srpna 2005. Americký Institut pro řízení zásob (ISM) uvedl, že index aktivity ve službách (PMI) za minulý měsíc vyskočil na 60,3 bodu z červnových 56,0 bodu. Analytici v průměru očekávali jen mírný nárůst ukazatele na 56,2 bodu.

Dílčí index obchodní aktivity v červenci vyletěl na 64,9 bodu v porovnání s 61,5 bodu za předchozí měsíc, což je jeho nejvyšší hodnota od prosince 2004. Index zaměstnanosti stoupl na 59,6 bodu, rovněž 10leté maximum.

Soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech v červenci vytvořili 185 000 nových pracovních míst, nejméně od dubna a pod odhady trhu. Ekonomové oslovení Reuters v průměru očekávali růst o 215 000. Přírůstek za červen asociace ADP revidovala na 229 000 z původně uváděných 237 000 nových míst. Ekonomové pro pátek předpokládají, že ekonomika Spojených států minulý měsíc vytvořila celkem 223 000 míst (NFP), stejně jako v červnu, zatímco míra nezaměstnanosti měla stagnovat na 5,3 procenta, nejnižší úroveň od dubna 2008.

Německé průmyslové objednávky v červnu stouply výrazně více, než čekal trh, díky silné poptávce ze zahraničí. Je to signál, že výkon největší evropské ekonomiky pravděpodobně v příštích měsících poroste. Objednávky na německé zboží v červnu meziměsíčně stouply o 2,0 procenta, zatímco trh čekal zvýšení pouze o 0,2 procenta. Výsledek vysoko překonal i nejvyšší odhad 1,5 procenta. Údaje za květen byly revidovány směrem dolů a ukázaly pokles o 0,3 procenta namísto původně udávaného snížení o 0,2 procenta.

Australský dolar (AUD) v noci oslabil o 0,3 procenta na hodnotu 0,7332 vůči americkému dolaru po zveřejnění dattrhu práce. Míra nezaměstnanosti v červenci poskočila nejvýše za posledních 6 měsíců na 6,3 procenta, což bylo o 0,2 procenta více, než čekal trh. Nicméně tuto špatnou zprávu vyvážily informace, že v červenci bylo zaměstnaných o 38 500 více Australanů než v červnu, což je 4násobek toho, co očekávali analytici.

EUR/CHF se propadlo na 5měsíční minima (1,0701) poté, co data inflace odhalila, že švýcarská ekonomika se opět ponořuje do deflace, což bude vyvíjet tlak na centrální banku, aby dále uvolňovala měnovou politiku.Graf měnového páru naleznete ve včerejší analýze.

Obchodníci novozélandského dolaru by se měli mít na pozoru před zítřejším zasedáním rady Fronterry, největšího producenta mléka na Novém Zélandu, která by mohla rozhodnout o snížení výkupní ceny za kilo sušeného mléka, což by mělo negativní dopady na domácí farmáře, a tedy i na hodnotu  NZD.

AUD/CHF prorazil formaci klesajícího klínu, což naznačuje, že by se mohl pohybovat dále směrem na sever. Do obchodu lze vstoupit po překonání předchozích maxim 0,7230 nebo po hlubší korekci k jednotlivým Fibonacciho hodnotám. Ideálně alespoň k Fibonacciho hodnotě 50.

AUD/USD opustil na 4hodinovém grafu klesající trendový kanál, který momentálně testuje. Pokud se mu podaří dnes nad ním uzavřít, lze očekávat posílení k maximům až z poloviny července. V opačném případě, návrat do kanálu signalizuje testování předchozích minim.

CAD/CHF testuje silnou zónu rezistence, kterou se mu v minulosti již 4krát nepodařilo prolomit. Je vhodné sledovat hodinový graf a počkat si na medvědí signál. Například v podobě dlouhého horního knotu nebo „bearish inside/outside" bar svíčky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688