Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  06.08.2015 08:45:42

Ministerstvo dopravy: Plán rozvoje sítí má tržní trhliny

Ťokův úřad žádá, aby byl Národní plán rozvoje sítí nové generace doplněn o analýzu dopadů na telekomunikační trh České republiky. 

Vyplývá to z připomínek k materiálu Ministerstva průmyslu a obchodu, které má Ekonomický deník k dispozici.

Rozvoj sítí vysokorychlostního internetu nové generace (NGA), kterého se Národní plán rozvoje sítí nové generace týká, by se měl zaměřit především na řídce obydlené a špatně pokryté oblasti. Do roku 2020 by dle plánu měli všichni Evropané mít přístup k internetu umožňující přenosovou rychlost downloadu minimálně 30 Mbit/s (vysokorychlostní) a minimálně polovina evropských domácností měla internetové připojení o rychlosti downloadu alespoň 100 Mbit/s (superrychlý).

„Materiál si v různých částech stanovuje různé cíle (jednak jde o naplnění požadavků EK a závazků ČR k pokrytí vysokorychlostním přístupem k internetu, jednak jde o podporu vyčleněných regionů). Dosažení cílů má pro každý okruh jiné řešení (zároveň je třeba jasně definovat, že vybudování dostupného vysokorychlostního internetu není dominantním prvkem řešení vyčleněných lokalit). Je proto potřeba stanovit jasnou prioritu, resp. hierarchii cílů a od nich odvozovat řešení (postupy, vypisované výzvy a jejich zaměření),“ uvádí se v připomínkách Ministerstva dopravy

Ministerstvo dopravy současně doporučuje sjednotit parametry pro modernizaci a budování nových sítí, tedy buď požadovat realizaci obou možností s výstupními parametry minimální přenosové rychlosti 30 Mbits-1 a podmínkou možnosti upgrade sítě na přenosovou rychlost 100 Mbits-1 výměnou pouze aktivních prvků sítě nebo s parametry minimální přenosové rychlosti rovnou stanovenými na úroveň 100 Mbits-1. 

„Při rozhodování o podpoře jednotlivých projektů zajišťujících vybudování infrastruktury splňujících požadavky na kvalitu služby přístupu k internetu bude vždy respektován princip technologické neutrality,“ deklaruje materiál MPO. Tento text doporučuje Ministerstvo dopravy doplnit informací, že vyhodnocení žádostí o podporu bude probíhat dle efektivnosti projektu (např. poměr cena/výkon/pokrytí).

 

Nejpodstatnější připomínka MD se skrývá pod bodem 6: „Materiál neuvádí žádnou analýzu dopadu navrhované podpory na telekomunikační trh ČR. Ministerstvo dopravy proto žádá, aby před vlastním vypisování výzev byla analýza zpracována (především s riziky dopadu na deformaci telekomunikačního trhu) a výzvy pak byly vypisovány pouze tak, aby nezpůsobovaly deformaci telekomunikačního trhu v ČR.“

Vypořádání případných připomínek ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu Ministerstva vnitra bude probíhat do 12. srpna 2015, přičemž v termínu do 17. srpna 2015 bude konečná podoba Národního plánu rozvoje sítí nové generace předložena vládě České republiky s termínem projednání stanoveným na měsíc září 2015. Ve stejném termínu zašle Ministerstvo průmyslu a obchodu Národní plán rozvoje sítí nové generace Evropské komisi k vyjádření.

Ondřej Fér

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688