Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  05.08.2015 06:00:55

Ekonomice se daří. Nezaměstnanost máme druhou nejnižší v EU

Ekonomice v České republice se v poslední době velmi daří. Dalším důkazem o skvělé kondici ekonomiky je míra nezaměstnanosti, která je hned druhá nejnižší po Německu

Nízká míra nezaměstnanosti, kterou statistický úřad vyčíslil na pouhých 4,9 procenta by pro nás mohla být ctí. Německo s nejnižší nezaměstnaností v EU má přitom jen 4,6 procentní nezaměstnanost. Naopak nejvyšší podíl nezaměstnanosti zaznamenalo Řecko, které jí vyčíslilo na více než 25 procent, následuje Španělsko s 22 procentní nezaměstnaností.

O čem tato čísla svědčí? O vysoké ekonomické aktivitě v naší zemi. Tuzemská ekonomika je navázána na tu Německou, které se také poměrně dobře daří. Většina výrobků z naší země směřuje právě do zemí EU a více než třetina do sousedního Německa. Výrazným způsobem se investuje a lidé se nebojí utrácet. Rostou také zisky tuzemských podniků, které se loni zvýšily o celých 13 procent.

Naopak méně optimistickou zprávou je fakt, že mzdy zaměstnanců našich firem rostou jen mírně. Právě ve mzdách přitom oproti našim západním sousedům výrazně zaostáváme. Mzdy jsou tak obecně nižší, než tuzemská ekonomická výkonnost. Zatímco ve výši hrubého domácího produktu dosahujeme 84 procenta průměru EU, ve mzdách dosahujeme pouhých 73 procent průměru EU.

Je tedy vidět, že za nízké tuzemské mzdy se vyprodukuje mnohem vyšší hodnota, než v zahraničí. I proto jsme stále konkurenceschopní v lákáni zahraničních investorů. Investoři si totiž spočítají, že investicí do ČR nezískají jen investiční pobídky, které se poskytují i jinde, ale také velmi příjemné místo pro žití zahraničních manažerů společnosti, kvalitní infrastrukturu, levné zaměstnance a velmi vstřícnou daňovou zátěž. Současná vláda navíc jasně deklaruje, že o zahraniční investory stojí a má o jejich investice zájem.

I když v současné době nerostou mzdy tak jak bychom očekávaly, jejich růst představuje kolem dvou procent, existuje velká pravděpodobnost, že s rostoucí ekonomikou bude docházet k většímu tlaku zaměstnanců a odborů na zvyšování mezd. Podniky navíc se zvyšujícími se zisky a produkcí získají pro zvyšování mezd prostor. Ke zvyšování mezd pak také bude přispívat i právě nízká nezaměstnanost, kterou se nyní můžeme chlubit.

Už v polovině srpna se dozvíme, jak se naše ekonomika vyvíjela v druhém čtvrtletí roku 2015. Bude se jednat o velmi důležitý údaj, který buď potvrdí rekordní výkonnost ekonomiky z prvního čtvrtletí tohoto roku, nebo naopak dojde k vystřízlivění a snížení dosud vysokého tempa růstu ekonomiky.

Miroslav Zeman, Bankovnipoplatky.com


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 18:13  US100 hájí klíčovou podporu 🔔 X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688