CESTA DO CHORVATSKA: známe nejlepší trasy, ceny mýtného a známek

TNBiz, 4.8.2015

Cesta do Chorvatska není zrovna krátká. Počítejte, že ujedete přibližně tisíc kilometrů. Ušetřit jich můžete nanejvýš pár desítek, podle toho, jakou trasu zvolíte.

K tomu se ale pojí i náklady na dálniční známky v zemích před Chorvatskem a placení mýtného na dálnicích v Chorvatsku. Slovinským dálnicím se můžete vyhnout, ale zase vás to bude stát více času.

Připravili jsme pro vás přehled možných tras i ceny dálničních kupónů a chorvatského mýtného. Naplánujte si cestu včas a dobře a ušetříte čas i peníze...

NEJKRATŠÍ TRASA

Jednoznačně nejkratší cestou k chorvatskému moři je trasa přes České Budějovice, Linec a Graz. Celková délka až do Zadaru činí 910 kilometrů. Jak ÚAMK upozorňuje, není to ale zároveň trasa nejrychlejší. V Česku vede mimo dálnice, v Rakousku se na dálnici napojíte až před Lincem. Čeká vás mnoho tunelů a také značné převýšení a existuje tedy riziko, že vás při cestě zaskočí dopravní zácpa. Za Lincem pokračujete po dálnici A1 a A9 až ke hranicím se Slovinskem v Grazu.

NEJOBVYKLEJŠÍ TRASA

Nejobvyklejší trasa z Prahy vede po dálnici D1 na Mikulov, Vídeň a Graz. Automotoklub varuje, že trasa sice vede pohodlně po dálnici, ale je příliš jednotvárná, takže může u řidičů vyvolávat malátnost či spánek. Navíc není jisté, jak snadno projedete po D1 v době jejích největších oprav. Podobný problém v podobě kolon na dálnicích vás může potkat i při průjezdu Rakouskem. Tam budete využívat především trasu dálnice A5 a A2. Tato trasa měří 962 kilometrů.

STŘEDNÍ CESTA

Tato cesta vede z Prahy přes Jihlavu, Znojmo, Vídeň a Graz. Měří 929 kilometrů a co do délky je tedy někde mezi výše zmiňovanými dvěma trasami. ÚAMK ale tvrdí, že tato trasa řidičům zabere nejdelší dobu. Zejména proto, že mezi Jihlavou a Vídní se nejede po dálnici, je nutné projet skrze Vídeň a navíc je na české i rakouské straně mnoho rychlostních omezení. Přesto se i tudy dostanete bezpečně až do Grazu.

Z města Graz, kde se všechny tři uvedené trasy spojují, už můžete pokračovat po jediné trase, a to po dálnici. Vzhledem k častým kolonám na této závěrečné fázi cesty se ale doporučuje absolvovat tuto část mimo dopravní špičky.

Dálniční známky a mýtné

SLOVENSKO

Hodláte-li vyrazit do Chorvatska, na první zahraniční dálnici patrně narazíte v Rakousku. Jen v případě, že bydlíte na severní Moravě, vyplatí se vám cesta přes Slovensko - v tom případě zřejmě využijete slovenskou desetidenní dálniční známku. Pro auta do 3,5 t stojí 10 euro.

RAKOUSKO

V ostatních případech, jak už bylo řečeno, budete muset využít placených rakouských dálnic - nevybírá se na nich mýtné, ale platí se zakoupením dálniční známky. Ta desetidenní pro auta do 3,5 t vyjde na 8,7 euro.

SLOVINSKO

Z Rakouska se dostanete do Slovinska a i tam si budete muset koupit dálniční známku. Slovinské předpisy přitom nepočítají jen s váhou vozu (do 3,5 t), ale i s jeho výškou od země u přední nápravy. Pokud dosahuje 1,3 metru, platíte jako za osobní vůz - sedmidenní známku pořídíte za 15 euro. Pokud je váš vůz vyšší, zvyšuje se cena na dvojnásobek. Existují však možnosti, jak se dálnicím ve Slovinsku zcela vyhnout.  

CHORVATSKO

V Chorvatsku, kam nutně zamíří vaše cesta od slovinských hranic, se platí za dálnice mýtným v pokladních budkách u výjezdu z dálnice - vždy podle toho, kolik jste ujeli. Mýto můžete zaplatit v kunách, eurech nebo platební kartou. Tenhle způsob je ale značně problematický - Chorvatsko tak na platech výběrčích přichází téměř o třetinu vybraných peněz. Ještě horší ale je, že zastaralý způsob výběru mýta způsobuje v dopravních špičkách obří kolony.

Proto se chorvatská vláda chystá namísto mýta zavést dálniční známky tak jako sousední země. V plánu je sedmidenní dálniční známka za 30 euro 

Zatím ale není jasné, kdy plán vejde do praxe a je naopak téměř jisté, že tuto sezónu to ještě nebude. Proto budete muset na chorvatských dálnicích strpět kolony a přinejmenším ještě letos platit mýtné.

Klíčovým dopravním bodem při cestě k moři je Záhřeb. Pokud k němu pojedete od slovinských hranic, vyjde vás cesta osobním autem na dálnici A2 Macejl - Zagreb na 48 kun (1kuna = 3,57 ). Míříte-li do Chorvatska přes Maďarsko, pojedete po dálnici A4 Goričan - Zagreb.

Od Záhřebu už závisí cena jízdného na tom, kam přesně míříte. Pojedete po dálnici A1, která se od Záhřebu táhne celým Chorvatskem až k jeho nejjižnější části - po Dubrovník. Za použití dálnice zaplatíte u výjezdu tolik, kolik jste ujeli. Následující ceny se vztahují k jednotlivým výjezdům - jsou uvedeny v chorvatských kunách (1kuna = 3,57 ):




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky