BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  04.08.2015 10:42:14

Dnes se dozvíme, zdali ČNB intervenuje na trhu, AUD po zasedání RBA silně posiluje – proč? Analýza EUR/JPY, EUR/AUD, GBP/AUD

Australská centrální banka(RBA) dnes v noci na svém zasedání ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na úrovni 2 procent. Tentokrát se zdržela slovních intervencí vůči domácí měně, na což reagoval měnový pár AUD/USD růstem o 0,8 procenta. V průběhu předchozích zasedání banka zvykla zmínit, že australský dolar je silný vzhledem k vývoji cen komodit, zejména železné rudy. Tentokrát se takovýchto slov zdržela, což naznačuje, že v nejbližších měsících nepřistoupí k akci a chce si ponechat prostot pro pozorování vývoje domácí ekonomické situace. Finanční trh před zasedáním RBA oceňoval se 72 procentní pravděpodobností, že centrální banka sníží základní úrokovou sazbu alespoň ještě jednou do konce letošního roku. Po zasedání klesla pravděpodobnost na 60 procent.

RBA letos snížila úrokové sazby již 2krát. Nízké úrokové sazby podporují domácí spotřebu, poptávku po zboží a službách stejně jako nákup nemovitostí. Maloobchodní prodeje v červnu meziměsíčně posílily o 0,7 procenta, více než byla očekávání trhu. Australský statistický úřad přinesl revizi dřívějších hodnot, která počítala jenom s 0,4 procentním růstem.

Na rozdíl od australského dolaru, kanadský dolar zůstává pod prodejním tlakem, když cena ropy včera oslabila o další 4 procenta, čímž se přiblížila k úrovním, s nimiž bojovala v březnu a lednu letošního roku. Ropa Brent včera uzavřela pod hodnotou 50 USD za barel prvně od letošního ledna. Proti ceně ropy včera opět hrála horší data indexu čínských nákupních manažerů (PMI), která poukázala na další oslabení druhé největší ekonomiky. Ruský rubl se propadl na 5měsíční minima vůči americkému dolaru (63,618).

Americký akciový trh uzavřel první srpnový obchodní den v červených číslech po nevýrazných datech PMI z výrobních sektoru a 4 procentním propadu ceny ropy, který opět oživil obavy ze stavu globální ekonomiky.

Dnes bude zajímavé dění i na domácí scéně, kde zasedá Česká národní banka. Nečeká se, že by změnila monetární politiku, avšak zveřejní výši svých devizových rezerv. Z těchto čísel budeme schopni vyčíst, zdali banka aktivně intervenovala na trzích a bránila českou korunu před posílením vůči euru pod hodnotu 27,00.

Tempo růstu aktivity zpracovatelského průmyslu ve Spojených státech v červenci zpomalilo a zaostalo za očekáváním, ukázala v pondělí zpráva institutu ISM. Index průmyslové aktivity, podle průzkumu mezi nákupními manažery, v červenci klesl na 52,7 bodu z úrovně 53,5 bodu před měsícem. Trh čekal stagnaci na 53,5 bodu, nicméně výsledek se drží nad hranicí 50 bodů a značí růst aktivity v sektoru amerických továren. Dílčí index nových objednávek stoupl na 56,5 bodu z červnových 56,0 bodu, což je nejvyšší úroveň od prosince. Dnešek z pohledu amerických makroekonomických dat není zajímavý, trhy se budou proto více soustředit na zítřek, kdy bude zveřejněn ADP (počet nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru).

EUR/JPY vytváří na denním grafu několik zajímavých technických formací. Když se mu dnes podaří uzavřít pod fialovou trendovou linií, definitivně opustí trojúhelník ohraničený fialovou a červenou trendovou linií a pravděpodobně klesne k úrovni 133,50. Ta představuje „neckline“ formace hlava ramena. Propad pod „neckline“, naznačí další oslabení EUR/JPY. Naopak, když dnes neuzavřeme pod fialovou trendovou linií, EUR/JPY  bude nadále sevřen v trojúhelníkové formaci.

EUR/AUD se dnes chystá testovat trendovou linii a silnou zónu supportu, kterou představuje Fibonacciho hladina 61,80 sestupného pohybu 12/2014-04/2015. Reakce na tuto zónu nám napoví, zdali bude EUR/AUD pokračovat v růstovém pohybu nad trendovou linií, nebo započne nový klesající trend.

S dolní hranou rostoucího kanálu bojuje po posílení AUD i měnový pár GBP/AUD. Denní uzavírací cena bude klíčová pro naznačení dalšího vývoje.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688