Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Dávky a příspěvky  |  03.08.2015 08:38:00

Dolar podpoří další dávka solidních dat z ekonomiky


Kurz společné evropské měny proti americkému dolaru se v celotýdenním hodnocení nezměnil. I tento týden startuje obchodování těsně pod hladinou 1,10 USD/EUR. Minulý týden ale přinesl několik výkyvů přibližně o jeden cent na obě strany. K silnějším hodnotám se posunulo euro ze začátku týdne, když byly zveřejněny indikátory důvěry Ifo, které překvapily zlepšením v obou složkách, a po zklamání z pátečních amerických dat. Naopak zasedání amerického Fedu a zveřejnění HDP za druhé čtvrtletí vedlo k posilování dolaru k hranici 1,09 USD/EUR.  

Uplynulý týden byl bohatý na ekonomické události ze Spojených států. Na svém středečním zasedání Fed naznačil rostoucí spokojenost centrálních bankéřů s hospodářskou situací. Pozitivně byly hodnoceny hlavně trh práce a trh nemovitostí. Naopak vypuštěna byla zmínka o stabilizaci cen energií. Ceny a mzdy zatím vrhají největší pochybnosti na možné zvyšování úrokových sazeb na zářijovém zasedání. V pátek zveřejněný index amerických nákladů práce to svým velmi slabým výsledkem pouze potvrdil. Naopak dobrou zprávu přinesl první odhad HDP za první čtvrtletí. I když svým růstem o 2,3 % q/q anualizovaně zaostal za očekáváním analytiků, revize předchozích údajů ale ukázaly, že americká ekonomika je v dobré kondici. 

Na druhé straně Atlantiku se ekonomice daří o poznání méně. Statistika inflace v eurozóně ukázala stále velmi slabý cenový růst, když první červencové údaje ukazují na stagnaci na 0,2 % y/y. Navíc řecký problém stále nemá trvalé řešení. O neudržitelnosti tamního dluhu je přesvědčen MMF, a tak není ochoten se zúčastnit současného záchranného balíku. Evropské státy tak budou muset přistoupit k restrukturalizaci řeckého dluhu nebo budou muset celý balík financovat sami. Navíc problémy se čím dál tím více projevují i na řecké vnitropolitické scéně, kde hrozí předčasné volby, které by jistě minimálně pozdržely přijetí potřebných reforem. 

Ve Spojených státech bude tento týden pokračovat zveřejňování dat, která budou klíčová pro centrální banku kvůli načasování prvního zvyšování úrokových sazeb. Hned první důležitý údaj v podobě vpředhledícího indexu ISM z průmyslu bude zveřejněn již dnes. Ekonomové SG očekávají, že by jeho hodnota měla oproti červenci vzrůst o jeden bod na 54,5, zatímco tržní koncensus očekává pouze stagnaci. Nejdůležitější čísla však budou zveřejněna až na konci týdne, kdy se dočkáme tradiční měsíční zprávy z trhu práce. Ta by podle ekonomů SG měla ukázat na vytvoření 240 tis. nových pracovních míst. Trh je i zde v očekávání o něco opatrnější, když čeká pouze 220 tis. Míru nezaměstnanosti by měla klesnout o jednu desetinu procentního bodu na 5,2 % a průměrný hodinový výdělek by měl meziměsíčně vzrůst o 0,2 %. Celkově by se mělo jednat o další úspěšný týden naznačující první zvyšování úrokových sazeb již v září.    

Data z eurozóny by měla naznačit zpomalení ekonomiky ve druhé polovině roku.  Předstihové PMI indexy by měly mírně poklesnout, a to jak v jednotlivých zemích, tak za celou měnovou unii. Mírného snížení zaznamenají indexy v obou svých složkách, jak ve službách, tak v průmyslu. Nadále budeme sledovat i situace v Řecku, kde v polovině měsíce vyprší další termín dokončení třetího záchranného balíčku. Jestliže balíček nebude dokončen, Řecko bude potřebovat další překlenovací úvěr.  


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688