Extrémní sucho výrazně zdraží brambory i zeleninu!

TNBiz, 3.8.2015

Vyprahlá pole českých a moravských farmářů. Sluneční paprsky nemilosrdně mění hlínu v prach a ničí úrodu brambor. Stačí kopnout do země a naplno se ukáže, co sucho způsobilo.

"Pod tou jednou natí bývá tak standardních osm, někdy i devět brambor. Ale letos je zatím standardní jen jedna až dvě brambory," zoufá si soukromý zemědělec Josef Kuna.

I když je sklizeň teprve na počátku, bramboráři už teď mluví o zdražování. Sucho trápí pěstitele i v Německu nebo Francii, odkud se k nám brambory nejčastěji dovážejí.

Bezmála tříkorunový rozdíl mezi tuzemskými a zahraničními bramborami se tak nejspíš brzy odrazí na cenovkách v obchodech a u trhovců. Pocítí ho i peněženky zákazníků.

Alespoň úrodu pozdních odrůd brambor by mohl zachránit vydatný dešť. Jenomže s tím předpovědi meteorologů v nejbližších dnech nepočítají. Farmáři, kteří už úrodu sklízejí, proto počítají s velkými ztrátami.

Pěstitelé brambor nejsou jediní, kterým mimořádně teplé počasí ve velkém ničí úrodu. Nedaří se ani cibuli, schnou i celá pole květáku nebo zelí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky