Makroekonomika  |  31.07.2015 11:38:42, aktualizováno 12:08:08

ČR je druhá země s nejnižší nezaměstnaností v Unii, před ní je jen Německo

Už od začátku roku 2013 pozvolna klesala nezaměstnanost v rámci celé EU i eurozóny. Postupně se díky obnovenému ekonomickému růstu vrací na úroveň dosahovanou naposledy v roce 2011. Přesto i nadále je míra nezaměstnanosti – zvláště v zemích s eurem vysoká a stále přesahuje hranici 11%. Dnes zveřejněná data Eurostatu navíc naznačují, že se pokles nezaměstnanosti se v červnu zastavil.

Země mimo eurozónu jsou na tom s nezaměstnaností přece jen o něco lépe, a tak míra nezaměstnanosti za celou Unii dosahuje „jen“ 9,6 % a rovněž se ve srovnání s květnem nezměnila.

Nejnižší nezaměstnanost má i nadále Německo (4,7 %) a hned za ním následuje ČRnezaměstnaností těsně pod pěti procenty. ČR dlouhodobě patří mezi země s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé Unie a nyní je tedy dokonce už druhá. Hlavní zásluhu na tom má samozřejmě velmi solidní ekonomický růst vytvářející rekordní nabídku volných pracovních míst.

Na opačném konci žebříčku i nadále zůstává Řecko a Španělsko. Vzhledem k tomu, že poslední řecké údaje jsou – s podivem – z dubna, tak nelze v tuto chvíli přesně říct, jakým směrem se trh práceŘecku ubírá nyní. Lze jen vyjádřit podiv, že tato země stále nedokáže prezentovat tak jednoduchou statistiku, jako je počet nezaměstnaných.

I nadále platí, že nezaměstnanost je jedním z hlavních problémů ekonomik většiny zemí EU, a zvláště pak nezaměstnanost mladých lidí do 25 let. I ta sice mírně meziročně klesá, avšak stále v eurozóně překračuje 22 %, v celé EU je aktuálně 20,7 %. Ve většině zemí, které jsou schopny spočítat své nezaměstnané, je tato nezaměstnanost dvouciferná. A to včetně ČR, kde je aktuálně 12,7 %. Jedinou výjimkou v rámci EU je Německo se 7,1 %.

Vzhledem k pokračující konjunktuře evropské ekonomiky se dá předpokládat další mírný pokles nezaměstnanosti ve většině členských zemí. Navzdory pozitivnímu trendu na evropském trhu práce je návrat do stavu před poslední recesí ještě hodně vzdálený. Zlepšení se nedá čekat u Řecka, které znovu zabředlo do hluboké recese, jejíž délka je velmi nejistá.


Zdroj: Petr Dufek, ČSOB, a. s.








Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688