Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  29.07.2015 08:15:41

Vláda jedná o zákonu, který může přepsat mapu hazardu

Dlouho očekávaná norma je projednávána v okamžiku, kdy se Ústavní soud zabývá ústavní žalobou SLOT Group týkající se záloh na odvody z loterií a jiných podobných sázkových her. 

Cílem návrhu zákona je přiblížení sazeb daní z hazardu stavu v okolních zemích. Toto zdanění navýší příjmy státního rozpočtu při zachování příjmů rozpočtu obcí. Ministerstvo financí předpokládá, že dodatečný výnos daně z hazardních her dosáhne přibližně pět miliard korun. Až tři miliardy ze zmíněného výnosu by měly sloužit k podpoře sportovních aktivit mládeže, například k podpoře školních sportovních klubů či k účelové podpoře sportující mládeže v rámci tělovýchovných jednot a sportovních klubů. A to za podmínky vytvoření transparentního systému rozdělování prostředků. Zbývající část výnosu vytvoří předpoklad pro nezvyšování daní a pro podporu hospodářského růstu a podnikatelského prostředí.

Hazard ve zprávách, názorech a komentářích

Ministerstvo financí v návrhu zákona o dani z hazardních her navrhuje tři sazby zdanění oproti původním 20 procentům. V případě technické hry bude aplikována sazba daně z hazardních her ve výši 35 procent. Rovněž je navrženo zvýšení pevné sazby daně u technické hry na dvojnásobek. Důvodem je snaha o zachování příjmů obcí i při očekávaném snížení počtu přístrojů a jiných technických zařízení v důsledku nové právní regulace hazardních her. Druhá sazba ve výši 30 procent se navrhuje pro živé hry, loterie a binga. Třetí sazba zdanění ve výši 25 procent se bude týkat kursových sázek a tombol s úhrnem sázek od 75 000 .

V zákoně také Ministerstvo financí navrhuje, aby se výnos dílčí daně z technických her i nadále dělil mezi stát a obce, avšak v novém poměru 55 % ku 45 % ve prospěch státu. Dodatečných pět miliard korun by pak bylo příjmem státního rozpočtu a příjem obecních rozpočtů by díky vyššímu zdanění hazardu zůstal zachován. Výnos dílčích daní z ostatních her se navrhuje i nadále dělit mezi stát a obce v stávajícím poměru 70 % do státního rozpočtu a 30 % do rozpočtu obcí.

Případ SLOT Group

Shodou okolností na vládě přistála také žádost Ústavního soudu, zda vláda hodlá vstoupit do řízení, které se týká žaloby společnosti SLOT Group. Ta považuje za protiústavní fakt, že jí bylo záloha na daň z provozu herních zařízení v prvním čtvrtletí v roce 2012 navýšena o pevnou složku odvodů. Žádost o ponížení zálohy daně o tuto položku ale plzeňské finanční ředitelství zamítlo a celá věc nakonec skončila u Ústavního soudu.

Plzeňský krajský soud ve shodě se SLOT Group došel k názoru, že stávající zákonnou úpravu, ukládající pevnou část odvodu pouze provozovatelům sázkových her, je nutno považovat za protiústavní z prostého důvodu, totiž že porušuje rovnost v právech plynoucí z požadavku na vyloučení svévole při odlišování subjektů a jejich práv.

„Není patrný racionální a legitimní důvod, proč byla založena nerovnost zpoplatnění podnikatelů ve stejném odvětví,“ stojí ve vyjádření, plzeňského krajského soudu.

Vyjádření vlády k celému případu má do konce srpna předložit společně ministr Jiří Dienstbier a první místopředseda vlády a současně ministr financí Andrej Babiš, který bude v celé věci republiku také zastupovat.

Pražské mlýnské kameny

Hazard se souběžně řeší na území hlavního města. Minulý týden na zasedání loterijní komise pražského magistrátu primátorka Adriana Krnáčová předložila návrh, podle kterého se hazard v hlavním městě přesune do čtyřhvězdičkových nebo pětihvězdičkových hotelů s více než čtyřmi sty lůžky, například v pražském Hiltonu nebo TOP hotelu Praha. Celkově je na třiadvacet hotelů, kasino může být i na ruzyňském letišti. Ostatní provozovatelé budou muset skončit.

Ještě v červnu se počítalo s tím, že se počet kasin a heren v Praze sníží zhruba na 179, podle současného návrhu by jich mělo být čtyřiadvacet a spokojen není kromě provozovatelů oněch čtyřiadvaceti nikdo. Na jedné straně jsou koaliční zastupitelé z Trojkoalice, kteří požadují nulovou toleranci hazardu v hlavním městě, na straně druhé provozovatelé heren mimo hotely, pro které by uskutečnění projektu Krnáčové bylo likvidační.

Jak ale podotýká brněnský protihazardní aktivista Svatopluk Bartík, Krnáčová může vymýšlet co chce: Platný nález ÚOHS jednoznačně říká, že v hazardním prostředí je cokoliv kromě úplné nuly nebo naprosto volných podmínek diksriminační a zakládá nerovnost na trhu.

-of- 

 

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688