Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  29.07.2015 22:15:23

Pět případů, kdy se z prodeje nemovitosti neplatí daň z příjmu

Z příjmu z prodeje nemovitosti poníženého o výdaje se odvádí daň z příjmu fyzických osob. Tento hrubý zisk z prodeje se uvádí v daňovém přiznání jako příjem dle § 10 (ostatní příjmy). Při dodržení zákonných podmínek se však z prodeje bytu nebo domu daň z příjmu fyzických osob neplatí. Kdy?

 

Sociální a zdravotní pojištění se z prodeje nemovitosti neplatí nikdy. Nejsou zde stanoveny žádná pravidla. Je však nutné počítat s tím, že např. inkasovaná částka z prodeje nemovitosti nemá žádný vliv na výpočet státního důchodu nebo nemocenských dávek. Někteří občané prodají nemovitost a žijí ze zisku, tímto způsobem však nemají vyřešen svůj pojistný vztah u zdravotní pojišťovny a jsou vedeni v počítačovém systému příslušné zdravotní pojišťovny jako OBZP (osoby bez zdanitelných příjmů) s povinností placení zdravotního pojištění ve výši 1 242 měsíčně v roce 2015. 

Splnění podmínek je vhodné si pohlídat

Aby byl příjem z prodeje nemovitosti od daně z příjmu fyzických osob osvobozen, tak musí být dodržen časový test, který se liší v závislosti na tom, zdali měl prodávající v dané nemovitosti bydliště či nikoliv. Daňové osvobození se nevztahuje na příjem z prodeje nemovitosti zahrnuté do obchodního majetku pro výkon samostatné výdělečné činnosti. Termín prodeje je tak dobře správně naplánovat, případné placení daně z příjmu fyzických osob by snížilo ziskovat této transakce. Pouze kvůli několika měsícům o 15 %.

1) Bydliště v nemovitosti dva roky

Od daně z příjmu fyzických osob jsou osvobozeny příjmy z prodeje bytu nebo domu, jestliže prodávající měl v prodávané nemovitosti bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem. U manželů stačí, když podmínku splní jeden z manželů. Bydliště je místo, kde prodávající skutečně žil a bydlel. Bydliště je většinou shodné s trvalým bydlištěm, ale nemusí tomu tak být. Zpravidla mladší lidé mohou mít trvalé bydliště, kde jsou nahlášeni k pobytu, stále u rodičů, ale bydlí již v jiném městě.

2) Použití peněz na uspokojení vlastní bytové potřeby

Jestliže má prodávající v nemovitosti bydliště kratší než dva roky, potom je příjem od daně z příjmu osvobozen, pokud jsou získané finanční prostředky použity na uspokojení bytové potřeby.

3) Vlastnictví nemovitosti v rozsahu 5 let

Když prodávající podmínku bydliště v dané nemovitosti nesplnil, potom je příjem z prodeje bytu nebo domu od daně z příjmu osvobozen, když je splněna podmínka vlastnictví po dobu nejméně 5 let.

4) Dědictví nemovitosti, kde podmínku splnil zemřelý

V praxi často dědici rychle prodávají zděděnou nemovitost. Důvodů je více. Nemovitost je v městě nebo obci, kde nebydlí a neplánují se stěhovat nebo je více dědiců a prodejem nemovitosti dojde nejsnáze ke spravedlivému rozdělení dědictví. Většinou zemřelý vlastnil danou nemovitost déle než pět let. V takovém případě mohou dědici prodat nemovitost ihned. Časový test splnil pozůstalý a tím i dědici. Není zapotřební, aby pro účely daňového osvobození vlastnil dědic prodávanou nemovitost déle než pět let.

5) Převod práv družstevního bytu

Družstevní bydlení má v Česku tradici. Při prodeji družstevního bytu dochází k převodu členských práv družstva. Příjem z prodeje nepodléhá dani z příjmu fyzických osob, když přesahuje doba mezi nabytím členských prvá a jejich převodem dobu pěti let.

Při nesplnění podmínek je nutné podat daňové přiznání

Občané, kteří v roce 2015 prodají nemovitost a nesplní daňové podmínky pro osvobození, budou muset podat daňové přiznání za rok 2015, přestože jsou např. zaměstnanci a standardně za ně daňové záležitosti vyřizuje zaměstnavatel. Základní termín pro odevzdání daňového přiznání za rok 2015 je do 1. dubna 2016. K vyplnění daňového přiznání budou zaměstnanci potřebovat od svého zaměstnavatele "potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2015". Při práci během roku 2015 pro více zaměstnavatelů je potom nutné mít toto potvrzení od všech zaměstnavatelů.

25.05. 07:53  daň (Vlasta)
10.01. 16:00  časový test u darované nemovité věci (Oldahajek)
01.07. 00:30  NEMOVITOST (EVA GABRHELIKOVA)
21.04. 11:04  časový test u darované nemovité věci (Luděk Mikolaj)





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688