Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  25.07.2015 15:26:07

Americké akcie se pohybují na tenkém ledě

Již více než šestiletá rally na amerických akciových trzích sice není nejdelší v historii, jeden primát ale drží. Investory ostře sledovaný index S&P 500 roste nejdéle na pozadí nízkých, a k tomu ještě neměnných sazeb Fedu. Jak přitom naznačují historická data, zvyšování úroků je pro akcie velkou výzvou, jež může růstový trend hodně přidusit.

Ukazatel P/E (poměr ceny akcie k zisku na akcii) benchmarku S&P 500 se v čtvrtletí bezprostředně následujícím po prvním zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech ve dvanácti posledních cyklech růstu úroků v průměru snížil o 7,2 %.

Poměr P/E indexu S&P 500 se aktuálně pohybuje kolem 18,4. To je asi dva body nad 10letým průměrem. Obavy z dalšího vývoje cen akcií vyvolává zejména fakt, že analytici v poslední době výrazně revidují níže výhledy zisků amerických firem. Od roku 2009 rostly zisky firem v USA každý rok v průměru o 15 %, nyní ale analytici očekávání snižují nejvýrazněji za posledních šest let. "Americký akciový trh je zralý na korekci," reaguje na zhoršování výhledů firemních zisků David Lafferty, hlavní tržní stratég Natixis Global Asset Management.

Trailing P/E indexu S&P 500
Trailing P/E indexu S&P 500Zdroj: Bloomberg

"V první polovině býčího trendu, kdy dochází ke snižování úrokových sazeb a později k jejich udržování na nízkých úrovních, se investorům na akciových trzích vydělává snadno," říká Bob Doll, hlavní akciový stratég Nuveen Asset Managemen. "Druhá fáze bývá složitější, jelikož roste volatilita a zdražování akcií je výrazně pomalejší."

"Nemůžeme počítat s tím, že nás čeká pokračování prudkého růstu indexů. To, co se blíží, nutně nemusí znamenat konec býčího a začátek medvědího trendu, růst cen akcií to však jistě zbrzdí," upozorňuje v souvislosti s očekáváním brzkého růstu úrokových sazeb ve Spojených státech Mark Spellman, portfoliomanažer z Alpine Funds.

Většina analytiků a investorů aktuálně sází na to, že Fed sazby poprvé od finanční krize zvýší letos v září. Najdou se sice i názory, že banka raději ještě pár měsíců počká, aby si byla jistá, že ekonomika i trhy takový krok vstřebají, a začne se sazbami hýbat až příští rok na jaře, v tom už ale není zásadní rozdíl.

Vývoj úrokových sazeb v USA a indexu S&P 500
Vývoj úrokových sazeb v USA a indexu S&P 500Zdroj: Bloomberg

"Konsekvence potenciálních změn nastavení politiky Fedu jsou dalekosáhlé a netýkají se jen vývoje ukazatele P/E. Investoři, kteří se rozhodují pouze podle toho, co očekávají od Fedu, dělají zásadní chybu," upozorňuje Aswath Damodaran, profesor Stern School of Business na New York University. "K pohybu sazeb nikdy nedochází jen tak. Pokud se mě ale zeptáte, co bude růst sazeb v USA podpořený zlepšující se ekonomickou situací znamenat pro americké akcie, řeknu vám, že to záleží na mnoha okolnostech, mimo jiné na tom, jak moc ekonomická expanze přispěje k růstu korporátních zisků. Nelze se zkrátka dívat jen na sazby a všechno kolem ignorovat," dodává Damodaran.

 

Voda na mlýn skeptikům? Americká rally je o klesající nabídce akcií
Voda na mlýn skeptikům? Americká rally je o klesající nabídce akcií

Vysvětlení americké akciové rally od března 2009 je celá řada. Většinou je řeč o masivní podpoře centrální banky, která trh zaplavila penězi a srazila úroky na trzích na minima. S tím souvisí i další z faktorů, který k býčímu trhu přispívá, tvrdí stratég Binky Chadha z Deutsche Bank.  

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688