Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  26.07.2015 09:08:35

Globální časovaná bomba tiká, bankrot planety Země se blíží


Celosvětová pozornost upírala na Řecko a to, jak bude řešen jeho dluh. Ve skutečnosti je však řecký dluhový problém pouze zlomkem toho, co tiká za našimi globálními ekonomickými zády. 

Podle zprávy nadace Jubilee Debt Campaign, která bojuje za celosvětové osvobození od dluhových okovů, je momentálně dluhovou krizí bezprostředně ohroženo celkem 24 zemí. A dalších 14 zemí k tomuto ohrožení hbitě směřuje.

Podle nadace dosahuje celosvětový dluh, vyjádřený poměrem k HDP, rekordní hodnoty 286 %. V absolutní částce to znamená dluh ve výši 200 bilionů dolarů. V přepočtu na jednoho obyvatele planety Země to činí 28 tisíc dolarů. Uvědomíme-li si, že téměř polovina populace na Zemi žije za 10 dolarů (nebo méně) na den, pak je prakticky nemožné, aby byl takový dluh kdy splacen.

Na příkladu Řecka je však vidět, že stačí vytvořit dostatečně veliký dluh k tomu, aby mu jiné evropské země poskytly již třetí záchranný program. Nic naplat, že je to podobné, jako kdybychom dluh na jedné kreditní kartě spláceli použitím jiné kreditní karty.

Mezi 24 zeměmi, které jsou nejvíce ohroženy dluhovou krizí, však najdeme mnoho vyspělých tržních ekonomik. Budou i pro tyto země nachystány záchranné programy? Kdo zachrání země jako Španělsko, Portugalsko nebo Itálii. Je alarmující, že v mnoha zemích Evropské unie se od roku 2012 veřejný dluh rapidně zvýšil. Španělský dluh vzrostl z 69 % HDP na současných 98 %, italský ze 116 % na 132 %. Stranou už bohužel nestojí ani Francie, jejíž dluh se od roku 2012 zvýšil z 85 % HDP na 95 %. Dluh Spojených států se od roku 2007 zdvojnásobil.

Dalo by se říci, že celý svět zachrání Čína. Ale ani ta toho zřejmě nebude schopna. Čínský dluh domácností a firem v poměru k HDP dosahoval v roce 2008 „pouhých“ 125 %. Na konci letošního června to bylo již 207 %. Pokud bychom k tomuto dluhu přičetli ještě dluhy vládních institucí, pak se dostaneme až na úroveň téměř 300 % HDP.

A kdyby někdo hledal nezadlužený ostrůvek na ostrovech japonských, pak bude zklamán: japonský vládní dluh vůči HDP dosahuje astronomických 230 %. Svět je zkrátka nejzadluženější ve své dosavadní historii.

Petr Musil

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   8:14  S&P 500 poklesl popáté v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:03  Poslední vyjádření z Fedu před začátkem mediální karantény (Ranní zpráva z... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688