chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  22.07.2015 12:40:55, aktualizováno 23.06.2016 09:13:41

Máte spotřebitelský úvěr? Znáte svá práva?

Než podepíšete jakoukoli smlouvu o spotřebitelském úvěru, měli byste znát svá práva. Věděli jste, že máte dva týdny na případné zrušení úvěru? Jako spotřebitel v Evropské unii máte při sjednání úvěru celou řadu práv. Ta platí ve všech fázích procesu – před podpisem smlouvy i při splácení úvěru.

Alespoň jednu půjčku za život si bere osm z deseti Čechů. Ke své škodě příliš neřeší přesné parametry půjčky a neznají podrobně svá práva. Než se klient rozhodne pro konkrétní půjčku, měl by vždy požadovat písemnou předsmluvní nabídku. O tu při žádosti o půjčku zatím žádá asi jen desetina Čechů. Povinnost poskytnout klientovi předsmluvní nabídku je dána zákonem.

Než jakoukoli smlouvu podepíšete, přečtěte si, jaká další zásadní práva máte. Ve vědění je síla.

Žádejte předsmluvní nabídku

Ať už do banky zamíříte pro nízký či vysoký spotřebitelský úvěr, měli byste se předem dobře informovat o produktu i konkurenčních nabídkách. Stále není samozřejmostí, aby finanční instituce dávaly relevantní podklady klientům k prostudování domů.

Právem každého žadatele je dostat všechny základní informace ve standardizovaném formuláři zvaném Evropský standardizovaný informační formulář. Máte právo jej dostat od každého poskytovatele úvěrů, abyste měli srovnání a mohli si před uzavřením úvěrové dohody vybrat nejvýhodnější nabídku.

Nikdo není tak bohatý, aby si půjčoval bez srovnání bankovních nabídek. Rozhodně byste se ale neměli spoléhat jen na RPSN uvedenou v reklamě nebo na webu banky.

Další práva žadatele o úvěr

Kromě problémů při samotném sjednávání půjčky narážejí klienti také na problémy při snaze od smlouvy odstoupit a půjčku obratem vrátit. Zjistíte-li, že jsou pro vás podmínky uzavřené smlouvy nepřijatelné až po jejím podpisu, máte právo odstoupit od smlouvy do 14 dní od podpisu bez udání důvodu. V takovém případě musíte zaplatit vypůjčenou částku včetně úroku a veškerých nevratných poplatků, které již poskytovatel úvěru zaplatil.

Nezapomeňte, že dluh můžete kdykoli splatit předčasně. Poskytovatel po vás možná bude chtít náhradu vynaložených nákladů v souvislosti s předčasným splacením, nicméně ta nesmí překročit 1 procento (respektive 0,5 procenta – záleží na zbývající stanovené době splacení) z předčasně splacené částky.

Cena je rozhodujícím faktorem

Cena stále zůstává pro Čechy rozhodujícím faktorem pro výběr a následnou koupi zboží, u spotřebitelských půjček její význam za poslední dva roky dokonce vzrostl. Výběr výhodného úvěru spotřebitelům značně usnadňují on-line srovnávače.

Úvěry lze pak optimalizovat i po delší době. Existující půjčky lze zlevnit jejich převedením z původní banky do jiné, která nabízí lepší podmínky. I zde se však vyplatí vybírat stejně pečlivě, jako by šlo o novou půjčku.

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Portál Chytrý Honza nabízí rychlé a objektivní srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Široký výběr, možnost přizpůsobit si produkt na míru, čas na rozmyšlení při rozhodování a zároveň jeho úspora dělají z Chytrého Honzy skutečně platného partnera při řešení osobních financí. Chytrý Honza zájemcům srovná všechny dostupné produkty online, aby si mohli vybrat ten nejvhodnější – od hypotéky, přes pojištění a tarify mobilních operátorů až po dodavatele energií. Od svého vzniku v roce 2009 již Chytrý Honza získal přes 250 000 spokojených zákazníků. Ti si aktuálně mohou vybírat z celkem 18 produktů ve více než 1900 variantách. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 Chytrý Honza získal více než 1 400 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688